Τρίτη 16.04.2024
More

  Ανέβηκε το θερμόμετρο στο μπλόκο του Καλπακίου

  Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με τον ίδιο και ακόμη πιο δυναμικό τρόπο, αφού η Κυβέρνηση προς το παρόν τουλάχιστον δεν υποχωρεί από τις αρχικές της θέσεις και προτάσεις, εμφανίζονται τα μέλη του αγροτικού κόσμου της χώρας που παραμένουν στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

  Η κατάσταση μοιάζει πλέον με μία πυριτιδαποθήκη που είναι έτοιμη να εκραγεί και γι’ αυτό αρκεί μία και μόνο σπίθα, κάτι που λίγο έλειψε να γίνει στο μπλόκο του Καλπακίου. Αιτία κι αφορμή για την ένταση, τόσο το βράδυ της Τετάρτης όσο και το βράδυ της Πέμπτης, στάθηκε η στάση της Αστυνομίας απέναντι στους διοργανωτές της κινητοποίησης που προειδοποίησε με επιβολή προστίμων, εφαρμόζοντας τη σχετική εισαγγελική εντολή σε περίπτωση παρακώλυσης της συγκοινωνίας στο εθνικό δίκτυο Ιωαννίνων – Κακαβιάς.

  Η ένταση της Τετάρτης, καθώς επίσης και η προειδοποίηση για την επιβολή αυστηρών προστίμων για παρακώλυση της συγκοινωνίας, επέφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα με τη μαζική συμμετοχή του αγροτικού κόσμου στο μπλόκο του Καλπακίου το βράδυ της Πέμπτης.

  Αρχικά, η Τροχαία διενεργούσε ελέγχους στον κόμβο της Μεταμόρφωσης, όπου συγκεντρώθηκαν τα τρακτέρ, που λίγο αργότερα ξεκίνησαν με συνοδεία περιπολικών οχημάτων για να φτάσουν στο Καλπάκι όπως και έγινε.

  Παρότι η κινητοποίηση είχε γίνει γνωστή μέσω ανακοινώσεων, αλλά και μέσω επαφών με την Αστυνομική Διεύθυνση, αφού η πομπή των τρακτέρ έφτασε στο Καλπάκι, δημιουργήθηκε ένταση, καθώς στη διασταύρωση προς την Κακαβιά εγκλωβίστηκαν φορτηγά οχήματα διεθνών μεταφορών, με τους αγρότες να καταγγέλλουν τη στάση της Αστυνομίας, που ενώ είχε ενημερωθεί για τη δίωρη κινητοποίηση και το κλείσιμο του δρόμου, επέτρεψε τη διέλευση φορτηγών που τελικά εγκλωβίστηκαν.

  Χρειάστηκαν εκ νέου διαπραγματεύσεις μέσα σε κλίμα έντασης για να επιτραπεί τελικά το άνοιγμα του μπλόκου για να διέλθουν τα εγκλωβισμένα οχήματα, με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου να καταγγέλλουν ως ύποπτη τη στάση της Αστυνομίας.

  Ο αποκλεισμός της εθνικής οδού πάντως πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια κανονικά, όπως είχε ανακοινωθεί και συμφωνηθεί με την κυκλοφορία των οχημάτων να εκτρέπεται από το εσωτερικό δημοτικό δίκτυο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα.

  Οι αγρότες άναψαν φωτιές στο οδόστρωμα όπου και παρέμειναν για λίγες ώρες και στη συνέχεια αποσύρθηκαν για να δοθεί ξανά η κυκλοφορία στα οχήματα.

  Παραμένουν τα αιτήματα

  Σύσσωμος πάντως ο αγροτικός κόσμος της χώρας διατρανώνει την απόφασή του να παραμείνει στο μπλόκα μέχρι νεωτέρας περιμένοντας θετικές εξελίξεις στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αν και από την Κυβέρνηση δε διαμορφώνεται ένα τέτοιο κλίμα με το μήνυμα που εκπέμπεται να είναι το ίδιο με αυτό που είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των μπλόκων. Εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου της περιοχής μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων Χάρης Λιούρης, οι κ.κ. Μπούκας και Αγόρος επανέλαβαν την αποφασιστικότητα των αγροτών για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων και την πιο δυναμική τους μορφή σε περίπτωση που δεν υπάρξουν νέες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης.

  Την υποστήριξή τους στον αγώνα των αγροτών, τον οποίο χαρακτήρισαν απόλυτα δίκαιο εξέφρασαν διά της παρουσίας τους ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος και ο Ζ. Γαλατάς εκ μέρους της Αριστερής Παρέμβασης.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ