Κυριακή 06.10.2024
More

    Από την κοινότητα του ΚΕΘΕΑ στο Πανεπιστήμιο

    Από τα Γιάννενα, βρέθηκε φοιτήτρια του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κερδίζοντας διαδοχικές μάχες από την απεξάρτηση ως τις Πανελλαδικές

    Από τη χρήση «σκληρών» ναρκωτικών για χρόνια, στην κοινότητα του ΚΕΘΕΑ για απεξάρτηση και σταδιακή επανένταξη και από εκεί στο εναλλακτικό σχολείο του ΚΕΘΕΑ και πλέον ως φοιτήτρια του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχοντας και ένα βρέφος 18 μηνών στην αγκαλιά.

    Ο λόγος για την Μαρία Τσιέπα από τα Γιάννενα, που λίγες ημέρες πριν, με την ανακοίνωση των βάσεων στις πανεπιστημιακές σχολές κέρδισε με το σπαθί της μία ακόμη μάχη.

    Πρώτα κέρδισε τη μάχη με τον σκληρό κόσμο της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και πλέον αντιμετωπίζει τη ζωή με μεγαλύτερο χαμόγελο και περισσότερη αισιοδοξία. Η Μαρία βρήκε το δύναμη και το κουράγιο να πολεμήσει τους «δαίμονές» της, εκείνους που έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι σχεδόν οι χρήστες των εξαρτησιογόνων ουσιών, κατάφερε όμως να βγει νικήτρια και πιο δυνατή, διδάσκοντας με το παράδειγμά της.

    Για να τα καταφέρει βέβαια εκτός από τη θέληση και το πείσμα της, στάθηκε τυχερή και βοηθήθηκε στην κοινότητα του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, όπου απευθύνθηκε το 2018, για δεύτερη φορά, αφού την πρώτη δεν τα είχε καταφέρει, και στο πλαίσιο της θεραπείας, αποδέχθηκε την πρόταση να παρακολουθήσει το εναλλακτικό ή μεταβατικό σχολείο εντός της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ, που λειτουργεί με εθελοντές καθηγητές, για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει ή την υποχρεωτική φοίτηση ή το Λύκειο και έφτασε στις Πανελλαδικές και στην εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

    «Δεν πίστευα ότι θα το καταφέρω, αλλά η επιμονή του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ και η πίστη τους, με έκαναν να προσπαθήσω ακόμη περισσότερο. Είναι μία στοχευμένη επιλογή μου οι Κοινωνικές Επιστήμες γιατί ήθελα να σπουδάσω κάτι που έχει να κάνει με τον άνθρωπο», τόνισε αρχικά, για να προσθέσει πως το κομμάτι της μητρότητας που συνέπεσε με την προετοιμασία για τις Πανελλαδικές έκανε ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια.

    «Τα χρόνια της χρήσης αφήνουν βαριά κληρονομιά πίσω τους και στην αναζήτηση καθαρής ταυτότητας βλέπουμε που υστερούμε και νιώθουμε μειονεκτικά, επομένως αναζητούμε διεξόδους για να αυτοπροσδιοριστούμε. Και κατά τη χρήση, αλλά και στη θεραπεία υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές που με απογοήτευσαν, που έλεγα, ότι είναι μάταιο, αλλά τελικά αποδείχθηκε, ότι τίποτε δεν είναι», ανέφερε.

    Διαφορετική προοπτική

    Το εναλλακτικό ή μεταβατικό σχολείο λειτουργεί ήδη 7 χρόνια στο ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και όπως ανέφερε ο Κώστας Μάντζος, υπεύθυνος έρευνας και εκπαίδευσης σχετίζεται άμεσα και έμπρακτα με την δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι πρώην χρήστες στη φάση της κοινωνικής επανένταξης. «Ήδη, 40 άτομα έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση και απέκτησαν τη δυνατότητα για μεταλυκειακή εκπαίδευση ή για τα προγράμματα σπουδών στα ΙΕΚ, που δίνουν μία διαφορετική προοπτική για την επαγγελματική τους πορεία. Είναι μία διαδικασία με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, με την απεξάρτηση, γιατί ο καθένας βλέπει ότι μπορεί να κάνει πράγματα και να κερδίσει σε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση», ανέφερε ο κ. Μάντζος.

    «Αφού μπορώ εγώ, μπορούν όλοι»

    Καταλήγοντας, η Μαρία έστειλε ένα ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα σε όλα τα παιδιά που είναι στη χρήση λέγοντας, πως αφού η ίδια τα κατάφερε, μπορούν όλοι να τα καταφέρουν. «Δεν αξίζει άλλο να είναι σε αυτόν τον κόσμο των ναρκωτικών. Αν μπορούσα να τους δώσω μία συμβουλή θα ήταν να έρθουν για ένα ραντεβού για καφέ στον συμβουλευτικό σταθμό και όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους», κατέληξε.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ