Πέμπτη 29.10.2020
More

  Εξαίρεση Δήμου Ζίτσας από τα κονδύλια για τους πρόσφυγες

  Τα προβλήματα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την είσπραξη των δημοτικών τελών και του ΤΑΠ καθώς και ο αποκλεισμός του Δήμου από τη χρηματοδότηση για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών, απασχόλησαν μεγάλο μέρος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας στα προ ημερήσιας συζήτησης θέματα και στη διάρκεια των ερωτήσεων-τοποθετήσεων.

  Ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, ενημέρωσε το Σώμα για τη νέα παρέμβασή του, προκειμένου να αρθεί η αδικία για τους φορολογούμενους που είχαν σπεύσει μέχρι 31/12/2019 να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, είτε πληρώνοντας εφάπαξ το ποσό, είτε ρυθμίζοντάς το σε δόσεις οι οποίες τρέχουν και είναι προσαυξημένες λόγω της αναδρομικής ισχύς του προηγούμενου Νόμου.

  Με επιστολή του ο κ. Πλιάκος, προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, ζητά να κατατεθεί πρόταση στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους από ΤΑΠ και πληρώνουν με δόσεις να απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις που προέρχονται από την αναδρομικότητα του Νόμου, ενώ όσοι κατέβαλαν εφάπαξ τα ποσά να βρεθεί τρόπος συμψηφισμού των συγκεκριμένων οφειλών.

  «Η ελληνική Πολιτεία με την προτροπή της ΚΕΔΕ όπως όλα δείχνουν, για ακόμη μία φορά τιμωρεί τους νομοταγείς πολίτες που έσπευσαν να είναι συνεπείς και να πληρώσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους», επεσήμανε ο Δήμαρχος τονίζοντας «πως θα πρέπει να πάψει πια η τακτική να πληρώνουν πάντα οι ίδιοι “το μάρμαρο”».

  Ο Δήμαρχος, στη συνέχεια ενημέρωσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την επιστολή που απέστειλε στο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής & Ασύλου Πάτροκλο Γεωργιάδη με αίτημα να συμπεριληφθεί και ο Δήμος Ζίτσας όπως δικαιούται άλλωστε, στους Δήμους που χρηματοδοτούνται για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών. Ακολούθως το Σώμα μετά από πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» Βασίλειου Γαρδίκου ενέκρινε ομόφωνα σχετικό ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο:

  1. Καταδικάζει ως απαράδεκτη την πολιτική που εφαρμόζει και το νεοσυσταθέν Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου αποκλείοντας το Δήμο Ζίτσας από την υλοποίηση αντισταθμιστικών μέτρων που εφαρμόζει στους Δήμους όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών και
  2. Ζητά να συμπεριληφθεί και ο Δήμος Ζίτσας στον κατάλογο με τους Δήμους που δικαιούνται ανταποδοτικά μέτρα και να χρηματοδοτηθεί άμεσα με το ποσό που δικαιούται για τα 400 άτομα που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στη Δομή προσφύγων «Αγία Ελένη» στην Κοινότητα Αγίου Ιωάννη και τα 120 άτομα που φιλοξενούνται σε ιδιωτικούς ξενώνες στις Κοινότητες Νεοχωρίου και Ασφάκας.

  Στο ψήφισμα, το οποίο στάλθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, στο γραφείο του Πρωθυπουργού και τους Βουλευτές Ιωαννίνων μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο Δήμος Ζίτσας είχε αποκλειστεί από το στοχευμένο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για προσλήψεις στους Δήμους με δομές φιλοξενίας. Σήμερα, συνεχίζοντας την παράδοση, το Υπουργείο τον αποκλείει από τις χρηματοδοτήσεις. Ο Δήμος Ζίτσας έχει αποδείξει επί σειρά ετών (από τον Ιούλιο του 2016 με την έλευση των Γεζίντι στη «Φανερωμένη» της κοινότητας Βουνοπλαγιάς) τη σοβαρότητα με την οποία όλα αυτά τα χρόνια χειρίζεται το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα που εξελίσσεται σε μείζον εθνικό θέμα. Έτσι, ως Δημοτικό Συμβούλιο ζητάμε να αρθεί επιτέλους αυτή η αδικία που συντελείται σε βάρος του Δήμου και κατ’ επέκταση των δημοτών μας».

  Για το θέματα της χρηματοδότησης για τις δομές προσφύγων, επιστολή προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη απέστειλε η Βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα “καταγράφοντας την αδικία για αποκλεισμό του Δήμου Ζίτσας από την χρηματοδότηση και την υλοποίηση αντισταθμιστικών μέτρων που εφαρμόζει το Υπουργείο στους Δήμους όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών που δεν είναι ανοιχτού τύπου”, όπως αναφέρει,
  Στην επιστολή της η κα Κεφάλα ζητά να αποκατασταθεί η αδικία αυτή προς τον Δήμο Ζίτσας, μέσω ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε στα αντισταθμιστικά οφέλη προς τους Δήμους να συμπεριληφθούν και οι υπόλοιπες δομές προσωρινής φιλοξενίας πλέον των ανοιχτών όπως ισχύει σήμερα.

  Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  26 νέα κρούσματα στην Ήπειρο-18 στα Ιωάννινα

  Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 18 νέα κρούσματα στα Ιωάννινα, 4 στην Πρέβεζα, και 4 στη Θεσπρωτία

  1.211 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο-12 θάνατοι

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.211 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

  Η συνθήκη του lockdown στο Δημοτικό Συμβούλιο

  Με το θέμα της πανδημίας να μονοπωλεί το ενδιαφέρον ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, η πρώτη μέσω τηλεδιάσκεψης στο δήμο Ιωαννιτών

  Πώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μέσω του αέρα σε κλειστούς χώρους (παραδείγματα)

  Η χρήση μάσκας και ο καλός αερισμός του χώρου βοηθούν στη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού

  Κλειστά όλα τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 1 Νοεμβρίου

  Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα καταστήματα την προσεχή Κυριακή, 1η Νοεμβρίου, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο «μέτωπο» του κορωνοϊού

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.