Κυριακή 19.01.2025
More

    Δύο έργα 7,5 εκατ. στην Ήπειρο μέσω «Αντώνης Τρίτσης»

    Ανακοίνωσε ο υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος στη διάσκεψη της ΚΕΔΕ

    Με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει και η δεύτερη φάση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην τηλε-διάσκεψη με τους δήμους της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, που είχε χτες Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος από τη μεριά του προανήγγειλε νέα χρηματοδότηση των Δήμων με βάση τις πραγματικές απώλειες που είχαν λόγω πανδημίας. Για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση, είπε μεταξύ άλλων πώς η κατάθεση των υποψηφιοτήτων θα γίνεται τρεις μήνες πριν από τη διενέργεια τους, ενώ οι εκλογές θα γίνονται Οκτώβριο χωρίς σύνδεση με τις ευρωεκλογές.

    Δίκτυο ύδρευσης στην Κόνιτσα

    Δύο έργα στην Περιφέρεια Ηπείρου, προϋπολογισμού 7,2 εκατ. ευρώ, εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως ανακοίνωσε επιπλέον ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στη συνδιάσκεψη.

    Συγκεκριμένα, τα δύο έργα που εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης» είναι:

    • «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμών Δήμου Κόνιτσας», π/υ 2.920.000,00 €

    Με το έργο διασφαλίζεται η ορθολογική χρήση του πόσιμου νερού στις Τ.Κ. Διστράτου, Αγ. Παρασκευής, Κλειδωνιάς και Εξοχής, καθώς το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης στις ανωτέρω τοπικές κοινότητες είναι παλιό και παρουσιάζει διαρροές, σύμφωνα με το υπουργείο.

    • Έργα διευθέτησης ρέματος Ξηροποτάμου Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 4.339.610,72 €

    Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στη διευθέτηση του ρέματος Ξηροποτάμου για συνολικό μήκος 560 μ. που βρίσκεται στην 1η Πολεοδομική Ενότητα της Ηγουμενίτσας. Το έργο πλαισιώνεται και από τα συνοδά έργα αρχαιολογικών ερευνών και σωστικών εργασιών καθώς και από υποέργο για τις μετατοπίσεις δικτύων ΔΕΔΔΗΕ.

    Με το έργο αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι πλημμύρας και παρέχεται αντιπλημμυρική προστασία στους κατοίκους της Ηγουμενίτσας στις περιοχές διευθέτησης του ρέματος Ξηροποτάμου.

    Η συνδιάσκεψη

    Η 7η υβριδική τηλεδιάσκεψη αποτέλεσε την συνεδριακή διαδικασία της ΚΕ∆Ε με ψηφιακούς «οικοδεσπότες» τις ΠΕ∆ Ηπείρου και ∆υτικής Μακεδονίας. Στη διάσκεψη πήραν μέρος 65 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, δήμαρχοι, αιρετοί και στελέχη των ΠΕ∆.

    Την ιδιαίτερη σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο Ανάκαμψης επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕ∆Ε, ∆ημήτρης Παπαστεργίου και τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι προνομιακό περιβάλλον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μπορεί να ‘χωρέσει’ περισσότερη Αυτοδιοίκηση. Το καλοκαίρι η ΚΕ∆Ε είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε οι ∆ήμοι να βοηθήσουν να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για την χώρα.

    Παράλληλα έθεσε και πάλι το θέμα της άμεσης συμμετοχής των ∆ήμων στον σχεδιασμό και υλοποίηση του νέα ΕΣΠΑ, τόσο στο κομμάτι των ΟΧΕ, ΒΑΑ και ΤΑΠΤοΚ όσο και (αυτονόητα) στο κομμάτι των «έξυπνων πόλεων».

    «Συνεχίζουμε θεωρώντας δεδομένη τη συμμετοχή μας, πολύ πιο ενεργά στο αναπτυξιακό μοντέλο, και όχι ως ‘διακοσμητικά’ στις Επιτροπές παρακολούθησης των ΕΣΠΑ θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε χρήματα για τους ∆ήμους μας», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.

    Για την έκθεση Πισσαρίδη ο κ. Παπαστεργίου παρουσίασε τα βασικά της σημεία με σημαντικότερο ότι αναγνωρίζεται πως η Τ.Α στην Ελλάδα έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και μειωμένους πόρους σε σχέση με ό,τι επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Πρόεδρος της ΚΕ∆Ε ενημέρωσε τους συνέδρους για την συνεχή επικοινωνία του ίδιου και της ΚΕ∆Ε με τον Υπ. Εσωτερικών για την δικαιότερη κατανομή των έργων που θα ενταχθούν στο «Αντώνης Τρίτσης» ώστε κανείς μικρός ∆ήμος να μην μείνει εκτός του προγράμματος. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει προταθεί να μπει πλαφόν ανά ∆ήμο στα έργα.

    Η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο Κράτος, τις Περιφέρειες και τους ∆ήμους, είναι βασική προϋπόθεση για το νέο παραγωγικό μοντέλο διοίκησης. Γι’ αυτό απαιτείται θεσμοθέτηση κανόνων και διαβαθμιδική συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης με σαφή διαχωρισμό και αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων ώστε να αποφευχθεί η αλληλοκάλυψη, τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕ∆ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης και επεσήμανε την ανάγκη μεταφοράς πόρων και προσωπικού για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά η Τ.Α. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη νέων κριτηρίων στην κατανομή των ΚΑΠ με νέα κριτήρια αλλά και στον διακριτό ρόλο που πρέπει να έχουν οι ∆ήμοι στη διαχείριση κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ. Επίσης ανέφερε την ανάγκη τόνωσης του αγροτικού τομέα με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και στελέχωση των υπηρεσιών.

    Τέλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα ορεινών ∆ήμων στους οποίους κλείνουν υποκαταστήματα Τραπεζών με όλα τα προβλήματα που δημιουργούν σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές.

    Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρος Καράογλου δήλωσε ότι «Το παρελθόν είναι η ιστορία μας, το μέλλον είναι επιλογή μας αναδεικνύοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής της πατρίδας μας». Αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των ∆ήμων λόγω της πανδημίας αλλά και στον διάλογο με την Αυτοδιοίκηση που με τις προτάσεις της θα πάρει μέρος στα νομοσχέδια που καταρτίζονται και θα αλλάξουν το ρόλο και τη θέση της σε μια σύγχρονη Ελλάδα με ένα κράτος πιο φιλικό και αποτελεσματικό για τον πολίτη.

    Από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της, Ηλίας Γιάτσιος, ανέφερε ότι για την τεχνική υποστήριξη, μέχρι το τέλος του έτους, 50 μηχανικοί θα είναι στη διάθεση της ΕΕΤΑΑ για να βοηθήσουν κυρίως τους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ