Τετάρτη 10.08.2022
More

  Ανησυχία για τις επιπτώσεις και στο εμπόριο…

  Πλήγμα δέχεται και ο εμπορικός κόσμος εξαιτίας της πολεμικής εμπλοκής Ρωσίας-Ουκρανίας καθώς παρακολουθεί «παγωμένος» τις εξελίξεις

  Πλήγμα δέχεται και ο εμπορικός κόσμος εξαιτίας της πολεμικής εμπλοκής Ρωσίας-Ουκρανίας καθώς παρακολουθεί «παγωμένος» τις εξελίξεις και η ανησυχία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια σε κανέναν.

  Η κίνηση στα καταστήματα, όλων των ειδών, είναι υποτονική ενώ οι τζίροι πολλές ημέρες ανύπαρκτοι.

  Παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν εκπτώσεις, ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπήκαν σε εμπορικά καταστήματα για να ψωνίσουν ενώ την ίδια ώρα τα κόστη εκτοξεύονται σε δαπάνες για τρόφιμα ή καύσιμα.

  Ο έμπορος και πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Νταλαμάγκας υπογράμμισε ότι θα υπάρχει πρόβλημα σε όλη την αγορά ενώ οσοι δεν έχουν ταμειακά αποθέματα θα έχουν σοβαρό θέμα την αποπληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων. «Είναι αναμφίβολο ότι θα υπάρχει πρόβλημα και αυτό αποτυπώνεται και θα αποτυπωθεί εντονότερα στο επόμενο διάστημα και για όσο διαρκεί ο πόλεμος. Οι τζίροι ήταν ήδη μειωμένοι ενώ η αγωνία του κόσμου σε συνδυασμό με την κρίση, μεγαλώνει τον προβληματισμό».

  Εν αναμονή οι εισαγωγές-εξαγωγές

  Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούν την πολεμική σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας και οι έλληνες εξαγωγείς.

  Αν και οι πωλήσεις ελληνικών προϊόντων προς τις δύο χώρες καταλαμβάνουν πολύ χαμηλό μερίδιο στις συνολικές εξαγωγές της χώρας μας, οι δύο αγορές εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εγχώριες επιχειρήσεις.

  Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία οι ελληνικές εξαγωγές προς την ουκρανική αγορά άγγιξαν τα 193,7 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας πτώση 8,1% σε σχέση με το 2019 με βασικότερα εξαγωγικά προϊόντα τα πετρελαιοειδή, τα χημικά, τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ουκρανία ανήλθαν σε 338,6 εκατ. ευρώ.

  Η Ελλάδα εξάγει κυρίως λάδια από πετρέλαιο, φρούτα όπως βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα κ.ά., λιπάσματα κ.ά., ενώ εισάγει από την Ουκρανία κυρίως σιτάρι, σιμιγδάλι, λάδια  κ.ά.

  Χαμηλότερα στη λίστα των σημαντικών αγορών βρίσκεται η Ρωσία, που κατατάσσεται στην 41η θέση, με εξαγωγές 206,6 εκατ. ευρώ το 2021 από 161,39 εκατ. το 2020.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ