Δευτέρα 18.01.2021
More

  «Χρυσό Μετάλλιο Ξηρασίας» στον Νοέμβριο

  Δεν «έπεσαν» βροχές

  Ο Νοέμβριος τελείωσε και αποχωρεί έχοντας κατακτήσει επαξίως το «Χρυσό Μετάλλιο Ξηρασίας!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μετεωρολογίας, Άρης Μπαρτζώκας, που παρακολουθεί και καταγράφει τα επίπεδα βροχής που έπεσαν.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο πιο ξηρός από τότε που έχουμε καταγραφές, δηλαδή από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, το 1913!

  «Ενώ ο Νοέμβριος είναι συνήθως ο δεύτερος πιο υγρός μήνας του έτους με μέσο ύψος βροχής 168 mm, φέτος καταγράφηκαν μόνο 8 mm! Δηλαδή, η βροχή που έπεσε είναι κάτω του 5% του μέσου όρου! Η χθεσινή βροχή ήταν ασθενής κι έτσι ο Νοέμβριος του 2020 άφησε στη δεύτερη θέση τον μέχρι χτες πιο ξηρό Νοέμβριο, αυτόν του 2011, όταν είχαν καταγραφεί 13 χιλιοστά βροχής.

  Γιατί έγινε αυτό; Μιλώντας μετεωρολογικά, ένας αντικυκλώνας είχε θρονιαστεί πάνω από την κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο και δεν επέτρεπε στα βροχοφόρα συστήματα να έρθουν στην Ελλάδα από τη δύση ώστε δώσουν βροχές στην Ήπειρο, αλλά τα ανάγκαζε να κινούνται σε πιο μεγάλα γεωγραφικά πλάτη».

  Ωστόσο ο Δεκέμβριος φαίνεται πως μπαίνει με άλλες διαθέσεις σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα που αναμένει βροχές και καταιγίδες.

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ