Πέμπτη 04.03.2021
More

  «Εγκλωβισμένοι» Aλβανοί υπήκοοι στο ελληνικό έδαφος

  Σοβαρό είναι το θέμα που έχει προκύψει με τη δυνατότητα ή μη επιστροφής Αλβανών που βρίσκονται στην Ελλάδα, στη χώρα τους, λόγω λήξης των αδειών παραμονής στην Ελλάδα αφενός και λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού αφετέρου.

  Από το απόγευμα της Τετάρτης εκτυλίχθηκε ένα γαϊτανάκι παρεμβάσεων, συνομιλιών και επαφών από τις αστυνομικές και τελωνειακές υπηρεσίες αντίστοιχα των δύο χωρών, που έφτασε μέχρι τις πρεσβείες και τα υπουργεία Εξωτερικών. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την Τρίτη, όταν η Αλβανία προχώρησε στην αυστηροποίηση των μέτρων στα σύνορα, επιτρέποντας αυστηρά και μόνο τη διέλευση σε Aλβανούς που επιστρέφουν στη χώρα τους, μόνο εάν διαθέτουν έγγραφη άδεια είτε από την πρεσβεία της χώρας στην Ελλάδα είτε από κάποια προξενική αρχή.

  Η κίνηση τις τελευταίες ημέρες προς την Κακαβιά είναι ιδιαίτερα αυξημένη και υπάρχει συνεχής ροή αλβανών που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Έτσι, μία ομάδα 59 συνολικά αλβανών υπηκόων έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης στα Ιωάννινα από την
  Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι πολλές ώρες πριν ξεκινήσουν καν από την Αθήνα είχαν έρθει σε επικοινωνία και ζητούσαν να πληροφορηθούν εάν μπορούν να φτάσουν στην Κακαβιά είτε με λεωφορείο είτε με ταξί.

  Αφού δε βρήκαν λύση, ξεκίνησαν πεζή από το σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για την Κακαβιά, όμως η ΕΛ.ΑΣ τους σταμάτησε στη Λιμνοπούλα και τους υποχρέωσε να επιστρέψουν στο σταθμό.

  Από εκεί και ύστερα ξεκίνησε μία αλληλουχία επαφών με τα συναρμόδια υπουργεία, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να δώσει με ξεκάθαρο τρόπο, μία οριστική απάντηση για τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος.

  Το βράδυ οι πολίτες διανυκτέρευσαν έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο, ενώ η λύση βρέθηκε τα πρωί, αφού διαπιστώθηκε, ότι οι 54 διέθεταν άδεια παραμονής στη χώρα και έγγραφο μετακίνησης και δικαιούταν να αποκτήσουν έγγραφο των διπλωματικών αρχών, όπως και έγινε, ενώ πέντε άτομα που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, συνελήφθησαν.

  Οι 59 Αλβανοί υπήκοοι μεταφέρθηκαν στην Κακαβιά, όπου όμως παραμένουν στο ελληνικό έδαφος, χωρίς να τους έχει επιτραπεί από την αλβανική πλευρά, να περάσουν στην γειτονική χώρα.

  Καθ’ οδόν πάντως βρίσκονται και άλλοι Αλβανοί υπήκοοι που θέλουν να επιστρέψουν στην Αλβανία, διαθέτοντας, όπως υποστηρίζουν τα έγγραφα από την πρεσβεία της χώρας τους, κάτι που δείχνει, ότι το πρόβλημα ίσως να παραταθεί, αν δε δοθεί οριστική λύση, άμεσα.

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ