Δευτέρα 21.09.2020
More

  Άνοιξε ο δρόμος των αποφάσεων για την πλατεία

  Μεταστροφή της δημοτικής αρχής που δείχνει έτοιμη να ανοίξει τη συζήτηση για την ανάπλαση και σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

  Είτε μπορεί να χαρακτηριστεί υπαναχώρηση είτε αναθεώρηση, το σίγουρο είναι, ότι η μεταστροφή της στάσης της δημοτικής αρχής από την αρχική της θέση στη σημερινή, για την κεντρική πλατεία, είναι δεδομένη.

  Αυτό «βαφτίζεται» σήμερα, ωριμότητα από τη δημοτική αρχή, που δείχνει έτοιμη να ανοίξει τη συζήτηση για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, όχι όμως σε ένα θεωρητικό επίπεδο, για το ενδεχόμενο ακόμη μίας νέας μελέτης, κάτι που θα σήμαινε πολύ περισσότερο χρόνο, αλλά στη βάση της υπάρχουσας πρότασης, όπως προέκυψε από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

  Το αποτέλεσμα εκείνου του διαγωνισμού τροποποιήθηκε άλλωστε μία φορά με τις παρατηρήσεις που έγιναν από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ιωαννιτών και ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ υποστήριξε στη συνεδρίαση της Δευτέρας στο δημ. συμβούλιο, ότι η δημοτική αρχή έχει ήδη συζητήσει με τους μελετητές και θα κάνει και νέα συζήτηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

  Δύο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν, σχετίζονται με την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, ενόψει των παρεμβάσεων που έχουν ήδη ενταχθεί σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι οι κόμβοι στο Δικαστικό Μέγαρο και στην πλ. Πάργης, αλλά και με την αδυναμία παρέμβασης στο τμήμα της πλατείας μπροστά από το διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο είναι κατασκευασμένο με κοινοτικούς πόρους.

  «Δεν ήταν προτεραιότητα της δημοτικής αρχής, αλλά συζητήσαμε με τους μελετητές και θα συζητήσουμε εκ νέου. Θα πρέπει και εμείς να αποφασίσουμε τι πλατεία θέλουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Η αντιπολίτευση

  Ο Θ. Μπέγκας τοποθετήθηκε για το έργο της κεντρικής πλατείας, τονίζοντας, ότι δεν μπορεί κανείς να θεωρεί έργο την αντικατάσταση των έτσι κι αλλιώς ακατάλληλων πλακιδίων, εκφράζοντας αιχμές για τη διοίκηση Γκόντα, επί ημερών του οποίου είχε ολοκληρωθεί η σημερινή εικόνα της πλατείας.

  «Το κάναμε κι εμείς αυτό κάθε χρόνο. Είναι μια πρακτική που δεν θα έχει τέλος. Χρειάζεται μια συνολική παρέμβαση για να αποκτήσουν επιτέλους τα Γιάννενα μια πλατεία που να τιμά τους πολίτες. Για το λόγο αυτό η δική μας παράταξη είχε έτοιμο προς δημοπράτηση το έργο της ανάπλασης της πλατείας και είμαστε περήφανοι γιατί αποτέλεσε προϊόν διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού», είπε ο κ. Μπέγκας.

  Η Τατ. Καλογιάννη επισήμανε πως η μελέτη που έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αποτελεί ένα σοβαρό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο θα κληθεί η δημοτική αρχή να «πατήσει» για να διαμορφώσει την οριστική της πρόταση για την πλατεία.

  Με μία αιχμή επίσης για τον Ν. Γκόντα και την παράταξή του, διάνθισε την ομιλία του ο Χρ. Πατσούρας λέγοντας προς τον κ. Ελισάφ, ότι «η πλατεία διαμορφώθηκε, όπως είναι σήμερα, με έργα στη θητεία δικών σας, σημερινών συνεργατών», για να απαντήσει γενικότερα ο κ. Γκόντας στη συνέχεια, υπενθυμίζοντας πως στη δική του θητεία είχε προκηρυχθεί επίσης ο μοναδικός διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλατείας και την ενοποίηση του κέντρου, ο οποίος όμως δεν προχώρησε από τις δημοτικές αρχές Φίλιου και Μπέγκα στη συνέχεια.

  Πολιτική αντιπαράθεση

  Στην άσκηση πολιτικής κριτικής για την εικόνα του δήμου που βυθίζεται καθημερινά στην στασιμότητα και την παρακμή, όπως είπε, προχώρησε αρχικά ο Θ. Μπέγκας, σχολιάζοντας τη συμπλήρωση ενός έτους θητείας της δημοτικής αρχής.

  «Η εικόνα ενός δήμου που καθημερινά βυθίζεται στην βρωμιά, την παρακμή και τη στασιμότητα αποτυπώνει, δυστυχώς για τον τόπο, τον ένα χρόνο διοίκησης της Νέας Εποχής», ανέφερε, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα την κατάσταση που επικρατεί στους τομείς της καθαριότητας, του πρασίνου και κατά συνέπεια στους δημόσιους χώρους της πόλης.

  Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τον δήμαρχο που αφού είπε πως πρώτος ο ίδιος απολογήθηκε δημοσίως και έκανε την αυτοκριτική για τα λάθη και την υστέρηση στον πρώτο χρόνο της θητείας, από την άλλη όμως, συμπλήρωσε, ότι ο καθένας θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν. «Να αναγνωρίσω ότι άλλοι δήμοι τα πηγαίνουν καλύτερα από εμάς, ότι έχουμε κάνει λάθη, ότι έχουμε καθυστερήσει, όλα αυτά να τα αποδεχτώ. Αλλά να μην κάνουμε σαν να ξεκίνησε η ιστορία του δήμου από τον περασμένο Σεπτέμβριο, γιατί θα πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε για όλα εκείνα τα οποία βρήκαμε και έπρεπε να ξεκινήσουμε σχεδόν από την αρχή. Βρήκαμε πολλά οράματα και σχέδια, αλλά είναι αλήθεια, ότι έπρεπε να κινήσουμε μία ολόκληρη διαδικασία και να δώσουμε μάχη με το χρόνο για να ενταχθούν τα έργα και να προλάβουμε τις προθεσμίες», σημείωσε ο κ. Ελισάφ.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  453 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, 1 στα Ιωάννινα

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 453 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

  Συνελήφθη ο δράστης που πυροβόλησε τον αδερφό του- Κατέληξε ο 40χρονος συγχωριανός

  Συνελήφθη πριν από λίγο στη γέφυρα του Σκεπαστού, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Μυρσίνη Πρέβεζας, ο δράστης που πυροβόλησε τον αδερφό του και άλλον έναν συγχωριανό το Σάββατο

  Επιδημία…καταλήψεων στα σχολεία- 18 στην Ήπειρο

  «Μέχρι στιγμής φαίνεται να μην μας αγγίζει, ευτυχώς, η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά αυτή των καταλήψεων», ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης

  Τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες από την κακοκαιρία «Ιανός»

  Παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για τις πληγείσες από τον κυκλώνα περιοχές

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.