Πέμπτη 25.04.2024
More

    Αντιδράσεις για την παράταση θητείας των Πρυτανικών Αρχών

    Την αντίθεσή του εκφράζει ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης

    Νέο κύκλο αντιδράσεων στα πανεπιστήμια της χώρας πυροδοτεί η απόφαση του υπ. Παιδείας να παρατείνει τη χρονική διάρκεια της θητείας των πρυτανικών αρχών κατά τέσσερις μήνες, χωρίς σε αυτό το διάστημα να διεξάγονται οι προγραμματισμένες εκλογές ανάδειξης των νέων διοικήσεων.

    Μεταξύ των πανεπιστημίων της χώρας στα οποία επρόκειτο να διεξαχθούν εκλογές είναι και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όμως με την παράταση που δόθηκε αφενός και τον σχεδιασμό για τη λειτουργία των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, είναι άγνωστο εάν, πότε και με ποιον τρόπο θα διεξαχθούν τελικά οι πρυτανικές εκλογές.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προεδρεύων της Συνόδου των πρυτάνεων της χώρας Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σε δηλώσεις του την Τετάρτη το πρωί, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αφού διευκρίνισε πως εκφράζει την προσωπική του θέση και όχι αυτή της Συνόδου, εξέφρασε την αντίθεσή του στις αποφάσεις του υπ. Παιδείας, κάνοντας λόγο για παρέκκλιση από το Νόμο. «Διαφωνώ με την παράταση της θητείας των πρυτανικών αρχών, που γίνεται κατά παρέκκλιση του Νόμου και έτσι δε θα έχουμε εκλογές στο τέλος Ιουνίου. Η κυβέρνηση είχε την πολυτέλεια του χρόνου, ώστε να αποφασίσει, αν ήθελε κάτι διαφορετικό και να μη χρειαστεί καν να φτάσουμε στο τέλος Ιουνίου. Αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας και σύγχυση στη λειτουργία των Πανεπιστημίων», ανέφερε αρχικά, ενώ ρωτήθηκε και για την πρόβλεψη λειτουργίας των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, θεσμός που είχε λειτουργήσει – με όχι μεγάλη επιτυχία πάντως – και πριν από μία δεκαετία στα πανεπιστήμια.

    «Στην πρόσφατη Σύνοδο δεν είδαμε κάποιο έγγραφο, αλλά ό,τι ανακοινώθηκε ήταν σε προφορικό επίπεδο. Επομένως, δεν ξέρουμε ούτε πως θα εκλέγονται τα Συμβούλια, ούτε ποιες αρμοδιότητες θα έχουν, ούτε πως θα εκλέγονται ή θα επιλέγονται οι πρυτάνεις. Έχω ζητήσει ως προεδρεύων της Συνόδου από το υπουργείο να μας δώσει εγγράφως το σχέδιο ώστε να τοποθετηθούμε συνολικά», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

    Συμπαράσταση στους πτυχιούχους του ΦΠΨ

    Στο μεταξύ, ο κ. Αλμπάνης εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη του Πανεπιστημίου στους αποφοίτους του Τμήματος ΦΠΨ όπως και των άλλων του ίδιου τμήματος του ΕΚΠΑ, οι οποίοι πήραν πτυχίο χωρίς εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους το 2018, πλην όμως δεν είναι δικαιούχοι της δυνατότητας αναγνώρισης του πτυχίου από Τμήμα Ψυχολογίας, όπως συμβαίνει για όσους ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους ένα χρόνο μετά!

    «Όσοι εισήχθησαν στο ΦΠΨ το 2014 και ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους το 2018, έμειναν εκτός τροποποίησης. Αντιθέτως, εκείνοι που εισήχθησαν μεν το 2014, αλλά ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους το 2019 ή και αργότερα, εντάχθηκαν στο Τμήμα Ψυχολογίας και με την αποφοίτησή τους είχαν το δικαίωμα να αποκτήσουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος του Ψυχολόγου», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή διαμαρτυρίας, κάνοντας λόγο για μία ξεκάθαρη διάκριση και μεροληπτική αντιμετώπισή τους από την ίδια την Πολιτεία.

    Τον Μάρτιο του 2020 προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, όμως η εκδίκαση της υπόθεσής τους έχει αναβληθεί ήδη οκτώ φορές.

    «Καλούμε την υπουργό Παιδείας να απαντήσει εμπράκτως αν είναι υπέρ της αξιοκρατίας ή όχι, αποκαθιστώντας έστω και σήμερα την απαράδεκτη δημιουργία αποφοίτων δύο ταχυτήτων.

    Αυτό που διεκδικούμε δεν είναι τίποτα παραπάνω από το – συνταγματικά κατοχυρωμένο – ισότιμο δικαίωμά μας για πρόσβαση στη γνώση και τα επαγγελματικά δικαιώματα που η προαναφερθείσα τροποποίηση παρέχει στους συναδέλφους μας», αναφέρουν.

    Ο κ. Αλμπάνης παραδέχθηκε πως η αντιμετώπισή των αποφοίτων του ΦΠΨ αυτής της περιόδου συνιστά ξεκάθαρη αδικία, ωστόσο επισήμανε, ότι πρόκειται για ακαδημαϊκό θέμα, το οποίο θα πρέπει να λύσει το υπουργείο Παιδείας. «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει κάνει και παρέμβαση υπέρ των φοιτητών στη δικαστική προσφυγή που έχουν ασκήσει», ανέφερε.-

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ