Παρασκευή 05.03.2021
More

  Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα από όλους

  Από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο

  Με το πιθανότερο σενάριο να θέλει την παράταση του lockdown τουλάχιστον ως τις 14 Δεκεμβρίου, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή από τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν οι Εκκλησίες στη χώρα την περίοδο των Χριστουγέννων, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.

  Αντίθετα από τις φωνές διαμαρτυρίας στους κόλπους της Ιεραρχίας, που αποτελούσαν πάντως τις εξαιρέσεις και όχι τον κανόνα, φαίνεται πως τα κρούσματα σε συνοδικούς Ιεράρχες, μεταξύ των οποίων και στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ Ιερώνυμο που ανάρρωσε και επέστρεψε στα καθήκοντά του, επέδρασαν καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός κλίματος εγκαρτέρησης και ρεαλισμού και μεταξύ των πιστών που θεωρούν υπερβολικές τις απαγορεύσεις.

  Δραματική έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ρεαλισμό και υπευθυνότητα από όλους εξέφρασε με δηλώσεις του το απόγευμα της Δευτέρας ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος τονίζοντας, ότι όλους τους πληγώνει αυτή η κατάσταση, πλην όμως θα πρέπει όλοι να σκέφτονται, ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι πολύ περισσότερο δραματικές από την αδυναμία να λειτουργήσουν παρουσία πιστών οι εκκλησίες.

  Ο ίδιος μάλιστα επικαλέστηκε και την απώλεια τεσσάρων μελών της ευρύτερης πνευματικής του οικογένειας, που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό τις τελευταίες εβδομάδες, ώστε να καταδείξει την απόλυτη ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων από το σύνολο των πολιτών.

  «Όπου υπάρχει συνωστισμός ο ιός μπορεί να μεταδοθεί εύκολα και να μας σκοτώσει. Λυπάμαι που ακούω ακόμη και κληρικούς να λένε, ότι ο ιός δε μεταδίδεται στην εκκλησία. Έχουμε τα Θεία μυστήρια, όπως τη Θεία Ευχαριστία όπου δεν έχουμε φόβο, αλλά αυτό δε σημαίνει, ότι δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού. Για όσο διάστημα αυτό είναι αναγκαίο, θα κάνουμε υπομονή και υπακοή. Αν οι ειδικοί μας πουν, ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε τις εκκλησίες μας για τα Χριστούγεννα, θα το κάνουμε αν πάλι όχι, θα υπακούσουμε όσο κι αν μας στεναχωρεί, όσο κι αν μας πονά, γιατί οφείλουμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα.

  Δεν είναι δείγμα πίστης να έρχονται οι πιστοί και να κάθονται έξω από τις εκκλησίες, αλλά είναι δείγμα πίστης να δείξουμε ταπείνωση και υπομονή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Ιωαννίνων.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ