Κυριακή 19.01.2025
More

    Δημιουργώντας την πρώτη γενιά των Γεω – ξεναγών

    Τα πρώτα βήματα για την πρώτη γενιά των Γεω – ξεναγών του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου, άρχισαν να γίνονται στην περιοχή με το γεωλογικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, που περιελάμβανε μία διαδρομή από το Μικρό Πάπιγκο στο καταφύγιο στην Αστράκα και από εκεί στη Δρακόλιμνη.

    Στο σεμινάριο αυτό με τίτλο «Ασβεστόλιθοι και παγετώνες στα υψίπεδα της Τύμφης» συμμετείχαν σπουδαστές του ΔΙΕΚ Κόνιτσας με την ειδικότητα «Συνοδοί βουνού» με τους εκπαιδευτές τους, καθώς και συνεργάτες του Εργαστηρίου Γεωγραφικής και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γεωπάρκων στην οποία συμμετέχει το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου, ως μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της Unesco.

    Οι 22 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, όπως ανέφερε ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου από την Ήπειρος Α.Ε, να ενημερωθούν για τη μοναδική γεωλογική ιστορία της περιοχής και ιδιαίτερα για τα γεωλογικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, παρατηρώντας τα «αποδεικτικά στοιχεία» που είναι εμφανή στο χώρο, όπως τα υπολείμματα της δράσης των τελευταίων παγετώνων.

    Η παρουσίαση της γεωλογίας και των γεωτόπων έγινε από τον Παναγιώτη Πάσχο Δρ. Γεωλόγο της Εθνικής Αρχής Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών.

    Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί καταβάλλεται προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού προγράμματος για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Τον Οκτώβριο η αξιολόγηση

    Η φετινή χρονιά θεωρείται ορόσημο για το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου με την έννοια πως συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ίδρυσή του. Το 2020 συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την ένταξή του στον κατάλογο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και η διαδικασία προβλέπει την αξιολόγησή του, η οποία θα γίνει πιθανότατα τον Οκτώβριο. Εκείνο που δε θα γίνει όμως, είναι το συνέδριο των Γεωπάρκων Ελάδας – Κύπρου, που επρόκειτο να διεξαχθεί αυτές τις ημέρες στα Ιωάννινα, λόγω της πανδημίας όμως αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

    Το κεντρικό σύνθημα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων είναι «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO- περιοχές ανθεκτικότητας» και πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα και Κύπρο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας- Κύπρου: Ανακαλύψτε με ασφάλεια μνημεία της φύσης και του πολιτισμού», υποδηλώνοντας την ιδιαίτερη αξία αλλά και την δυναμική των περιοχών αυτών να «αντισταθούν» σε σοβαρές διαταραχές, μία από τις οποίες είναι η φετινή πανδημία του κορωνοϊού.

     

     

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ