Σάββατο 18.01.2025
More

    «Ανεφάρμοστος ο Νόμος για τα ζώα συντροφιάς»

    Αντιεπιστημονικός και ανεφάρμοστος στην πράξη κρίνεται από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ο Νόμος 4830/2021 μέσα από το νομοσχέδιο «Άργος» που τίθεται σε εφαρμογή από τις 21 Ιανουαρίου έχοντας ήδη προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από τον κλάδο αλλά και όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους δεσποζόμενα ζώα.

    Οι προβλέψεις μεταξύ άλλων για την υποχρεωτική στείρωση σε περίπτωση που δεν επιλέξουν την αποστολή γενετικού υλικού, αλλά και μία σειρά άλλων παραμέτρων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ενισχύουν την πεποίθηση και των κτηνιάτρων ότι και ο νόμος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και το πρόβλημα με τα αδέσποτα θα ενταθεί στην ελληνική επικράτεια.

    Μετά από πολύ καιρό ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος αποφάσισε και προχώρησε σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ηπείρου, Γιάννης Καρακούσης.

    Η εκτίμηση των κτηνιάτρων και στην Ήπειρο, όπως ανέφερε, είναι πως η ίδια η εφαρμογή του νόμου είναι δύσκολη στην πράξη, αφού στοχεύει κατά κύριο λόγο στην οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών και στην γραφειοκρατία που θα επικρατήσει στα κτηνιατρεία.

    «Είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να προσφέρει κάτι στη διαχείριση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, αλλά θα επιβαρύνει με μεγάλα κόστη όσους έχουν ένα ή περισσότερα ζώα. Κάποιοι ίσως μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος που θα ξεπεράσει τα 200 ευρώ ανά ζώο, όποια επιλογή κι αν κάνει είτε της στείρωσης είτε της λήψης και αποστολής γενετικού υλικού. Θα φτάσουμε σε σημείο να μη θέλουν να κάνουν ούτε το τσιπάρισμα, γιατί όποιος σημάνει το σκύλο ή τη γάτα του είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει μία από τις δύο άλλες επιλογές. Επομένως, αυτό που βλέπουμε είναι πως το πρόβλημα με τα αδέσποτα όχι μόνο δεν θα αντιμετωπιστεί, αλλά θα γίνει πολύ μεγαλύτερο», ανέφερε ο κ. Καρακούσης.

    Τα αιτήματα

    Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος στην ανακοίνωσή του ζητά πέραν των άλλων και τα εξής:

    • Την ίδρυση, στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων – καταφυγίων

    • Ο συντονισμός και οι αρμοδιότητες για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς να επιστρέψουν στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

    • Να διατηρηθούν τα έγγραφα βιβλιάρια και να ισχύσει μόνο η ηλεκτρονική καταγραφή των ζώων

    • Να αποσυρθεί άμεσα το μέτρο της αποστολής και τήρησης γενετικού υλικού και οποιοδήποτε άλλο φοροεισπρακτικό μέτρο.

    • Να αναιρεθεί η υποχρεωτικότητα της στείρωσης για τα δεσποζόμενα ζώα και

    • Πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο να έχουν αποκλειστικά οι κτηνίατροι που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα και οι δημόσιες αρχές.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ