Πώς υποδέχτηκε η τοπική κοινωνία την ένταξη του «Μοιρολογιού της Παναγίας» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Χαρά και ικανοποίηση σκόρπισε στην τοπική κοινωνία του δήμου Δωδώνης και ιδιαίτερα της Τοπικής Κοινότητας Κοπάνης η ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού για την ένταξη του «Μοιρολογιού της Παναγίας» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η δημοτική αρχή Δωδώνης εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της για την ευτυχή κατάληξη μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από τρία περίπου χρόνια, όταν με πρωτοβουλία του προέδρου της Φιλοπροόδου Κίνησης Κοπάνης κ. Κωνσταντίνου Παππά αποφασίστηκε να αναδειχθεί θεσμικά το συγκεκριμένο έθιμο. Ο δήμος Δωδώνης είχε την ευθύνη σύνταξης του φακέλου που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και στην Εθνική Επιστημονική Επιτροπή. Ενώ υποστηρικτικά και ο δήμαρχος Δωδώνης απέστειλε και σχετική επιστολή. Για τη σύνταξη του φακέλου εργάστηκε η τότε ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου Δωδώνης, σε θέματα πολιτισμού, Μαρία Μπάρκα.
«Με οδηγούς τα μέλη της Φιλοπροόδου Κίνησης Κοπάνης και με την ανεκτίμητη βοήθεια των γηραιότερων κατοίκων της Κοινότητας, χωρίς τις πληροφορίες των οποίων δε θα μπορούσε να αναστηθεί το έθιμο, καταγράφουμε σήμερα μια επιτυχία ισάξια ενός μεγάλου έργου υποδομής για τον πολιτισμό, γιατί πλέον το «Μοιρολόι της Παναγίας» δεν θα ζει μόνο στις θύμισες των παλαιότερων και στο ζωντανό βίωμα των σημερινών ενεργών πολιτών της Κοπάνης αλλά θα υπάρχει και στα κατάστιχα της άυλης εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Είναι σημαντικό πως την προσπάθεια αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι της Κοπάνης και για την επιτυχία δούλεψαν όχι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και δεκάδες απόδημοι, σε Ελλάδα και εξωτερικό», αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου που υπενθυμίζει και την προηγούμενη καλή είδηση, που ήταν η ένταξη των χρηστηρίων πινακίων – «ελασμάτων» από το Ιερό και το Μαντείο του Δία και της Διώνης στη Δωδώνη, στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO.
«Προστατεύουμε και τιμούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και πάνω σε αυτήν συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε την ανάπτυξη του δήμου Δωδώνης. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής γίνονται ορατά χρόνο με το χρόνο. Επιλέγουμε συνειδητά να μιλήσουμε, αφότου υπάρξει αποτέλεσμα και για το μόνο που μπορούμε να δεσμευτούμε στους συνδημότες μας είναι πως τα καλά νέα θα συνεχιστούν» τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Δωδώνης κ. Ντακαλέτσης.
Η Φιλοπρόοδος Κίνηση Κοπάνης
Για μία επίσημη αναγνώριση της σπουδαιότητας του εθίμου της Κοπάνης κάνει λόγο σε δική της ανακοίνωση η Φιλοπρόοδος Κίνηση Κοπάνης, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες σε όλα τα μέλη της κοινότητας που στήριξαν το έθιμο διαχρονικά, από την αναβίωσή του μέχρι σήμερα, στη συντάκτρια του φακέλου υποψηφιότητας, Μαρία Μπάρκα, Αρχειονόμο – Βιβλιοθηκονόμο – Μουσειολόγο, M.Sc. Λαογραφίας και Ανθρωπολογίας, στον δήμαρχο Δωδώνης, Χρήστο Ντακαλέτση, καθώς και στην αρμόδια Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού για την αγαστή συνεργασία.
«Με δεδομένο ότι η διαδικασία εγγραφής του εθίμου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO διαμόρφωσε ένα πλαίσιο συνεργασίας της κοινότητας με την επίσημη διοίκηση και την επιστημονική κοινότητα, δεσμευόμαστε να πράξουμε τα δέοντα για την εκπόνηση σχεδίων και την εφαρμογή πολιτικών που θα διαφυλάξουν το Μοιρολόι της Παναγίας και θα το μεταδώσουν στις επερχόμενες γενιές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Τοπική Κοινότητα
Από τους πρωταγωνιστές της αναβίωσης του εθίμου από το 2006 ο νυν πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κοπάνης, Ιωάννης Δρόσος που ήταν μεταξύ των πρώτων, ελαχίστων μελών της τοπικής κοινωνίας που πρωταγωνίστησαν στην επαναφορά του εθίμου το 2006. Σε δηλώσεις του ο κ. Δρόσος στα τοπικά μέσα εξέφρασε και αυτός τις θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία αυτή, αλλά παράλληλα που βοήθησαν ώστε «το Μοιρολόι της Παναγίας» να μετεξελιχθεί σε θεσμό και να φτάσει στο επίπεδο της θεσμικής αναγνώρισης από το υπουργείο Πολιτισμού.
«Θυμάμαι ότι την πρώτη χρονιά που αρχίσαμε, δεν είχαμε κυπριά, κουδούνια, ούτε και στολές. Μας βοήθησαν όμως πολλοί κάτοικοι της περιοχής που μας παραχώρησαν το υλικό που χρειαζόμασταν και ο Σύλλογος Ραφτανιτών που μας παραχώρησε τις πρώτες στολές στην αρχή. Έπειτα είχαμε την ευκαιρία να μας βοηθήσει η Ήπειρος Α.Ε και ο Αλ. Καχριμάνης με την ένταξή μας σε ένα πρόγραμμα για την προμήθεια παραδοσιακών στολών. Όλοι αυτοί όπως όλα τα Δ.Σ και η σημερινή διοίκηση της Φιλοπρόοδου Κίνησης Κοπάνης, η κα Μπάρκα που βοήθησε καθοριστικά με τη σύνταξη του φακέλου έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο της αναγνώρισης.
Υπήρξαν και υπάρχουν ακόμη και σήμερα συγχωριανοί μας που άρχισαν να επιστρέφουν στο χωριό μόνο και μόνο για να συμμετέχουν στο δρώμενο της Μεγ. Παρασκευής και αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία και πίστη για τη συνέχεια και τη διατήρηση του εθίμου και στις επόμενες γενιές», ανέφερε ο κ. Δρόσος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ