Τρίτη 25.06.2024
More

  Αλλάζει μορφή η πλατεία Γλυκήδων στο Κάστρο

  Σχεδόν ένα χρόνο συμπληρώνουν οι εργασίες στο Κάστρο, από την έναρξή τους στα τέλη Μαρτίου του 2022

  Σχεδόν ένα χρόνο συμπληρώνουν οι εργασίες στο Κάστρο, από την έναρξή τους στα τέλη Μαρτίου του 2022, δίνοντας μια διαφορετική εικόνα η οποία αναβαθμίζει τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά την πλατεία Γλυκήδων στο Κάστρο με την σταδιακή παράδοση τμημάτων του έργου ανάπλασης των οδικών προσβάσεων, της πλατείας αλλά και του αύλειου χώρου του Σουφαρί Σεράι.

  Οι εργασίες που εξελίχθηκαν μέχρι τώρα με γοργούς ρυθμούς, έφεραν την παράδοση προς χρήση της κεντρικής οδού από την Πύλη του Κάστρου στην Κυρά Φροσύνη ως το τέρμα της οδού Γλυκήδων, ενώ ολοκληρώθηκε, επίσης, η παρέμβαση στην οδό Ιστορικού Προκοπίου που οδηγεί προς τη Συναγωγή ενώ εξελίσσονται οι εργασίες στην οδό Σουγδουρή, εκεί που είχε προκύψει ωστόσο το ζήτημα με την εκτέλεση εργασιών χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων και οι οποίες έφτασαν ως θέμα στη Βουλή, μετά το ρεπορτάζ του ITV.

  Με την ολοκλήρωση των εργασιών στα σημεία που σχετίζονται με την πρόσβαση και κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, το κύριο βάρος πλέον πέφτει στην αποκατάσταση των Οθωμανικών Λουτρών, της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης και του περιβάλλοντος χώρου αυτών, ενώ ήδη διαμορφώνεται και ο αύλειος χώρος μπροστά από το Σουφαρί Σεράι, με τον χώρο να παρουσιάζει μία τελείως διαφορετική εικόνα για εκείνον τουλάχιστον που είχε στη μνήμη του την αντίστοιχη των προηγούμενων ετών.

  Το έργο με τίτλο «Πάρκο Πολιτισμού» και φορέα υλοποίησης τον δήμο Ιωαννιτών χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ηπείρου με προϋπολογισμό 1,7 εκ. ευρώ.

  Εργασίες μετά την παρέλαση στην πλατεία

  Ένα άλλο μεγάλο έργο στην πόλη, που πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα είναι αυτό της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, με την έναρξη των εργασιών να τοποθετείται χρονικά για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αμέσως μετά τις επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

  Οι εργασίες βέβαια έχουν ήδη καθυστερήσει αρκετά, αν αναλογιστεί κάποιος, ότι η πρώτη ανακοίνωση του δήμου Ιωαννιτών για την έναρξη των εργασιών τις προσδιόριζε για τις αρχές του έτους, αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν τηρήθηκε, ούτε όμως και το επόμενο που αφορούσε στην έναρξή τους αμέσως μετά την παρέλαση της 21ης Φεβρουαρίου. Μεσολάβησε ο θάνατος του δημάρχου Μ. Ελισάφ και η αναβολή των εκδηλώσεων, αλλά και κάποιες διαδικαστικές – γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, που πρόβαλε ως αιτιολογία ο ανάδοχος εργολάβος, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος για την έναρξη των εργασιών, δόθηκε η εντολή στις αρχές της εβδομάδας από τον δήμο Ιωαννιτών στον ανάδοχο να ξεκινήσει τις εργασίες άμεσα. Έτσι την Τετάρτη το πρωί άρχισε η τοποθέτηση διαχωριστικών πλεγμάτων στην κεντρική πλατεία, κάτι που προκάλεσε αναστάτωση, καθώς περιοριζόταν ο χώρος για το τελετουργικό της παρέλασης της 25ης Μαρτίου.

  Έτσι, μετά από διαβουλεύσεις και παρεμβάσεις και της Περιφέρειας Ηπείρου προς τον εργολάβο και τον δήμο Ιωαννιτών συμφωνήθηκε να αφαιρεθούν εκ νέου τα διαχωριστικά πλέγματα, ο χώρος να αποδοθεί και πάλι προς χρήση για να γίνει κανονικά η παρέλαση και οι εργασίες να ξεκινήσουν κανονικά και χωρίς άλλη καθυστέρηση από τη Δευτέρα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ