Ξεπερασμένος, αποσπασματικός και χωρίς να έχει ενσωματώσει τις αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλογιάννη.
«Αδυνατεί συνεπώς να καλύψει τις σημερινές ανάγκες της πόλης και των οικισμών του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, πολύ δε περισσότερο τις μελλοντικές», ανέφερε ο βουλευτής, που είχε ασχοληθεί πολύ με το ζήτημα της χωρικής ανάπτυξης του λεκανοπεδίου κατά τη θητεία του στο Υπ. Περιβάλλοντος.
Αυτό που ουσιαστικά ζήτησε ο βουλευτής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, είναι η άμεση θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου των Ιωαννίνων, χωρίς την παραπομπή των ανοιχτών χωρικών και πολεοδομικών ζητημάτων, στα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, παράλληλα με την αναθεώρηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων στον δήμο Ιωαννιτών.
Ακόμη ανέφερε πως εάν το υπουργείο επιλέξει να κινηθεί στην πρόταση μόνο των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, τότε θα χαθεί τουλάχιστον μία ακόμη δεκαετία για το λεκανοπέδιο. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον ίδιο, το Ρυθμιστικό των Ιωαννίνων είναι το πλέον ώριμο μεταξύ εκείνων που είχαν ξεκινήσει να εκπονούνται το 2005, παρότι όμως η νομοθεσία του 2016 έδωσε τη δυνατότητα έγκρισής τους, μέχρι σήμερα και για μία δεκαετία πλέον δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα.
Τι προτείνει ο κ. Καλογιάννης
Η πρόταση του κ. Καλογιάννη απευθύνεται εξίσου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Περιφέρεια Ηπείρου και στο Δήμο Ιωαννιτών και προβλέπει την άμεση θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού, χωρίς την παραπομπή στο Τοπικό Χωρικό Σχέδιο. Παράλληλα ο δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να αναθεωρήσει τα ΓΠΣ των πρώην Καποδιστριακών δήμων, ώστε να λάβουν ενιαίες κατευθύνσεις από τον υπερκείμενο σχεδιασμό όπως το Ρυθμιστικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Ιωαννιτών το 2018 αποφάσισε να αναθεωρήσει τις μελέτες ΓΠΣ των πρώην Καποδιστριακών δήμων Ιωαννιτών, Ανατολής, Παμβώτιδας και Περάματος, χωρίς όμως η διαδικασία να προχωρήσει.
«Με την πρόταση που καταθέτω είναι δυνατό να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στα σοβαρά χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα των Ιωαννίνων.
Μπορούν παράλληλα να κινηθούν θέματα μείζονος σημασίας για το λεκανοπέδιο, που προβλέπονται στο Ρυθμιστικό, όπως είναι η απόδοση του συνόλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη και η χωροθέτηση της Τεχνόπολης, που προβλέπεται στο Ρυθμιστικό εδώ και 11 περίπου χρόνια, με απελευθέρωση της περιοχής από τις δεσμεύσεις του ΣΧΟΟΑΠ Μπιζανίου», σημείωσε ο κ. Καλογιάννης προσθέτοντας ότι η πρότασή του δεν κατατίθεται ως μοχλός πίεσης, αλλά μπορεί οποιοσδήποτε άλλος φορέας να καταθέσει άλλη εναλλακτική.
Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο κ. Καλογιάννης χαρακτήρισε «εμπαιγμό των πολιτών» το Σχέδιο Π.Δ που κατέθεσε ο πρώην υπουργός κ Φάμελλος, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση της νέας ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης.
«Αλίμονο εάν το 2020 υπάρχουν πολιτικοί, που πολιτεύονται με αυτόν τον τρόπο», σημείωσε με έμφαση.
Τα προβλήματα στους Φορείς Διαχείρισης
Με το υπ. Περιβάλλοντος να ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο που προβλέπει την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης με τη σημερινή τους μορφή, ο κ. Καλογιάννης ρωτήθηκε σχετικά, παραπέμποντας στο άμεσο μέλλον, όταν θα υπάρξει το τελικό προτεινόμενο κείμενο.
«Δεν μπορώ ωστόσο να μην πω ότι οι Φορείς χαρακτηρίζονται από μεγάλη δυσλειτουργία, ίσως όχι στο σύνολό τους, αλλά αρκετοί, χωρίς να συνεδριάζουν τα διοικητικά τους συμβούλια, χωρίς να υποβάλλονται μελέτες ή προτάσεις και χωρίς να εγκρίνονται από το υπουργείο».
«Να πέσουν οι τόνοι στα νησιά»
Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην πολιτική επικαιρότητα υπερασπιζόμενος τις ενέργειες της κυβέρνησης για το προσφυγικό ενώ εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας όπου αναμένεται 2,8% ρυθμός ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και αύξηση των επενδύσεων.
«Παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η επιθετικότητα της Τουρκίας και η υπογραφή του Συμφώνου με τη Λιβύη, η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε νέα τροχιά», σημείωσε.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις με το προσφυγικό και στις εικόνες των τελευταίων ημερών στη Χίο και τη Μυτιλήνη ο κ. Καλογιάννης τόνισε πως οι τοπικές κοινωνίες έχουν φτάσει στα όριά τους, όμως γεγονότα και επεισόδια όπως αυτά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.
«Θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι εκατέρωθεν, αλλά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τα κλειστά κέντρα και αυτό θα πρέπει να προχωρήσει. Δίνω μεγάλο δίκιο στους κατοίκους, όμως και οι αστυνομικοί δεν πήγαν εκεί για πόλεμο, αλλά για να εκτελέσουν ένα συγκεκριμένο έργο», σημείωσε.
Τέλος, στα περισσότερο τετριμμένα ο κ. Καλογιάννης παρουσίασε αναλυτικά και την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, με ερωτήσεις και αναφορές για θέματα ευρύτερου και τοπικού ενδιαφέροντος, συναντήσεις για θέματα της Ηπείρου και των Ιωαννίνων, συναντήσεις εργασίας με φορείς και συμμετοχή σε ένα πλούσιο νομοθετικό έργο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.