Το μήνυμα της λειτουργίας στην Παπαζόγλειο Σχολή
Κάτι περισσότερο από μία μετεγκατάσταση ενός Τμήματος του Πανεπιστημίου σε έναν διαφορετικό χώρο, αποτελεί για την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η έναρξη λειτουργίας της στο κτήριο της Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής.
Ο στόχος άλλωστε που είχε τεθεί από την προηγούμενη πρυτανική αρχή, ήταν να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο κτήριο, με τη λειτουργία της Αρχιτεκτονικής εντός του αστικού ιστού, να στέλνει στην τοπική κοινωνία ένα πολυποίκιλο μήνυμα.
Αυτό του αστικού μετασχηματισμού, όπως αναφέρεται ο όρος στην αρχιτεκτονική, που σημαίνει, το πως η επανάχρηση ενός κτηρίου, όπως το συγκεκριμένο, μπορεί να επηρεάσει την πολεοδομική λειτουργία της πόλης, αναβαθμίζοντας τη γειτονιά και γενικότερα το ιστορικό της κέντρο.
Ήδη, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Άγγελος Παπαγεωργίου, ένα μεγάλο ποσοστό των μαθημάτων έχουν ξεκινήσει και παραδίδονται στο Παπαζόγλειο, ενώ έχει βρεθεί ένας τρόπος, ώστε παράλληλα να αξιοποιούνται οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις στο Μεταβατικό και στο Τεχνολογικό Πάρκο.
«Είναι ένα ταλαιπωρημένο κτήριο, αλλά με τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει κι εκείνες που θα ακολουθήσουν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, νομίζουμε, ότι θα το αναδείξουν ακόμη περισσότερο», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.
Παρότι διανύει τα πρώτα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της, η Αρχιτεκτονική σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου έχει περιληφθεί στον «χάρτη των αρχιτεκτονικών σχολών της χώρας», κάτι που επιβεβαιώθηκε με την μεγάλη άνοδο που κατέγραψε στις βάσεις των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων, που ποσοστιαία ήταν η μεγαλύτερη από όλες τις υπόλοιπες.
Η αξιοποίηση του πανδοχείου
Το Παπαζόγλειο μπορεί να λειτουργήσει στην περιοχή ως ένας ευρύτερος μοχλός ανάπτυξης της περιοχής στο ιστορικό κέντρο, σε συνδυασμό με την πρόθεση της περιφέρειας Ηπείρου να αξιοποιήσει το παλιό χάνι Θανόπουλου, που εφάπτεται με το οικόπεδο του Παπαζόγλειου. «Το σημαντικό είναι, ότι μία τέτοια κίνηση από την περιφέρεια, θα αποκαταστήσει εγκάρσια την κίνηση στο Οικοδομικό Τετράγωνο. Θα μπαίνεις από την Παπαζόγλειο και θα βγαίνεις στο «κριθαροπάζαρο». Χαίρομαι που ο περιφερειάρχης αντιλήφθηκε αυτή την προοπτική κι εμείς ως Αρχιτεκτονική θα καταθέσουμε κάποιες προτάσεις αξιοποίησης του χώρου, ίσως και με κάποια έκθεση των φοιτητών μας», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ