Τετάρτη 24.07.2024
More

  Ικανοποίηση για τις νέες ρυθμίσεις στο κυνήγι

  Η προσέγγιση της Συνομοσπονδίας και της Ε΄ΚΟΗ – Οι εξελίξεις με το παράβολο

  Ικανοποιημένοι και με το παραπάνω εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της κυνηγετικής οικογένειας από τις νέες προβλέψεις της Ρυθμιστικής Απόφασης που ορίζει τη διαδικασία άσκησης της θήρας τη νέα κυνηγετική περίοδο, παρότι η ΑΑΔΕ έβαλε «φαρδιά – πλατιά» την υπογραφή της σε μία μεγάλη διοικητική αλλαγή επί της διαδικασίας έκδοσης των αδειών θήρας.

  Οι κυνηγετικές οργανώσεις ενημερώθηκαν όπως αναφέρει η ΚΣΕ σε ανακοίνωσή της και επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Νίκος Παπαγρηγορίου, σε χθεσινές του δηλώσεις, μόλις πριν από δύο εβδομάδες ότι για την έκδοση των αδειών θήρας στο εξής απαιτείται η πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου από κάθε κυνηγό ξεχωριστά και πως δεν ισχύει η διαδικασία που γινόταν μέχρι και πέρυσι με την έκδοση των συνολικών παραβόλων από τις κυνηγετικές οργανώσεις. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μία επιπλέον δυσκολία ειδικά σε εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την νέα τεχνολογία, όμως ήδη αρκετοί Κυνηγετικοί Σύλλογοι έχουν ανακοινώσει πως αναλαμβάνουν να εκδώσουν στα γραφεία τους τα ηλεκτρονικά παράβολα με την προσκόμιση όμως του ΑΦΜ από κάθε ενδιαφερόμενο.

  Στο επίπεδο των προβλέψεων όμως για την άσκηση της θήρας ο κ. Παπαγρηγορίου έκανε λόγο για την καλύτερη Ρυθμιστική των τελευταίων ετών καθώς έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις επί τη βάση των μελετών της Συνομοσπονδίας και των επιστημονικών της συνεργατών για ένα δεκαήμερο επιπλέον στην περίοδο της θήρας υδρόβιων αποδημητικών πτηνών.

  Προβληματισμός για τον αγριόχοιρο

  Η Συνομοσπονδία πάντως αντιμετώπισε με επιφυλάξεις την πρόθεση που τελικά μεταβλήθηκε και σε απόφαση του υπουργείου να κάνει αποδεκτή την εισήγηση των Κτηνιατρικών Διευθύνσεων ώστε η θήρα του αγριόχοιρου να ξεκινήσει από τις 20 Αυγούστου, για πρώτη φορά στα χρονικά, αποκλειστικά όμως σε ζώνες διάβασης και χωρίς σκύλο δίωξης, αν και αυτό αναμένεται να αλλάξει και να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος την ερχόμενη εβδομάδα. «Εμείς είχαμε αντιδράσει γιατί οι ζώνες διάβασης είναι μικρές περιοχές και μπορεί ο καθένα σαν φανταστεί τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση που υπάρξει αρκετός κόσμος. Από την άλλη όμως επειδή η αφορμή δεν ήταν μόνον ο υπερπληθυσμός και τα προβλήματα που αυτός προκαλεί αλλά και η αφρικανική πανώλη, είπαμε πως για αυτό έχουν συγκροτηθεί τα συνεργεία δίωξης, που είχαν επιτυχία τα δύο τελευταία χρόνια με τον τρόπο που λειτούργησαν», ανέφερε ο κ. Παπαγρηγορίου.

  Ο «Κένταυρος» στη διάθεση των κυνηγών

  Στη διάθεση των κυνηγών θα είναι και φέτος δωρεάν η ψηφιακή εφαρμογή «Κένταυρος» με βάση την οποία δηλώνονται οι θηρεύσιμοι πληθυσμοί του τρυγονιού κάτι που γίνεται στην Ελλάδα και σε καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη. Από φέτος όμως στην ίδια εφαρμογή θα γίνεται δωρεάν και η καταγραφή των κυνηγετικών σκύλων που θα πρέπει να φέρουν την ηλεκτρονική σήμανση (τσιπ) με τους ιδιοκτήτες να πρέπει να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο και την βεβαίωση της χορήγησης του εμβολίου κατά της λύσσας.

  «Αυτή η καταγραφή των σκύλων θα μας βοηθήσει να αποδείξουμε ποιος είναι ο αριθμός των κυνηγετικών σκύλων στη χώρα ώστε να διεκδικήσουμε την εξαίρεσή τους ως σκύλοι εργασίας από την εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου «Άργος» που εξομοιώνει τα κυνηγετικά σκυλιά με τα δεσποζόμενα ζώα κάθε είδους», ανέφερε ο κ. Παπαγρηγορίου.

  Θα «κόβει κλήσεις» η Θηροφυλακή

  Τέλος μία από τις σημαντικότερες αλλαγές της νέας κυνηγετικής περιόδου είναι η θέσπιση της δυνατότητας και των αρμοδιοτήτων της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής να βεβαιώνει παραβάσεις για την θήρα αλλά ακόμη για παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων και μπάζων, για παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών, για παράνομη υλοτομία και για άλλα αδικήματα, με την επιβολή χρηματικών προστίμων, κάτι ανάλογο δηλαδή με τις κλήσεις της Τροχαίας.

  «Η Θηροφυλακή πέραν αυτών έχει ενισχυθεί με σύγχρονο εξοπλισμό με θερμικές κάμερες και drones και θα είναι έτοιμη να επέμβει όταν και όποτε χρειαστεί», τόνισε ο κ. Παπαγρηγορίου που ευχήθηκε μία καλή και κυρίως αναίμακτη κυνηγετική χρονιά απευθύνοντας τέλος έκκληση στους κυνηγούς να μην αναρτούν στο εξής φωτογραφίες ή βίντεο με τα θηράματα, καθώς η ΚΣΕ αποφάσισε να περάσει στο επόμενο στάδιο όπως αυτό που εφαρμόζεται στην Κύπρο, όπου ανακαλείται η άδεια θήρας του κυνηγού που θα κάνει μία τέτοια ανάρτηση.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ