Πέμπτη 21.10.2021
More

  Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα στο Μαρτυρικό Κομμένο

  Εβδομήντα επτά χρόνια μετά την άνανδρη σφαγή 317 ανθρώπων στο μαρτυρικό Κομμένο από τους Γερμανούς εισβολείς, οι μνήμες παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο. 

  Έτσι το πρωί της Κυριακής, για ακόμη μια χρονιά, τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας με μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο μνημείο στο Κομμένο.

  Μετά το μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, πρωτοστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Άρτης κ.κ. Καλλίνικου, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από το Ηρώο.

  Η εκδήλωση μνήμης συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό της δημάρχου Νικολάου Σκουφά, Ροζίνας Βαβέτση, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως:

  «Στη συνείδηση όλων των ανθρώπων, η σφαγή των αμάχων όπου ανυπεράσπιστοι κι ανυποψίαστοι μετατρέπονται σε τραγικά θύματα μιας οργανωμένης επίθεσης, μόνο ως έγκλημα κατά της ανθρώπινης φύσης μπορεί να καταγραφεί. Το Κομμένο είναι ο τόπος των αντιθέσεων. Της σφαγής και της ελπίδας, του θανάτου και της ζωής. Ο τόπος των ανθρώπων που ξέρουν να συγχωρούν αλλά δε θα ξεχάσουν ποτέ.»

  Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος ανέλυσε το χρονικό της σφαγής.

  Ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών με την ανάγνωση των ονομάτων όλων των θυμάτων και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους.

  Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της κατάθεσης στεφάνου από τους επιζήσαντες του ολοκαυτώματος.

  Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από το άγημα του Ελληνικού Στρατού.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ