Παρασκευή 26.04.2024
More

    Αναζητούν γενετικούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσηση και τις επιπλοκές από την COVID-19

    Γενετικούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσηση και τις επιπλοκές από την COVID-19 αναζητά η Μελέτη Υγείας Ηπείρου

    Γενετικούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσηση και τις επιπλοκές από την COVID-19 αναζητά η Μελέτη Υγείας Ηπείρου που συμμετέχει στον παγκόσμιο συνασπισμό μελετών. Συνολικά, 81 μελέτες από 35 χώρες συμμετέχουν και η Μελέτη Υγείας Ηπείρου είναι η μόνη Ελληνική μελέτη στο συνασπισμό.

    Η συμβολή της Μελέτης Υγείας Ηπείρου  είναι σημαντική καθώς αναμένεται να συμβάλει στον εντοπισμό ατόμων με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 ή να εμφανίσουν παρατεταμένα συμπτώματα και στην ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών θεραπειών.

    Στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 έως 70 ετών, μόνιμοι κάτοικοι της περιφέρειας Ηπείρου.

    Επιστημονικοί Υπεύθυνοι είναι οι κ.κ. Κωνσταντίνος Τσιλίδης – Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Βασίλης Τζοβάρας – Παθολόγος της «Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων».

    Ο κ. Τσιλίδης ρωτήθηκε για την μελέτη και υπογράμμισε ότι στόχος τους είναι «να απαντήσουν γιατί συγκεκριμένα άτομα νοσούν σοβαρά ή έχουν παρατεταμένα (π.χ. για πολλούς μήνες μετά τη νόσηση) συμπτώματα της νόσου, ενώ άλλα άτομα με τα ίδια γενικά χαρακτηριστικά νοσούν ήπια ή ασυμπτωματικά, και εάν συγκεκριμένα γονίδια μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό. Έχουμε ήδη συμμετάσχει στην ανεύρεση πλειάδας γονιδίων που σχετίζονται με τη μόλυνση από τον κορωνοϊό, τη σοβαρή νόσηση και το σύνδρομο των παρατεταμένων συμπτωμάτων, και κάποια από τα γονίδια αυτά φαίνεται να είναι διαφορετικά για κάθε μία από τις προαναφερόμενες εκβάσεις (π.χ. μόλυνση και σοβαρή νόσηση). Η δράση των περισσοτέρων από αυτά τα γονίδια εντοπίζεται στο ανώτερο, μέσο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

    Σε τι θα βοηθήσουν οι πληροφορίες που θα συλλέξουν οι επιστήμονες; « Οι πληροφορίες αυτές είναι εξαιρετικά χρήσιμες γιατί θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε άτομα με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά ή να εμφανίσουν παρατεταμένα συμπτώματα και να αναπτύξουμε νέες αποτελεσματικές θεραπείες»,όπως αναφέρει ο κ. Τσιλίδης.

    Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από 3 Μαΐου

    Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου από τις 3 Μαΐου, θα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θα δέχεται συμμετοχές σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής.

    Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και με την απαιτούμενη χρονική διάρκεια ανάμεσα στα ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν με ένα τηλεφώνημα ή με ένα κλικ να συμμετάσχουν με ασφάλεια σε μια πρωτοποριακή επιδημιολογική μελέτη. Κλείστε ραντεβού στην παρακάτω ιστοσελίδα: https://ehs.med.uoi.gr/booking/ ή καλέστε (πρωινές ώρες) στο τηλέφωνο: 6984726498.

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ