Σάββατο 18.01.2025
More

    Απόφοιτοι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας

    Περιζήτητοι στην αγορά εργασίας και στην περιοχή των Ιωαννίνων που αναπτύσσεται ραγδαία στους τομείς της τεχνολογίας και καινοτομίας, όπως και ευρύτερα σε όλη τη χώρα, είναι οι απόφοιτοι – πτυχιούχοι του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα.

    Κάτι ανάλογο είχε αναφερθεί και πριν από έναν περίπου μήνα στην εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων ενός έργου από το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπσιτημίου Ιωαννίνων, με την επισήμανση και στις δυο περιπτώσεις πως ακριβώς λόγω της αυξημένης ζήτησης, πλέον οι εταιρείες που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό, απευθύνονται όχι μόνο στους τελειόφοιτους, αλλά και σε εκείνους που βρίσκονται στο προπτυχιακό έτος, είτε στο τρίτο αν πρόκειται για το Τμήμα της Άρτας είτε στο τέταρτο έτος αν πρόκειται για το Τμήμα των Ιωαννίνων που έχει ενταχθεί στην Πολυτεχνική Σχολή.

    Τόσο ο Ευρυπίδης Γλαβάς, Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών όσο και ο Αλέξανδρος Τζάλλας, αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν μπορεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να στηρίζει και να έχει σε λειτουργία δύο Τμήματα Πληροφορικής, είπαν πως μπορεί να φαίνεται περίεργο πλην όμως, πως το τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα θα πρέπει να αισθάνεται τυχερό ακριβώς γιατί με τη λειτουργία των δύο Τμημάτων είναι σε θέση να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της συνολικής ζήτησης στην αγορά εργασίας για πτυχιούχους – αποφοίτους Πληροφορικής.

    Το πρόβλημα που επισήμαναν αμφότεροι είναι η έλλειψη προσωπικού, καθώς σε μεγάλο βαθμό, οι υποδομές έχουν εκσυγχρονιστεί και έχουν καλυφθεί.

    «Παρά τη διαρροή φοιτητών στο εξωτερικό, εντούτοις η ζήτηση που υπάρχει για την κάλυψη αναγκών στους τομείς της Πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών είναι τεράστια. Οι ανάγκες θα αυξηθούν κι άλλο και αυτό που καλούμαστε πλέον να ικανοποιήσουμε, είναι το μεγαλύτερο κύμα της ζήτησης. Μπορούμε να το κάνουμε σε κάποιο βαθμό, αρκεί όμως να υπάρχει ενίσχυση σε πόρους αλλά κυρίως σε προσωπικό», ανέφερε ο κ. Γλαβάς.

    «Τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο Τμήμα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους εισακτέους και τον αριθμό που καλούμαστε να καλύψουμε. Το ίδιο ισχύει και για τους μεταπτυχιακούς και τους υποψήφιους διδάκτορες και αυτό δεν είναι τυχαίο. Σήμερα, ο εταιρείες θέλουν να τους δώσουμε αποφοίτους ακόμη και πριν τελειώσουν τις σπουδές τους και αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα και για εμάς που θα πρέπει να το δούμε ως πρόκληση», ανέφερε ο κ. Τζάλλας.

    Ενίσχυση των υποδομών έρευνας

    Το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο μεταξύ διοργανώνει σήμερα Τρίτη 31 Οκτωβρίου στη Βιβλιοθήκη του παραρτήματος Άρτας μία ανοιχτή ημερίδα στην οποία  θα παρουσιαστούν οι δράσεις και ο σύγχρονος χώρος που δημιουργήθηκε από το Πρότυπο Κέντρο Εμβαθυμένης Εικονικής, Επαυξημένης και Μικτής Πραγματικότητας Περιφέρειας Ηπείρου.

    Πρόκειται για ερευνητικό έργο της δράσης «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας» και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

    Στόχος του ΚΕΕΠΗ είναι η προώθηση της έρευνας, της εκμάθησης και διδασκαλίας, καθώς και η δημοκρατικοποίηση και αξιοποίηση των τεχνολογιών σε διεπιστημονικά και πολιτισμικά πεδία. «Στον ευέλικτο πολυχρηστικό αυτό χώρο, δημιουργήθηκε μια ολοκληρωμένη εργαστηριακή εγκατάσταση, η οποία συνοδεύεται από ένα σύνολο υπηρεσιών υποστήριξης και τεχνογνωσίας. Εδώ, η έρευνα εναρμονίζεται με την πράξη, η εκμάθηση γίνεται δημιουργική διαδικασία και οι τεχνολογίες εξυπηρετούν τον πολιτισμό και την κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τζάλλας.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ