Την εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση της κοινωνικής απόστασης και αποστασιοποίησης, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα στελέχη του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος το διάστημα της πανδημίας, όταν το κυρίαρχο μοντέλο της προσέγγισης του ΚΕΘΕΑ είναι η επικοινωνία, η στενή επαφή και η αποδοχή.
Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η τήρηση των αυστηρών μέτρων πρόληψης υποχρέωσε το ΚΕΘΕΑ να αναστείλει πολλές από τις προγραμματισμένες και φυσιολογικές του λειτουργίες, παράλληλα όμως, η απαγόρευση των μετακινήσεων είχε και αντίστοιχο αποτέλεσμα από την άλλη πλευρά. Το διάστημα αυτό, όπως σημείωσε ο Γ. Παπαχρήστου, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, η προσέλευση χρηστών αλλά και συγγενικών τους προσώπων σε αναζήτηση βοήθειας στο ΚΕΘΕΑ ήταν σχεδόν μηδενική και μόλις εδώ και δύο περίπου εβδομάδες ξεκίνησε και πάλι να υπάρχει μία σχετική κινητικότητα.
Ήταν κάτι, σημείωσε, που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν, απομακρύνοντας το ΚΕΘΕΑ από τις ανάγκες των χρηστών και της τοπικής κοινωνίας, ευτυχώς όμως περιστασιακά.
«Εδώ και 15-20 περίπου ημέρες έχουμε αρχίσει να βρίσκουμε και πάλι τους ρυθμούς μας, με χρήστες να μας αναζητούν για να ξεκινήσουν τη θεραπεία τους, αλλά παράλληλα και στο εσωτερικό επίπεδο με την επαναδραστηριοποίηση των ομαδικών δραστηριοτήτων, πάντα με τα μέτρα ασφαλείας», ανέφερε ο κ. Παπαχρήστου.
Η Κινητή Μονάδα
Το διάστημα αυτό στο μεταξύ, το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος «τρέχει» και ολοκληρώνει τις διαδικασίες των διαγωνισμών για την αναζήτηση νέων κτηριακών υποδομών σε Ιωάννινα και Άρτα, και για την πρόσληψη προσωπικού. Πρόκειται για την έναρξη λειτουργίας της Κινητής Μονάδας στα Ιωάννινα, που θα απασχολεί προσωπικό έξι ατόμων για διάστημα δύο ετών σε πρώτη φάση με στόχο τη δικτύωση του ΚΕΘΕΑ με τους φορείς και την τοπική κοινωνία, ενώ παράλληλα «τρέχουν» και οι διαδικασίες – προκηρύξεις για την Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης στα Γιάννενα και το Πολυδύναμο Κέντρο στην Άρτα.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ