Πέμπτη 28.03.2024
More

    Αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Σούλι, επεξεργάζεται η περιφέρεια Ηπείρου

    Τι ανέφερε για την πρόταση, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης

    Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορούν να καταστήσουν το σύνολο της ευρύτερης περιοχής του Σουλίου σε έναν τόπο ευρύτερης ανάδειξης μέσα από ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, την περίοδο 2021 – 2027, διαθέτει η περιοχή του Σουλίου. Η περιφέρεια Ηπείρου υλοποιώντας μία σειρά δράσεων, έργων και παρεμβάσεων τα τελευταία χρόνια φιλοδοξεί να βοηθήσει, ώστε η περιοχή του Σουλίου να βγει από την απομόνωση και να δοθούν και τα κίνητρα και τα εργαλεία στους νέους κατά βάση, που θέλουν είτε να μείνουν στον τόπο τους, είτε να επιστρέψουν και να επενδύσουν σε αυτόν, να το κάνουν.

    Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης από το Σούλι, όπου βρέθηκε για τις επετειακές εκδηλώσεις την Κυριακή έδωσε ένα στίγμα των προθέσεων και των δράσεων που ήδη υλοποιεί η περιφέρεια σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, όπως ο δήμος Σουλίου, αλλά και με το υπ. Πολιτισμού, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    «Υπάρχει μία πρόταση από εμάς που θεωρούμε, ότι εάν γίνει αποδεκτή και εφαρμοστεί, μπορεί να αλλάξει την μοίρα της περιοχής. Όλη αυτή η περιοχή, θεωρείται ως χώρος δημοσίου, όμως το δημόσιο δεν πρόκειται ποτέ να τα αξιοποιήσει. Προτείνουμε λοιπόν, να δοθούν τα σπίτια αυτά που είναι ερείπια, σε νέους που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή, να τα αναστηλώσουν και να τους δοθεί και άλλο ένα, στο οποίο θα μπορούν είτε να κάνουν κάποια μεταποίηση είτε να παρέχουν υπηρεσίες, με ένα συμβόλαιο παραχώρησης της χρήσης τους για 25 χρόνια. Ενισχύοντας παράλληλα και τον πρωτογενή τομέα με προϊόντα Σουλίου, μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην κοινή πρωτοβουλία με το υπ. Πολιτισμού, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την αναστήλωση του Κάστρου της Κιάφας, που έχει προταθεί προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ επανέλαβε την αντίθεση της περιφέρειας στις προτάσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα όρη του Σουλίου. «Κάθε βουνό, κάθε τόπος, όπως το Σούλι έχει την ιστορία του. Χρειάζεται σεβασμός και επιτέλους, έστω 200 χρόνια μετά, η Πολιτεία να δώσει στο Σούλι, αυτά που πρέπει», ανέφερε.

    Στις από κοινού παρεμβάσεις και τη συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου του Σουλίου αναφέρθηκε παράλληλα και ο δήμαρχος Σουλίου Γ. Καραγιάννης.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ