Πέμπτη 28.03.2024
More

    «Όχι» σε υδροηλεκτρικό στον ποταμό Τύρια

    Αρνητικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας

    Από μία θετική γνωμοδότηση της υπηρεσίας που μετατράπηκε σε αρνητική κατόπιν των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, με πρώτον το δήμο Δωδώνης, χαρακτηρίστηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της ΜΠΕ για το υδροηλεκτρικό ισχύος 1,78KW, στον ποταμό Τύρια.

    Η συζήτηση επί του θέματος έγινε εξ αναβολής έπειτα από σχετικό αίτημα του δήμου Δωδώνης, προκειμένου να γνωμοδοτήσει στο δημοτικό συμβούλιο και να παραστεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπως και έγινε. Η εισήγηση όμως της υπηρεσίας ήταν καταρχάς θετική, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Βασίλης Γοργόλης, σημειώνοντας ωστόσο, πως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε και εκτιμήθηκε πως οι παρατηρήσεις που ενσωματώθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο Δωδώνης, δεν είχαν γίνει κατανοητές από την υπηρεσία και ως εκ τούτου η τελευταία μεταβάλλει την εισήγησή της σε αρνητική.

    Στη συνεδρίαση της Επιτροπής τοποθετήθηκαν ο δήμαρχος Δωδώνης κ. Ντακαλέτσης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ασπροχωρίου κ. Μπέλλος και ο Βασίλης Χήτος, ως εκπρόσωπος της Αδελφότητας Ασπροχωριτών Ιωαννίνων και του Συλλόγου Ασπροχωριτών Αθηνών.

    Η θετική καταρχάς γνωμοδότηση της υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου επικρίθηκε ιδιαίτερα από τον δήμαρχο Δωδώνης που παρουσίασε βασικές παραδοχές όπως είπε, που αγνοήθηκαν παντελώς και οι οποίες καθιστούν προφανώς απαγορευτική τη δρομολόγηση της εν λόγω επένδυσης.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Ντακαλέτσης τόνισε πως η οικολογική παροχή για την οποία μιλά η ΜΠΕ του έργου ανέρχεται σε μια ποσότητα περίπου 800 κυβικών μέτρων νερού την ώρα, τη στιγμή που ακόμα και σήμερα, μετά τις πολλές βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων, η συνολική ποσότητα του ποταμού δε φτάνει σε αυτό το ύψος, καθιστώντας εντελώς αβέβαιη τη βιωσιμότητα του έργου. Παράλληλα, ο δήμαρχος Δωδώνης παρατήρησε και πως οι αυθαίρετες αμμοληψίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον ποταμό Τύρια έχουν επηρεάσει σημαντικά την κοίτη και πως αυτή θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί.

    Ο εκπρόσωπος της εταιρίας που ενδιαφέρεται για την επένδυση τόνισε πως το έργο είναι ήπιας παρέμβασης και απέδωσε τις αντιδράσεις, τους ενδοιασμούς και τις ενστάσεις σε άγνοια των συνθηκών και των όρων λειτουργίας.

    Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ωστόσο τόνισαν, ότι από τη στιγμή, που η τοπική κοινωνία στέκεται με επιστημονικές παρατηρήσεις απέναντι στο συγκεκριμένο έργο, η αρνητική γνωμοδότηση είναι μονόδρομος.

    «Όχι» στο διπλό Φωτοβολταϊκό στην Καμαρίνα

    Η μαζική αντίδραση των φορέων της τοπικής κοινωνίας στην Πρέβεζα και κυρίως των κατοίκων της περιοχής Καμαρίνας και Ζαλόγγου, οδήγησε στην αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου για την πρόταση κατασκευής δύο Φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 125 MW από τον ίδιο επενδυτή. Η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν εξαρχής αρνητική όπως ανέφερε ο πρόεδρος κ. Γοργόλης, καθώς εκτιμάται πως θα επηρεαστεί μία περιοχή που προορίζεται και χρησιμοποιείται για τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες και ως χώρος βόσκησης, ενώ η σκίαση σε μία έκταση με εμβαδόν 1300 στρεμμάτων θα επηρεάσει το μικροκλίμα της περιοχής. Ανεξάρτητα από αυτές τις παρατηρήσεις όμως, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η γειτνίαση του προτεινόμενου χώρου της επένδυσης, με τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης και τον βράχο του Ζαλόγγου, όπου και το σπουδαίο γλυπτό – μνημείο του Ζογγολόπουλου.

    Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Ιωάννου, όσο επίσης εκπρόσωποι του δήμου Πρέβεζας και της τοπικής κοινότητας έκαναν λόγο για ένα φαραωνικό έργο, που σε περίπτωση που υλοποιηθεί θα βεβηλώσει τον ιερό αρχαιολογικό χώρο και το μνημείο. Η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος ήταν ομόφωνα αρνητική.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ