Η παράταξη ΦΩΣ έφερε το ζήτημα στο Περ. Συμβούλιο με τον Αλ. Καχριμάνη να απαντά πως δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες
Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας Ηπείρου ως μία δυνατότητα που μπορεί να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και να προσδώσει αντίστοιχη διάσταση συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περ. Συμβουλίου κατόπιν σχετικής εισήγησης της παράταξης ΦΩΣ και του κ. Γεωργόπουλου. Το κτιριακό απόθεμα της Περιφέρειας Ηπείρου κατά τον κ. Γεωργόπουλο παραμένει αναξιοποίητο ως μία «νεκρή περιουσία» ενώ θα μπορούσε να τύχει αξιοποίησης παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα όπως είναι το πρώην Δασικό Χωριό στα Τζουμέρκα που έχει εγκαταλειφθεί, οι εκτάσεις του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στον Κατσικά με τη χρήση τους να έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια, αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν ανήκουν στην Περιφέρεια, θα μπορούσε όμως να διεκδικηθούν από αυτήν, όπως το Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων ή και οι εγκαταστάσεις στο Πανηπειρωτικό.
Ενόψει της συζήτησης που γίνεται ήδη για την αξιοποίηση του Ζάππειου Κληροδοτήματος, ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε, ότι θα μπορούσε να εξεταστεί η προοπτική της διεκδίκησης της περιουσίας των Κληροδοτημάτων των Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών προτείνοντας τη συγκρότηση ενός πλάνου συνολικής αξιοποίησης.
Από την πλευρά της η Περ. Αρχή απάντησε πως τα ακίνητα που ανήκουν στην Περιφέρεια δε μπορούν να αξιοποιηθούν για εμπορικές χρήσεις ή παρόμοια αξιοποίηση, ενώ η Περιφέρεια δε διαθέτει ιδιόκτητες αγροτικές εκτάσεις.
«Τροχιοδεικτική» βολή προς τον Δ. Ιωαννιτών
Ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο να είναι αυτό της αξιοποίησης πρώην στρατιωτικών εγκαταστάσεων όπως έγινε ήδη στην Πρέβεζα και στην Άρτα που έχουν παραχωρηθεί όμως για την κατασκευή διοικητηρίων. Επειδή υπάρχει όμως σε εξέλιξη – έστω κι αν φαινομενικά έχει «παγώσει» – η συζήτηση για την παραχώρηση και αξιοποίηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον δήμο Ιωαννιτών, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε πως η Περιφέρεια δεν πρόκειται να υποβάλει κάποιο αίτημα απόκτησης της χρήσης ή της ιδιοκτησίας ακινήτων εάν δεν έχει στα χέρια της συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης με βάση συγκεκριμένη μελέτη. Εκτιμάται πως η αναφορά αυτή του περιφερειάρχη ήταν και μία «προειδοποιητική βολή» προς την κάτω πλατεία και το δημαρχείο για το στρατόπεδο Βελισσαρίου με τον δήμο Ιωαννιτών να κωλυσιεργεί χαρακτηριστικά στην όλη διαδικασία, έχοντας προφανώς συνειδητά επιλέξει, να μην ασκεί πίεση στην πολιτική ηγεσία του υπ. Εθνικής Άμυνας στο ΤΕΘΑ και συνολικά στην κυβέρνηση, πιθανότατα λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας που αναγνωρίζει ότι έχει στη δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου εάν υποθέσουμε, ότι αυτό τελικά περιέλθει στην ιδιοκτησία του.
Από την άλλη βέβαια η Περ. Αρχή ήταν εκείνη που έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης με το ΥΠΕΘΑ και το ΤΕΘΑ το ενδεχόμενο της χρήσης της δυνατότητας του εδαφονομίου, μία δυνατότητα που προβλέπει την παραχώρηση του ακινήτου έναντι ενός ετήσιου τιμήματος και την αξιοποίηση μετέπειτα του ακινήτου, σε συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» 15-1-2026








