Κυριακή 25.07.2021
More

  Αναγκαία η στήριξη των Τοπικών ΜΜΕ

  Τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης απέδειξαν μέσα στην κρίση ότι επιτελούν στο ακέραιο τον ρόλο της έγκυρης ενημέρωσης.

  Ένα πολύ μεγάλο βάρος στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για την πανδημία έχει αναλάβει ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος, γραπτός και ηλεκτρονικός, όλο αυτό το διάστημα. Με γείωση στις τοπικές κοινωνίες και με αντανακλαστικά πάνω στις κοινωνικές ανάγκες, ο τοπικός Τύπος κατάφερε να αποτελεί πηγή άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης. Και το πέτυχε αυτό, εν μέσω μεγάλων δυσκολιών που προήλθαν από την ύφεση και το κλείσιμο της αγοράς, κάτι που δείχνει και τις μεγάλες δυνατότητές του.

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προκύπτει και η ανάγκη στήριξης των ΜΜΕ ως έναν κλάδο με κρίσιμη λειτουργία για την κοινωνική συνοχή και το αγαθό της ενημέρωσης, ο οποίος πλήττεται από την κρίση. Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση έτσι και η σημερινή έχουν αναγνωρίσει τον ρόλο του Τύπου και αναμένεται ένα σχέδιο στήριξης της επαγγελματικής ενημέρωσης. Αντίστοιχο ρόλο μπορεί να επιτελέσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση που αναγνωρίζει διαχρονικά τη σημασία της τοπικής ενημέρωσης.

  Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων που ζητάει από την κυβέρνηση την άμεση στήριξη των τοπικών και Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, λόγω του ιδιαίτερου ρόλου που παίζουν στο δημόσιο διάλογο αλλά και λόγω των αρνητικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού και την δημοσιονομική κρίση.
  Με απόφαση που έλαβε πρόσφατα ζητά να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην στήριξη των τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης διαθέτοντας το 30% των πόρων για την εκστρατεία ενημέρωσης για τον COVID -19.

  Όπως αναφέρει το Περιφερειακό Συμβούλιο, για την κατανομή του ποσού αυτού και προκειμένου να διασφαλιστούν η διαφάνεια και τα αντικειμενικά κριτήρια, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψιν της, τις προτάσεις των συνδικαλιστικών φορέων του Περιφερειακού Τύπου και των ΜΜΕ.

  Επιπλέον, σημειώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των διατάξεων του Νόμου 4674 του 2020 που προβλέπει την ενίσχυση της απασχόλησης του προσωπικού στις αθηναϊκές και περιφερειακές εφημερίδες με αναδρομική ισχύ από το 2019.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ