Τετάρτη 25.06.2025
More

    Ανάπλαση 2,3 εκ. ευρώ για ένα νέο αστικό πάρκο

    Η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε τη δημιουργία ενός ενιαίου αστικού πάρκου, που θα συνδυάζει την αναψυχή με τον πολιτισμό και την καθημερινή λειτουργική εξυπηρέτηση των πολιτών – Μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η δημιουργία χώρου στάθμευσης για Ι.Χ. και τουριστικά λεωφορεία

    Μια εξαιρετικά σημαντική ανάπλαση, σε έναν χώρο όπου οι προσπάθειες για να αλλάξει είχαν ξεκινήσει από το 2016, φαίνεται πως ήρθε επιτέλους η ώρα να «τρέξει» και να υλοποιηθεί.

    Ο λόγος για την κατασκευή ενός νέου αστικού πάρκου, που αναμένεται να γίνει στον χώρο των παλιών στρατιωτικών φυλακών των Ιωαννίνων. Πρόκειται για μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει, όπως προαναφέραμε, σχεδόν εννέα χρόνια πριν, όταν η έκταση είχε παραχωρηθεί στον Δήμο Ιωαννιτών, για να γίνει στη συνέχεια πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

    Το θέμα αυτό ήρθε, την Τρίτη, προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών και όπως φάνηκε και από την αρχική εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, Κώστα Γκόγκου, η ανάπλαση που τώρα θα προχωρήσει για να μετατραπεί ο χώρος των παλιών στρατιωτικών φυλακών σε ένα νέο αστικό πάρκο, περιλαμβάνει πολλές αλλαγές και σημαντικές τροποποιήσεις από το αρχικό σχέδιο του Δήμου ο οποίος επιθυμούσε στον συγκεκριμένο χώρο ένα καλλιτεχνικό πάρκο.

    Οι πολλές αλλαγές και οι… εκπτώσεις, φαίνονται, όπως συζητήθηκε και στη Δημοτική Επιτροπή και από το γεγονός ότι η αρχιτεκτονική μελέτη είχε καταλήξει σε παρεμβάσεις ύψους περίπου 8 εκ. ευρώ και η τελική πρόταση που καταθέτει ο Δήμος Ιωαννιτών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» ανέρχεται στα 2,3 εκ. ευρώ.

    Η συζήτηση στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, είχε και αρκετές ενστάσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης, ενστάσεις για τις αλλαγές του αρχικού αρχιτεκτονικού σχεδίου.

    Όπως είπε ο κ. Γκόγκος τα προβλήματα για τη συγκεκριμένη έκταση δεν προσπεράστηκαν καθώς όπως ανέφερε και ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος ταλάνισαν και τη δική τους δημοτική περίοδο αποδίδοντας μάλιστα τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες «στα απότοκα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού», όπως χαρακτηριστικά.

    Τι περιλαμβάνει η πρόταση

    Όπως αναλύθηκε στο επίκεντρο της νέας πρότασης βρίσκεται η δημιουργία ενός ενιαίου αστικού πάρκου, που θα συνδυάζει την αναψυχή με τον πολιτισμό και την καθημερινή λειτουργική εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

    • Εκτεταμένες δεντροφυτεύσεις και πράσινοι χώροι, που θα λειτουργούν ως ανάσα για την πόλη.
    • Καθιστικοί χώροι, παιδική χαρά, αλλά και χώροι άθλησης για όλες τις ηλικίες.
    • Κατασκευή υπαίθριου χώρου εκδηλώσεων, με δυνατότητα φιλοξενίας μουσικών και πολιτιστικών δράσεων.
    • Δημιουργία χώρου στάθμευσης για Ι.Χ. και τουριστικά λεωφορεία, εξυπηρετώντας τόσο τους επισκέπτες του πάρκου όσο και την ευρύτερη περιοχή.

    Η πρόταση δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην ιστορική ταυτότητα του χώρου. Διατηρούνται συγκεκριμένα τμήματα από τα παλιά κτίρια των στρατιωτικών φυλακών, καθώς και η υφιστάμενη εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.

    Παράλληλα, προβλέπεται η καθαίρεση ερειπίων που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Η πρόταση κατατίθεται προς έγκριση στη Δημοτική Επιτροπή ώστε να υποβληθεί στη συνέχεια στο Υπουργείο με πλήρη φάκελο και αναλυτικό σχεδιασμό.

    Τέλος και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η συγκεκριμένη πρόσκληση δεν είναι ανταγωνιστική αλλά αφορά συγκεκριμένους Δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ιωαννιτών που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη.

     

     

    Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

    από την εφημερίδα «Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου» στις 25-6-2025

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ