Το παραλίμνιο μέτωπο της πόλης δεν θα έχει την ίδια εικόνα, καθώς θα κοπούν συνολικά 14 πλατάνια που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους
Μία ανοιχτή πληγή που δύσκολα θα κλείσει τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια, άνοιξε και επίσημα χθες με την έναρξη των εργασιών κοπής των αιωνόβιων πλατάνων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.
Το παραλίμνιο μέτωπο της πόλης, σε λίγες ημέρες δεν θα έχει την ίδια εικόνα, καθώς θα κοπούν συνολικά 14 πλατάνια με τη σκιά τους να μην χαρίζει στο εξής στιγμές ξεκούρασης και δροσιάς στους πολίτες.
Το πλέον ανησυχητικό βέβαια είναι, το ενδεχόμενο να χρειαστεί ανάλογη διαδικασία κοπής να απαιτηθεί και για άλλα δένδρα, που προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχουν προσβληθεί, αυτή είναι όμως μία διαδικασία που εξελίσσεται, αφού δεν υπάρχει γιατρειά.
Η κοπή των πλατάνων έχει προκαλέσει όπως είναι φυσικό τη θλίψη των συμπολιτών, κάποιοι εκ των οποίων που έτυχε να βρίσκονται στο παραλίμνιο το πρωί, αποτύπωναν στα κινητά τους τηλέφωνα τις εργασίες, με τα πανύψηλα δένδρα να κόβονται και να απομακρύνονται από τα συνεργεία.
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της κοπής των άρρωστων δένδρων, η υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ιωαννίνων θα προχωρήσουν στην επιλογή και την φύτευση των νέων δένδρων, που δε θα είναι σίγουρα πλατάνια.
Για την «τελευταία πράξη του δράματος» έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ που βρέθηκε το πρωί στο παραλίμνιο, μαζί με τον αντιδήμαρχο Αρ. Παππά, παρακολουθώντας τις εργασίες κοπής των πλατάνων.
«Είναι η τελική πράξη του δράματος, αλλά και μία προσπάθεια για να σώσουμε τα υπόλοιπα πλατάνια της παραλιμνίου. Κανένας δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με την εικόνα αυτή όμως αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου στο πιο όμορφο κομμάτι της πόλης, στο στολίδι της πόλης», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.
Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου Γιώργος Σαούγκος ανέφερε ότι η νόσος του μεταχρωματικού έλκους στην παραλίμνια ζώνη εντοπίστηκε φέτος για πρώτη φορά και σε διάσπαρτα σημεία.
«Κάνουμε την επέμβαση αυτή προκειμένου να αποφύγουμε την επέκταση και χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα καθώς βλέπουμε σε άλλα χωριά όπως η Πλατανιά και οι Λογγάδες να έχουν καταστραφεί σχεδόν όλα τα πλατάνια», ανέφερε ο κ. Σαούγκος.
Σχετικά με την αποκατάσταση του τοπίου και τις νέες φυτεύσεις έκανε γνωστό, ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν μπορούν να φυτευθούν νέα πλατάνια και έτσι σε συνεργασία με το Δασαρχείο θα γίνει η επιλογή ειδών που προσομοιάζουν, ενώ σημείωσε ότι η φύτευση νέων δέντρων θα ξεκινήσει άμεσα.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ