Παρασκευή 29.03.2024
More

    Αυξημένη η προσέλευση των πολιτών στους οδοντιάτρους

    Ιστορικό χαρακτήρα και περιεχόμενο έχει ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας

    Ιστορικό χαρακτήρα και περιεχόμενο έχει ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, αφού είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται σε συνθήκες πανδημίας, που είναι προφανές, ότι έχει ως αποτέλεσμα να περάσει σε δεύτερη μοίρα η στοματική υγεία και η πρόληψη.

    Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα συνδετικό στοιχείο μεταξύ της στοματικής υγείας και της πανδημίας, που είναι η μαζική προσέλευση των πολιτών στους οδοντιάτρους από τον Μάιο και έπειτα. Μία πραγματικότητα που δεν μπορεί απλώς να αποδοθεί στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και ο εγκλεισμός των πολιτών στο πρώτο κύμα, αλλά που προφανώς έχει και άλλες παραμέτρους, όπως είναι η ενίσχυση της πεποίθησης των πολιτών, ότι η πρόληψη και στη στοματική υγεία είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπτώσεις.

    Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Δημ. Κήττας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας σημείωσε αρχικά πως παρά τις δυσκολίες υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για σταδιακή έξοδο από την υγειονομική κρίση, όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν και εφόσον επιταχυνθούν, ωστόσο από την άλλη πρόσθεσε, πως τα επιδημιολογικά στοιχεία στον τομέα της στοματικής υγείας είναι αποθαρρυντικά σε επίπεδο Ε.Ε.

    Η στοματική υγεία

    Πάνω από το 50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού πάσχουν από κάποια μορφή περιοδοντίτιδας και πάνω από το 10% πάσχουν από σοβαρές μορφές της νόσου. Ο επιπολασμός αυξάνεται στο 70-85% του πληθυσμού στις ηλικίες 60-65 ετών. Ο καρκίνος του στόματος

    είναι ο 12ος πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες στην ΕΕ. Το 2008, υπήρχαν περίπου 132.000 περιπτώσεις καρκίνου του κεφαλιού και του τραχήλου σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα 62.800 θανάτους. «Ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο των όρχεων», ανέφερε.

    Η εικόνα στην Ε.Ε

    Η κατάσταση της στοματικής υγείας των πολιτών στην Ε.Ε αποτυπώνεται ως εξής:

    Μόνο το 41% των ενηλίκων έχουν όλα τα φυσικά τους δόντια!

    Τα κονδύλια για τη στοματική υγεία αντιπροσωπεύουν το 5-10% των δημόσιων δαπανών για υγειονομική περίθαλψη.

    Εκτιμάται πως δαπανώνται ετησίως 79 δισ. € για τη στοματική φροντίδα.

    Στην ηλικία των 12 ετών, κατά μέσο όρο 0,5-3,5 δόντια επηρεάζονται από τερηδόνα και σχεδόν το 100% των ενηλίκων έχουν εμπειρία από την ασθένεια.

    Σοβαρή περιοδοντική νόσος εντοπίζεται στο 5-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας (35-44 ετών) και έως και 40% των ηλικιωμένων (65-74 ετών).

    Στην Ευρώπη, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στόματος κυμαίνεται από 5 έως 10 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

    Δράσεις πρόληψης

    Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος παραδοσιακά, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί διάφορες προωθητικές ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη σημασία της πρόληψης στη στοματική υγεία, ωστόσο λόγω της πανδημίας, οι διά ζώσης ενημερώσεις είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Παρόλα αυτά, εξετάζεται η δυνατότητα της αποστολής ενημερωτικών φυλλαδίων κατ’ οίκον σε οικογένειες και ίσως με έμφαση στο περιεχόμενο στα παιδιά.

    Στο 85% ο εμβολιασμός των Οδοντιάτρων

    Ενθαρρυντικά τέλος είναι τα στοιχεία τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο από την ανταπόκριση και τη συμμετοχή των οδοντιάτρων στον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση του ιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου και όπως ανέφερε ο κ. Κήττας έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό το 85% των οδοντιάτρων στην περιοχή, εκ των οποίων το 40% έχει ήδη κάνει και τις δύο δόσεις. Το ενθαρρυντικό επίσης είναι, σύμφωνα με τον κ. Κήττα, ότι στην πλατφόρμα με την προτεραιοποίηση των επαγγελματικών ομάδων και των ηλικιακών κατηγοριών έχουν ενταχθεί και οι βοηθοί οδοντιάτρων, με προγραμματισμένα επίσης ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ