Πέμπτη 15.04.2021
More

  Έδειξε τα φθινοπωρινά του δόντια ο καιρός

  Σε αυξημένη ετοιμότητα και πλήρη εγρήγορση έχουν τεθεί από το βράδυ της Τρίτης, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας και οι δήμοι της Ηπείρου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν εάν χρειαστεί, τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα ή κατολισθήσεις και καταπτώσεις, κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων, που προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Ήπειρο.

  Το πρωί της Τρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε την περιφέρεια Ηπείρου και προσωπικά τον Αλ. Καχριμάνη, ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν έντονα καιρικά φαινόμενα για την Τετάρτη, στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Πρόκειται για φαινόμενα κυρίως ισχυρών βροχών και καταιγίδων, που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

  Τα έντονα φαινόμενα ήταν σε εξέλιξη από το πρωί της Τετάρτης κυρίως στις ΠΕ Άρτας και Πρέβεζας και λιγότερο στην ΠΕ Θεσπρωτίας.

  Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθούμε μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουν από την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες κάτοικοι περιοχών της Καρδίτσας. Τα φαινόμενα πάντως αναμένεται να εξασθενήσουν από το πρωί της Πέμπτης.

  Οδηγίες

  Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους, που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

  Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
  •Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  •Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  •Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

  •Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  •Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  •Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  •Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

  Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
  Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Εγνατία Οδός

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ