Πέμπτη 22.02.2024
More

  «Εισαγόμενα» τα μεταλλαγμένα στελέχη στα Ιωάννινα

  Εξαντλητική η ιχνηλάτηση των επαφών τους – Έκκληση Καχριμάνη – Ελισάφ για τήρηση των μέτρων

  Συναγερμό σήμανε στις τοπικές υγειονομικές αρχές και υπηρεσίες ο εντοπισμός τριών μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, δύο με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και ένα με τη βρετανική, μεταξύ των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στα Ιωάννινα.

  Όπως είναι φυσικό, η ανακοίνωση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής από τον ΕΟΔΥ μετά την γονιδιωματική ανάλυση σε σύνολο 382 δειγμάτων από διάφορες περιοχές της χώρας, που αφορούν στην περίοδο 29 Δεκεμβρίου – 2 Φεβρουαρίου, ενέτεινε την ανησυχία για την πορεία της διασποράς του ιού στην περιοχή, όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, παράλληλα όμως και για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος. Άλλωστε, ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra Zeneca στην Ελλάδα, προκύπτει θέμα για το εάν θα γίνει ή όχι, αφού ήδη πολλές χώρες, έχουν ανακοινώσει, ότι δεν προστατεύει από το στέλεχος της Νοτ. Αφρικής.

  Μέχρι στιγμής βέβαια σε τοπικό επίπεδο, η κατάσταση θεωρείται πλήρως ελεγχόμενη, τα κρούσματα έχουν απομονωθεί από την πρώτη στιγμή, ενώ εξαντλητική είναι η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών τους. Πρόκειται για άτομα που ήρθαν από άλλες περιοχές στα Ιωάννινα, όπου και εντοπίστηκαν θετικοί, όπως ανέφεραν ο Αλ. Καχριμάνης και ο Μ. Ελισάφ αντίστοιχα, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων και προειδοποιώντας για ένα δύσκολο δίμηνο που έχουμε μπροστά μας.

  «Πληροφορηθήκαμε την Κυριακή, την επιβεβαίωση τριών μεταλλαγμένων στελεχών του ιού στα Ιωάννινα, όμως δε χρειάζεται πανικός, αλλά συνεχής επαγρύπνηση. Έχουμε μία περίοδο 10 ημερών, στην οποία τα κρούσματα είναι αυξημένα, χωρίς όμως να επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Το ότι το εμβόλιο της Astra Zeneca δεν καλύπτει το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης δημιουργεί προβληματισμό και ίσως προκαλέσει την αναδιάταξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Τα κρούσματα είναι «εισαγόμενα» στην περιοχή, πρόκειται για ανθρώπους που μετακινήθηκαν από αλλού προς εμάς και αυτό που ελπίζουμε, είναι, ότι τελικά δε θα επικρατήσουν τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα έχουμε έναν δύσκολο Φεβρουάριο μπροστά μας ίσως και έναν αντίστοιχο Μάρτιο, όμως με το τέταρτο εμβόλιο και τους μαζικούς εμβολιασμούς που θα ξεκινήσουν, ελπίζουμε, ότι το Πάσχα θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

  Οι κοινωνικές εκδηλώσεις

  Ο κ. Καχριμάνης στάθηκε ωστόσο και στην αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, λέγοντας, ότι εν πολλοίς οφείλεται σε δύο κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμος – μνημόσυνο) στις οποίες δεν τηρήθηκαν τα μέτρα κυρίως ως προς τον αριθμό των παρευρισκομένων σε αυτές.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ