Σάββατο 25.05.2024
More

  Δύσκολη η κατάσταση στην πρωτογενή παραγωγή

  Προτάσεις καταθέτει ο Περιφερειάρχης, Αλ. Καχριμάνης

  Εύλογες απορίες αλλά και την… αφωνία του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκάλεσε η πρόσφατη συνέντευξη Τύπου από τα Γιάννενα, του προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα, αντιπροέδρου της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε κ. Βιτάλη, σχετικά με την κατάσταση στην πρωτογενή παραγωγή και κυρίως σε συνάρτηση με τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας, που καταγγέλθηκε ως ανήμπορη να αντιδράσει και να υλοποιήσει αυτά που έχει υποσχεθεί.

  Οι αναφορές του κ. Βιτάλη σε μία περίοδο που για τον κλάδο της γαλακτοκομίας είναι εξαιρετικά κρίσιμη, λόγω του καθορισμού των τιμών της νέας περιόδου για το εισκομιζόμενο γάλα, επιβεβαίωσαν, πως η απόσταση μεταξύ της διάθεσης παρέμβασης, της νομοθέτησης και της υλοποίησης είναι ακόμη μεγάλη. Η ειδικότερη δε αναφορά τόσο για το ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα επικυρώθηκαν στην πράξη τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις που διαπιστώθηκε, ότι παρανομούν με την παραγωγή φέτας – μαϊμού, όσο και για το ότι το περίφημο «Άρτεμις 2» δεν εφαρμόζεται στην πράξη, αλλά μόνο διαφημίζεται, ενέτειναν ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα και τις κακές εντυπώσεις για την κατάσταση στον κλάδο της γαλακτοκομίας.

  Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης που έχει ασχοληθεί όσο λίγοι με το συγκεκριμένο θέμα και είναι και εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ για τον πρωτογενή τομέα, με χθεσινές του δηλώσεις και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επί της ουσίας επιβεβαίωσε, ότι η κατάσταση δεν είναι διαφορετική από αυτήν που περιέγραψε ο κ. Βιτάλης.

  Απέδωσε όμως την κύρια ευθύνη αφενός στις λανθασμένες υπουργικές αποφάσεις του 2016 και του 2017 που θα πρέπει να τροποποιηθούν και αφετέρου στους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης που δε βοηθούν, όπως ανέφερε τον υπουργό κ. Γεωργαντά.

  «Έχω δώσει υπόμνημα με τις προτάσεις για τις αλλαγές στις ΚΥΑ, όπως επίσης πρέπει να εφαρμοστεί κανονικά και το Άρτεμις 2 που είναι εξαιρετικό σύστημα ελέγχων. Έχω την αίσθηση, ότι σήμερα οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις που εμφανίζονται να δίνουν μεγάλες τιμές στους κτηνοτρόφους, είναι μεταξύ εκείνων δεν τους σέβονταν μέχρι πρότινος, ενώ δεν είμαι και τόσο σίγουρος, ότι οι τιμές αυτές είναι κανονικές. Άλλωστε τους χρεώνουν για άλλες ποσότητες γάλακτος, ενώ είναι οι ίδιοι που προωθούν το λευκό τυρί ή το τυρί από πρόβειο γάλα, σαν φέτα. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης για να προσθέσει πως ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς εντολές να αλλάξει η κατάσταση.

  «Έχουμε ζητήσει ως ΕΝΠΕ να γίνει άμεσα σύσκεψη για τα θέματα αυτά στο υπουργείο, με την ΕΝΠΕ, με τον ΕΛΓΟ και την πολιτική ηγεσία και να ληφθούν αποφάσεις. Ο υπουργός δε βοηθιέται από υπηρεσιακούς παράγοντες, που έχουν συνηθίσει σε άλλες καταστάσεις. Έχουμε την εκκρεμότητα των χαρτών βοσκής, που ξεκινάμε εμείς και η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Πρέπει όλα αυτά να γίνουν. Εάν δεν γίνουν είναι σαν να δίνουμε ασπιρίνες σε μια αρρώστια, η οποία δυστυχώς είναι επάρατος, αν την αφήσουμε έτσι», ανέφερε.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ