Δευτέρα 22.07.2024
More

  Αποκλεισμένο το Δίστρατο μέχρι να σταθεροποιηθεί το κατολισθητικό φαινόμενο

  Για την κατολίσθηση στην επαρχιακή οδό προς Δίστρατο, απαντώντας σε ερώτηση του Λάμπρου Γεωργόπουλου, ο περιφερειάρχης, Αλ. Καχριμάνης, είπε:

  «Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει πολλά έργα συντήρησης των οδικών δικτύων, συμβάλλαμε στην συντήρηση, στερέωση, ανάδειξη θρησκευτικών και άλλων πολιτιστικών μνημείων. Εκείνο που έχουμε κάνει με πολύ μεγάλη αίσθηση ευθύνης στην περιοχή της λάκκας Αώου,  αλλά και σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές, είναι να βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους κατοίκους των χωριών σε οτιδήποτε χρειάζονται. Και είναι γεγονός, ότι κάναμε πολύ περισσότερα από όσα προβλέπει και «επιτρέπει» το στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.

  Το κατολισθητικό φαινόμενο στο δρόμο προς Δίστρατο, δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο στην ορεινή Ήπειρο. Δύο είναι οι βασικές αιτίες: τα μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων και τα ασταθή εδάφη που σε πολλές περιοχές δεν επιτρέπουν κατασκευή ή διαπλατύνσεις δρόμων. Το σημείο της μεγάλης κατολίσθησης ήταν υπό παρακολούθηση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς σημειώνονταν συχνά μικρές διολισθήσεις εδάφους.

  Από τις αρχές του Απριλίου είχε ανατεθεί εργολαβία για «εργασίες διαμόρφωσης και αποκατάστασης φθορών και πρόσβασης επί του επαρχιακού δικτύου στα Άρματα».

  Στόχος ήταν να καθαρίζεται ο δρόμος, ώστε να μπορούν να μετακινούνται οι κάτοικοι των Αρμάτων και του  Διστράτου.

  Παράλληλα είχε ανατεθεί σε Τεχνικό Σύμβουλο η σύνταξη μελέτης για την αντιμετώπιση του κατολισθητικού φαινομένου.

  Η μελέτη δεν ολοκληρώθηκε ακόμη καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ασταθή εδάφη σε βάθος άνω των 30 μέτρων.

  Το αν ο νέος δρόμος, στο σημείο της κατολίσθησης, θα γίνει χαμηλότερα ή ψηλότερα από τον σημερινό, δεν θα αποφασιστεί με βάση εμπειρικές εισηγήσεις, αλλά από τις εισηγήσεις γεωλόγων και μηχανικών, σε συνάρτηση βέβαια και με το κόστος των εργασιών. Στην επαρχιακή οδό Κόνιτσα- Δίστρατο- Βασιλίτσα, όντως έχουν διατεθεί αρκετά χρήματα τα προηγούμενα χρόνια.

  Αρχή μας είναι ότι και οι κάτοικοι των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών, όσοι και αν είναι αυτοί, πρέπει να έχουν τη καλύτερη δυνατή πρόσβαση προς τα άλλα αστικά κέντρα και να μπορούν να δραστηριοποιηθούν με τις καλύτερες δυνατόν προϋποθέσεις στα επαγγέλματά τους, κτηνοτρόφοι και δασεργάτες στην πλειοψηφία τους.

  Στα χρόνια που προηγήθηκαν έχουν κατασκευαστεί ή έχουν αναβαθμιστεί μέσω του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ» οι δρόμοι Άρματα- Δίστρατο, Παλιοσέλι- Βρυσοχώρι, Φούρκα – Σαμαρίνα. Παράλληλα έχουν γίνει εκτεταμένες συντηρήσεις στη συγκεκριμένη επαρχιακή οδό, ενώ πριν δύο χρόνια (31 Δεκεμβρίου 2022) ολοκληρώθηκε εργολαβία αποκατάστασης της οδού Κόνιτσα- Ελεύθερο- Δίστρατο- όρια Νομού με συνολική δαπάνη 365.025 ευρώ.

  Η κατασκευή νέου δρόμου που να συνδέει το Δίστρατο με τη Βωβούσα, μας είχε απασχολήσει στο παρελθόν, είχε ξεκινήσει η διαδικασία για τη διαμόρφωση δασικού δρόμου που μόνο επιτρέπεται, ωστόσο επειδή τα 2/3 της απόστασης διέρχεται από την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών δεν προχώρησε επειδή δεν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη της. Όσον αφορά τον χρόνο αποκατάστασης της κυκλοφορίας των οχημάτων προς το Δίστρατο αυτός εξαρτάται από την σταθεροποίηση του φαινομένου».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ