Σάββατο 23.10.2021
More

  Ανάπτυξη με βάση τον σεβασμό στο περιβάλλον

  Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η διασύνδεση των ορεινών όγκων με την πρωτογενή παραγωγή.

  Το στίγμα μίας πράσινης ανάπτυξης με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου έδωσε από την Ήπειρο ο πρωθυπουργός.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής με ελικόπτερο που προσγειώθηκε στο γήπεδο των Πραμάντων και αμέσως κατευθύνθηκε στο σπήλαιο της Ανεμότρυπας όπου περιηγήθηκε.

  Στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού Θ. Λιβάνιου από το Υπουργείο Εσωτερικών, του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, του Δημάρχου Β.Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ κ.ά.

  Μετά τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των τοπικών φορέων, στην δική του παρέμβαση ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης που αναδεικνύει τη σχέση με το φυσικό περιβάλλον.

  Αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως είπε, η διασύνδεση των ορεινών όγκων με την πρωτογενή παραγωγή, αναφέρθηκε στις επισκέψεις που έχει κάνει στην ορεινή Ήπειρο και τη σημασία που έχει για εκείνον η πρώτη επίσκεψη στα Τζουμέρκα.

  Ειδικά για τη Γέφυρα Πλάκας, την οποία θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί, αναγνώρισε το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης στο δρομολόγηση και την υλοποίηση της αναστήλωσης με τη συνεργασία της Περιφέρειας και άλλων φορέων, ενώ κράτησε ανοιχτό το θέμα για μελέτη της αναστήλωσης της Γέφυρας Κοράκου, το οποίο που τέθηκε.

  Ειδικότερα για ζητήματα νέων οδικών έργων που τέθηκαν τόσο από τον κ. Σεντελέ όσο και από τον κ. Καχριμάνη, ζήτησε να υπάρχει ρεαλισμός για το τι μπορεί να γίνει μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες, ενώ σημείωσε ότι διατηρεί και εκείνος τις επιφυλάξεις τους για τις μεγάλες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων σε ορεινούς όγκους και βουνά. «Δεν γίνεται να καταστρέψουμε ό,τι μας έχει χαρίσει η φύση» σημείωσε ενώ τόνισε ότι το θέμα δεν είναι μόνο αισθητικό, αλλά υπάρχει ζήτημα και με τις εργασίες για τις οδικές προσβάσεις.

  Σημείωσε δε, πως ίσως θα είναι καλό μεγάλες ανεμογεννήτριες, να οδηγούνται κατασκευαστικά σε περιοχές που δεν διαθέτουν τέτοια φυσική ομορφιά όπως εδώ.

  Για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ τόνισε ότι στον σχεδιασμό υπάρχει η αξιοποίηση πόρων για δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον όπως ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» με υποενότητα που θα αφορά και τους παραδοσιακούς οικισμούς.

  Μετά τη σύσκεψη ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με πολίτες στην πλατεία των Πραμάντων και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Αγ. Παρασκευής.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ