Παρασκευή 23.02.2024
More

  Αναζητούνται λύσεις για τη γραμμή όδευσης

  Ως μία μικρή παραφωνία σε ένα γενικότερο πλαίσιο θετικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων έστω σε αυτή τη μικρή κλίμακα των τελευταίων μηνών, αντιμετωπίζουν τα μέλη του Συνδέσμου Τυφλών, την κακοτεχνία που διαπίστωσαν στην όδευση για άτομα με προβλήματα όρασης μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.

  Εκεί, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου κυκλικού κόμβου έγινε και μία παρέμβαση στο πεζοδρόμιο και τον κοινόχρηστο χώρο μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο, όπου όμως, όπως επισημαίνουν τα μέλη του Συνδέσμου Τυφλών, η κακοτεχνία και ο κακός σχεδιασμός δυσκολεύουν τη δική τους μετακίνηση. Για μία απόσταση 50 περίπου μέτρων από την οδό Πουλίτσα μέχρι την οδό Σπύρου, ο ανάδοχος του έργου επέλεξε να κάνει τη γραμμή όδευσης με τρεις γωνίες σε διάφορα σημεία, κάτι που δύσκολα εξηγείται, όπως ανέφερε ο Αποστόλης Σιώτος, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης ΒΔ Ελλάδας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών.

  Ήδη, ο Σύνδεσμος έχει απευθυνθεί με έγγραφό του στην Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Ιωαννιτών προκειμένου να αποκατασταθεί η κακοτεχνία, όπως επίσης και να επεκταθεί η γραμμή όδευσης προς το Δικαστικό Μέγαρο, για να διευκολύνεται η πρόσβαση ατόμων με προβλήματα όρασης και σε αυτό.

  «Η συγκεκριμένη όδευση μας δυσκολεύει αφάνταστα και δε μπορούμε να κατανοήσουμε, γιατί μία απόσταση 30 μέτρων με τις γωνίες που έκαναν θα πρέπει να την κάνουμε 50 μέτρα. Λείπει επίσης και η όδευση τυφλών προς την είσοδο του Δικαστικού, κάτι που πρέπει να γίνει σε όλα τα δημόσια κτίρια και τις υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Σιώτος.

  Βοηθούν τα ηχητικά σήματα

  Οι παρεμβάσεις πάντως στο κέντρο της πόλης τους τελευταίους μήνες έχουν βελτιώσει τις δυνατότητες προσβασιμότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης και μία από αυτές τις παρεμβάσεις είναι και οι μηχανισμοί ηχητικών σημάτων στους φωτεινούς σηματοδότες. «Ήδη, κάναμε και μία αυτοψία με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου με την οποία συνεργαζόμαστε άψογα και είδαμε πως τα ηχητικά σήματα λειτουργούν πολύ καλά και κυρίως μας βοηθούν σε σημαντικό βαθμό», πρόσθεσε ο κ. Σιώτος.

  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

  370 μέλη σε Ήπειρο – Λευκάδα

  Η Περιφερειακή Ένωση ΒΔ Ελλάδας του Συνδέσμου Τυφλών, που καλύπτει την Ήπειρο και τη Λευκάδα έχει συνολικά 380 μέλη, ενώ μόνο στα Ιωάννινα, τα μέλη της είναι 180. Από αυτά, δέκα είναι παιδιά ηλικίας 4 – 12 ετών, που πηγαίνουν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας είτε σε ειδικά σχολεία είτε σε γενικά σχολεία με παράλληλη στήριξη.

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μέλη του Συνδέσμου στην Ήπειρο είναι η αδυναμία να έρθουν στην περιοχή πιστοποιημένοι εκπαιδευτές κινητικότητας, ώστε να εκπαιδεύσουν τα μέλη του Συνδέσμου, για ένα διάστημα δύο – τριών εβδομάδων, ώστε να κινούνται με ασφάλεια σε συγκεκριμένες διαδρομές κοντά στο σπίτι τους, καλύπτοντας κάποιες βασικές καθημερινές τους ανάγκες.

  «Υπάρχουν μόλις πέντε εκπαιδευτές κινητικότητας στην Ελλάδα και είναι πάρα πολύ δύσκολο και κοστοβόρο να έρθει κάποιος στην περιοχή για να εκπαιδεύσει άτομα με προβλήματα όρασης», ανέφερε ο κ. Σιώτος.

  Στο πλαίσιο της προσπάθειας οικονομικής ενίσχυσης του Συνδέσμου και για τον παραπάνω σκοπό την προσεχή Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στον Πολυχώρο Δημ. Χατζής, πραγματοποιείται μία συναυλία του Ωδείου Νέες Τέχνες – Ars Nova, με τον Δημ. Υφαντή και με τη συνεργασία των Paguristas.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ