Δευτέρα 24.06.2024
More

  Αρνητική γνωμοδότηση για μικρό υδροηλεκτρικό στον Λούρο

  Ήταν μάλλον αναμενόμενο και σαφές πως και λόγω των εξελίξεων των τελευταίων μηνών με την απένταξη του έργου αντικατάστασης του δικτύου που υδροδοτεί την Άρτα, την Πρέβεζα, τη Λευκάδα και τη Βόνιτσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, πολύ δύσκολα θα άναβε το «πράσινο φως» για την θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος στην πρόταση για ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 2,13 MW, επί του ποταμού Λούρου και συγκεκριμένα στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου.

  Η βασική ένσταση πέραν των επισημάνσεων στην έκθεση της ενδιαφερόμενης εταιρείας που παρουσιάστηκαν από τον γεωλόγο – μελετητή, μέλος του ΓΕΩ ΤΕΕ Ηπείρου κ. Γαρίδη, ήταν πως δεν μπορεί κανείς να μη λάβει σοβαρά υπόψιν του το αυξημένο ρίσκο να συμβεί κάποιο ατύχημα και οι πόλεις που υδρεύονται και εξαρτώνται μάλιστα κατ’ αποκλειστικότητα από τις συγκεκριμένες πηγές του Αγίου Γεωργίου, να μείνουν χωρίς νερό την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο ή όποτε κι αν αυτό μπορεί να συμβεί. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αντιπεριφερειάρχης Β. Γοργόλης ανέγνωσε την υπηρεσιακή εισήγηση που είναι αρνητική με τη βασική επισήμανση να είναι το ότι τυχόν εργασίες τέτοιου μεγέθους και στην συγκεκριμένη περιοχή όπως προτείνεται, είναι σαφές ότι θα επηρεάσουν τα υπόγεια ύδατα.

  Τις ενστάσεις της υπηρεσίας προσπάθησε να διασκεδάσει ο εκπρόσωπος της εταιρείας Δημ. Δημητρίου που έκανε λόγο για «μύθους» ότι θα επηρεαστούν οι πηγές του Αγίου Γεωργίου και πως όλα απαντώνται στην μελέτη που έχει καταθέσει η εταιρεία. Επίσης, προσέθεσε πως το ίδιο καθησυχαστικές είναι και οι απαντήσεις που δίνει το ΕΑΓΜΕ η Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

  Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση του κ. Γαρίδη που τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι αναμφίβολο ότι σε περίπτωση που δοθεί η άδεια εκτέλεσης του εν λόγω έργου, θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό οι πηγές του Αγίου Γεωργίου.

  Ο Θοδ. Κορωναίος με την ιδιότητα και του προέδρου του ΓΕΩ ΤΕΕ Ηπείρου τόνισε μεταξύ άλλων πως ήδη ο αγωγός μεταφοράς νερού από τις πηγές Αγίου Γεωργίου σε Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα και Βόνιτσα είναι σε πολύ κακή κατάσταση και οποιαδήποτε περίπτωση έγκρισης και αδειοδότησης μία τόσο μεγάλης επέμβασης στις πηγές θα δημιουργούσε τεράστιο ρίσκο για την υδροδότηση των περιοχών αυτών τους προσεχείς μήνες και όχι μόνο. Η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνα αρνητική.

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ