Τετάρτη 24.04.2024
More

  Δύο ελικόπτερα στη διάθεση της Πυροσβεστικής στην Ήπειρο

  Δύο ελικόπτερα πυρόσβεσης θα έχουν στη διάθεσή τους το φετινό καλοκαίρι, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στην Ήπειρο, όπως προκύπτει από τον σχεδιασμό του αρχηγείου και τις πληροφορίες που φτάνουν σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. 

  Εκτός από το ελικόπτερο μεσαίου τύπου, αντίστοιχο με το Kamov που στάθμευε πέρυσι στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, με κάδο μεταφοράς νερού χωρητικότητας 5 τόνων, στο αεροδρόμιο του Ακτίου θα έχει ως βάση και ένα ελικόπτερο τύπου Shikorsky. Πρόκειται για το ένα από τα οκτώ συνολικά αντίστοιχα ελικόπτερα που έχει μισθώσει για τη φετινή αντιπυρική περίοδο το ελληνικό κράτος προκειμένου να θωρακίσει με εναέρια μέσα πυρόσβεσης την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα.

  Επίσης, στη διάθεση των περιφερειακών υπηρεσιών θα είναι τα δύο PZL που θα σταθμεύουν στο Άκτιο και επιχειρησιακά και τα δύο Καναντέρ που θα έχουν ως βάση τους τη Θεσσαλονίκη.

  Στα αξιοσημείωτα ωστόσο που διαφοροποιούν την επικείμενη κατάσταση με ό,τι ίσχυε μέχρι πέρυσι, ότι το πλήρωμα του ελικοπτέρου των Ιωαννίνων, εκ των οποίων ο ένας χειριστής και ο ένας μηχανικός είναι Γιαννιώτες, θα διαμένει υποχρεωτικά, βάσει συμβολαίου στο αεροδρόμιο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος ανταπόκρισης σε έκτακτο περιστατικό. Ήδη, το κοντέινερ στο οποίο θα διαμένει το πλήρωμα του ελικοπτέρου έχει εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο.

  Όπως ανέφερε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στο νομό Ιωαννίνων Β. Οικονόμου, ο συνδυασμός της επιτυχίας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, όπως οι πυρκαγιές είναι η συνεργασία και η άμεση επέμβαση.

  «Το δόγμα το οποίο θα επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε, είναι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να κινούνται το ταχύτερο δυνατό στα σημεία εκδήλωσης των πυρκαγιών. Ήδη είχαμε περιστατικά δασικών πυρκαγιών σε Δεμάτι και Μηλιωτάδες αντίστοιχα που αντιμετωπίστηκαν άμεσα», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

  Νέα αντιπυρική ζώνη στο λεκανοπέδιο

  Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ιωαννιτών, την Τετάρτη, η διοίκηση των πυροσβεστικών υπηρεσιών κατέθεσε τον σχεδιασμό της για την αντιπυρική περίοδο που προβλέπει την διασπορά δυνάμεων καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου σε 15 διαφορετικά σημεία, παράλληλα με την πλήρη ετοιμότητα των πυροσβεστικών σταθμών των Ιωαννίνων, των κλιμακίων και της ΕΜΑΚ.

  Ωστόσο, οι πυρκαγιές των τελευταίων ετών στα όρια του δήμου Ιωαννιτών, όπως η περσινή σε Μάρμαρα και Σταυράκι, έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία και γι’ αυτό προτάθηκε η δημιουργία μίας νέας αντιπυρικής ζώνης, στα όρια των οικισμών Μαρμάρων, Σταυρακίου, Νεοχωρόπουλου.

  Τέλος, η πυροσβεστική υπηρεσία Ιωαννίνων έχει ζητήσει ήδη από το δήμο Ιωαννιτών και την ΔΕΥΑΙ αφενός να γίνουν καθαρισμοί και αποψιλώσεις στο δασύλλιο της πόλης και στο πάρκο Πυρσινέλλα και αφετέρου να αντικατασταθούν τα υδροστόμια στους κρουνούς εντός του δασυλλίου της πόλης, ώστε να είναι συμβατά με τα ακροφύσια των ελαστικών σωλήνων των οχημάτων της πυροσβεστικής.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ