Πέμπτη 15.04.2021
More

  Έφτασαν στα φαρμακεία τα τεστ γρήγορης διάγνωσης covid 19

  Στα φαρμακείων των Ιωαννίνων βρίσκονται τα πρώτα rapid tests

  Στα φαρμακεία των Ιωαννίνων βρίσκονται τα πρώτα rapid tests, ενώ άνοιξε και λειτουργεί η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγησή τους.

  Στα φαρμακεία δεν έχουν φτάσει συσκευασίες ατομικές self test αλλά συσκευασία rapid τεστ, και σε αυτή περιλαμβάνονται 25 τεμάχια.

  Οι φαρμακοποιοί κάνουν τον διαχωρισμό και δίνουν σε κάθε δικαιούχο τα απαραίτητα για την διενέργεια του ελέγχου. Ήδη, πολλοί εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν πάει για να πάρουν με το ΑΜΚΑ τους το τεστ.

  75+ 75

  Σε κάθε φαρμακείο της πόλης -για την τρέχουσα εβδομάδα- αντιστοιχούν 75 τεστ ενώ υπάρχει η δυνατότητα για ακόμη 75, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων Δημήτρης Μήτρικας.

  Ωστόσο, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου καλεί τους δικαιούχους μαθητές λυκείων και εκπαιδευτικών να προσέλθουν μέχρι και σήμερα Παρασκευή ώστε να μην δημιουργηθεί αφενός συνωστισμός το Σαββατοκύριακο στα εφημερεύοντα φαρμακεία αλλά κυρίως γιατί σύμφωνα με τις οδηγίες κάθε φαρμακείο έχει την δυνατότητα να διαθέσει συγκεκριμένο αριθμό.

  Προτεραιότητα έχουν οι μαθητές λυκείου, ηλικίας 16 έως 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί, γεγονός που σημαίνει ότι οι άλλοι δικαιούχοι δεν πρέπει να συνωστίζονται και να ταλαιπωρούνται άδικα προσερχόμενοι στα φαρμακεία και ζητώντας να προμηθευτούν το τεστ αυτοδιάγνωσης.

  «Ο εφοδιασμός των φαρμακείων έχει ξεκινήσει. Μέχρι στιγμής συνεχίζεται η παραλαβή ώστε να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Θα διατεθούν ισόποσα 75 rapid tests ανά φαρμακείο. Η πλατφόρμα καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών» σημειώνει ο κ. Μήτρικας υπογραμμίζοντας ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές θα πρέπει να διαβάσουν τις οδηγίες που συνοδεύουν τα τεστ αλλά και να λάβουν γνώση του ενημερωτικού βίντεο που προβάλει ο ΕΟΔΥ ακολουθώντας τα βήματα για την σωστή λήψη του δείγματος και την διενέργεια του ελέγχου.

  «Ακολουθούν τα βήματα που δεν είναι δύσκολα αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην λήψη καθώς αυτά που παραλάβαμε στα φαρμακεία δεν είναι self tests αλλά rapid tests. Η διαφορά είναι στην λήψη του δείγματος. Πρέπει να γίνει με προσοχή και σωστά» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μήτρικας ενώ την ίδια στιγμή ανέφερε ότι η πλατφόρμα είναι εύκολη στη χρήση της.

  Ενημέρωση και με ανακοίνωση!

  Στο μεταξύ, ο Φαρμακευτικός σύλλογος Ιωαννίνων ενημερώνει το κοινό και με σχετική ανακοίνωση:

  Ενημερώνουμε τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ότι τα φαρμακεία έχουν παραλάβει τα tests αντιγόνου κατά του SARS-Cov-2.

  Επίσης, η πλατφόρμα λειτουργεί κανονικά και οι δικαιούχοι μπορούν να προσέλθουν στα φαρμακεία για την παραλαβή τους έχοντας μαζί τον αριθμό ΑΜΚΑ τους.

  Προτεραιότητα έχουν αρχικά οι μαθητές 16-18 ετών και οι εκπαιδευτικοί των λυκείων.

  Περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες οδηγίες τόσο για τη διενέργεια του τεστ όσο και για τη διαχείριση του αποτελέσματος.

  Υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται ρητά η διενέργεια self ή rapid test στα φαρμακεία!!!

  Θεωρούμε αυτονόητη την κατανόησή σας στο όλο εγχείρημα που μας βρίσκει αρωγούς και ζητούμε να προσέρχεστε στα φαρμακεία της περιοχής σας για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας!» καταλήγει η ανακοίνωση.

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  Εγνατία Οδός

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ