Τρίτη 28.06.2022
More

  Απάντηση του Δήμου στις διαμαρτυρίες καλλιτεχνών

  Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή την ανακοίνωση του προγράμματος από το Πνευματικό Κέντρο και από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο ορισμένοι καλλιτέχνες εκφράζουν τις απόψεις τους και τις διαφωνίες τους.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες Ιωαννίνων:

  «Μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, η οποία έπληξε ανεπανόρθωτα τον καλλιτεχνικό κλάδο και οδήγησε σε ανέχεια και διάσπαση τους επαγγελματίες του πολιτισμού, αφαιρώντας δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων, σήμερα, ενόψει μιας νέας επερχόμενης κρίσης, το καλλιτεχνικό δυναμικό του Δήμου Ιωαννιτών βρίσκεται σε μια ουσιαστική συσπείρωση για να ανοίξει επιτέλους ένας κοινός δρόμος διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, τόσο από την κεντρική εξουσία, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση.

  Στο Δήμο Ιωαννιτών, το καλλιτεχνικό δυναμικό που ζει και βιοπορίζεται από την τέχνη του, καταγγέλλει ότι οι τακτικές που ακολουθούνται στην πολιτική του πολιτισμού τα τελευταία χρόνια, παραγκωνίζουν τους επαγγελματίες καλλιτέχνες της πόλης καθώς λειτουργούν με αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία, απαξίωση, έλλειψη διαλόγου και “κατ’ επίφαση” οικονομική υποστήριξη των καλλιτεχνών. Οι δύο πυλώνες του πολιτισμού, το Πνευματικό Κέντρο και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, αποποιούνται το βασικό τους ρόλο, που είναι η στήριξη, η εξέλιξη και η ανάδειξη του έργου των καλλιτεχνών της πόλης».

  Απάντηση του Δήμου

  «Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμερίζεται απόλυτα την αγωνία τους για το μέλλον, όμως, δεν συμμερίζεται απόψεις περί αποκλεισμού του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού.

  Σέβεται τον κόσμο του πολιτισμού, τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες. Και δίνει βήμα τόσο μέσα από το Πνευματικό Κέντρο όσο και από το ΔΗΠΕΘΙ το οποίο θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή.

  Η Συμφωνική Ορχήστρα, τα μουσικά σύνολα του Ωδείου, η Φιλαρμονική, η Λαϊκή Ορχήστρα, τα ροκ συγκροτήματα που θα πλαισιώσουν το Ioannina Rock  City, θεατρικές ομάδες που θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους, το κουκλοθέατρο, αποτελούνται από ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό.

  Εσκεμμένα αποκρύπτεται από τους διαμαρτυρόμενους.

  Ίσως γιατί εκτιμούν ότι θα γίνουν πιστευτοί.

  Ίσως γιατί θεωρούν μόνους εαυτούς καλλιτέχνες.

  Ο Δήμος δεν επιθυμεί να αντιδικήσει με κανέναν καλλιτέχνη που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Δεν χωρούν στον πολιτισμό διαχωριστικές γραμμές.

  Το επιχειρούν όσοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν δεκάδες συμμετοχές στα πολιτιστικά δρώμενα αδιαφορώντας τότε για το υπόλοιπο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό.

  Ο Δήμος θα συνεχίσει να τιμά τους καλλιτέχνες που προσφέρουν στην περιοχή. Θα συνεχίσει όμως να παρουσιάζει δρώμενα και από άλλες περιοχές καθώς ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα και δεν χωρά «ημέτερους» και «υμέτερους».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ