Γιατί πρέπει να προχωρήσει το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου στην Άρτα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρταίων, Χρ. Τσιρογιάννη
Ένα άρθρο του δημάρχου Αρταίων, Χρ. Τσιρογιάννη που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου στην Ήπειρο.
«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το αίτημα για δημιουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου στην Ήπειρο και ειδικότερα στους Κωστακιούς Άρτας, έχει ανοίξει μία ολόκληρη συζήτηση για το τι αποφάσισε τελικά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μία συζήτηση που δείχνει το δέντρο και ξεχνά το δάσος.
Πίσω από αυτή την συζήτηση, κρύβονται δύο ερμηνείες. Η πρώτη ερμηνεία είναι ότι έχει γίνει πολύς ντόρος για το τίποτα. Ότι δηλαδή άδικα «χτυπιόμασταν» στο Δημοτικό μας Συμβούλιο αλλά και οι φορείς της πόλης μας και ζητούσαμε να υπάρχει ενεργή βοήθεια απ’ όσους έχουν και αξίωμα και – λογικά- φωνή να συνταχθούν με το αίτημά μας. Είναι αυτοί, που ισχυρίζονται ότι η Επιτροπή που συνέστησε η Σύγκλητος απλά θα δει και θα αποφασίσει, αν αποφασίσει, κάτι αόριστο στο μέλλον.
Η δεύτερη ερμηνεία των πραγμάτων, είναι ότι ανεξάρτητα από το τι αποφασίστηκε, το Αγροδιατροφικό Πάρκο δεν είναι και τόσο σπουδαίο πράγμα, ούτως ή άλλως.
Αν, λοιπόν, ισχύει είτε το ένα είτε το άλλο, γιατί η Δημοτική μας Αρχή έχει αφιερώσει όχι μία, όχι δύο αλλά τρεις ειδικές συνεδριάσεις για το θέμα; Γιατί οι σχετικές αποφάσεις, παίρνονται σχεδόν ομόφωνα και όχι κατά πλειοψηφία; Γιατί ο παραγωγικός ιστός της τοπικής μας οικονομίας, το ζητάει και μάλιστα με θαρραλέο τρόπο;
Τις απαντήσεις δίνει η περιγραφή του ίδιου του Πάρκου, των σκοπών και των δυνατοτήτων του, όπως ορίζεται από το Άρθρο 8 του Νόμου 4559/18.
Εκεί, λοιπόν, διαβάζει κανείς, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Στο Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται, σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή, παραγωγικές δραστηριότητες αγροτικής και οικολογικής κατεύθυνσης, που ενσωματώνουν καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα, διατηρώντας μια διαρκή λειτουργική διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, την αγορά, τον καταναλωτή και την κοινωνία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
- Πραγματοποιείται στοχευμένη έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα της αγροτοδιατροφής, παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων και τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης με ταυτόχρονη διατήρηση, καθώς και ανάδειξη και εμπλουτισμό των φυσικών πόρων και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με πρότυπες δράσεις.
- Εκπαιδεύονται οι σπουδαστές της Γεωπονικής Σχολής στις νέες τεχνολογίες βέλτιστης αγροτικής παραγωγής, στην εφαρμογή επιστημονικών ανακαλύψεων για την παραγωγή προϊόντων με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στην αναπαραγωγή γηγενών αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στην εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων καλλιέργειας και η ανάπτυξη τεχνικών γενετικής βελτίωσης.
- Αναπτύσσονται δράσεις ενημέρωσης, όπως θεματικές εκθέσεις και ημερίδες, οργανωμένες επισκέψεις, επιδείξεις και ξεναγήσεις.
- Μπορούν, επίσης, να δημιουργηθούν δομές παραγωγής πρότυπων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων, πρότυπες βιοκλιματικές μονάδες εκτροφών για την παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων, πρότυπο θερμοκήπιο και μονάδα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Και για αυτή την περίφημη Επιτροπή που τελικά συστήθηκε από την Σύγκλητο, τι ισχύει; Είναι μια Επιτροπή «στρίβειν διά του αρραβώνος» ή μια Επιτροπή που θα καθορίσει προτεραιότητες για αυτά που θα γίνουν και όχι για το αν θα γίνουν; Και εκεί οι διατάξεις είναι ξεκάθαρες: «η Επιτροπή εισηγείται για κάθε θέμα σχετικά με την λειτουργία και της ανατίθεται ο συντονισμός και η υλοποίηση των επιστημονικών, ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων».
Κατά την γνώμη μου, όποιος διαβάσει πραγματικά τα παραπάνω, θα καταλάβει γιατί το Πάρκο ΚΑΙ πρέπει να γίνει ΚΑΙ πρέπει να είναι ένα συνολικό, παναρτινό αίτημα.
Γιατί, πολύ απλά, όταν λειτουργήσει θα αλλάξει καθοριστικά και σε βάθος χρόνου και το επίπεδο της Γεωπονικής Σχολής αλλά και τις παραγωγικές δυνατότητες όσων ασχολούνται με τον αγροδιατροφικό τομέα σε ολόκληρο τον Νομό. Καινοτομία, διαδύνδεση με τον παραγωγό, τον καταναλωτή, την κοινωνία. Εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων καλλιέργειας από αρωματικά μέχρι φαρμακευτικά φυτά. Δομές παραγωγής πρότυπων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων. Πρότυπες βιοκλιματικές μονάδες εκτροφών για την παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων. Πρότυπο θερμοκήπιο. Έρευνα. Ημερίδες, ξεναγήσεις, και τόσα ακόμη για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.
Και είναι να αναρωτιέσαι; Δεν μας φαίνονται αυτά σπουδαία και αρκετά; Θέλουμε και άλλα; Δεν αξίζουν αυτά για να παλέψουμε όλοι οι Αρτινοί μαζί και να διεκδικήσουμε να γίνουν; Έχουμε τόση λίγη πολιτική φαντασία, που δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι όταν λειτουργήσει το Πάρκο δεν θα έχει κομματικό χρώμα; Ότι η μόνη ταμπέλα που θα γράφει θα είναι «Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου με έδρα την Άρτα»;
Όπως, έχω ξαναπεί για κάποιους από εμάς όλα αυτά φαίνονται αυτονόητα. Τώρα, όμως, δεν είναι η ώρα των διαπιστώσεων. Αυτές σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας και έχουν γίνει και έχουν καταχωρηθεί στην συλλογική μας μνήμη.
Τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης. Όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε, να αιτηθούμε στα Υπουργεία, να βοηθήσουμε όσο μπορούμε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να πράξει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί. Η υπόθεση του Αγροδιατροφικού Πάρκου οφείλει να είναι παναρτινή υπόθεση. Όπως ακριβώς παναρτινό θα είναι και το όφελος.»