Δευτέρα 22.04.2024
More

  Έκκληση για στήριξη και συμπαράσταση

  Μία δημόσια έκκληση προς την ελληνική πολιτεία, αλλά και προς την ομογένεια και τον απόδημο ελληνισμό να ασκήσει την επιρροή που διαθέτει σε διεθνές επίπεδο απηύθυνε από τα Γιάννενα ο βουλευτής στο Αλβανικό κοινοβούλιο Βαγγέλης Ντούλες.

  Αιτία και αφορμή η πρωτοφανής υπόθεση απαγωγής και φυλάκισης όπως τη χαρακτήρισε του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη που επί οκτώ μήνες παραμένει στις φυλακές της Αλβανίας, με το ζήτημα να έχει προκαλέσει έντονη διπλωματική ρήξη μεταξύ των δύο χωρών.

  Από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων και στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε με την Διακοινοβουλευτική Ένωση, τον Δήμο Ιωαννιτών και εκπροσώπους τοπικών φορέων ο κ. Ντούλες σημείωσε πως η ελληνική εθνική μειονότητα στη γειτονική Αλβανία δεν μπορεί να παράσχει στήριξη όπως η ομογένεια σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο σε ζητήματα που αφορούν το ελληνικό κράτος, αλλά είναι στη δυσχερή θέση να ζητά και τη στήριξη και τη συμπαράσταση όλων για να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα που απειλούν την επιβίωσή της τα επόμενα χρόνια.

  «Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρας απήχθη και κρατείται όμηρος γιατί τόλμησε να αμφισβητήσει την εξουσία και να ασκήσει το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγεσθε. Είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου γιατί η Αλβανία είναι η μοναδική χώρα – μέλος του ΟΑΣΕ που δεν κάνει την απογραφή του πληθυσμού με τα πρότυπα του συμβουλίου της Ευρώπης.

  Μία απογραφή που έγινε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2023 στην οποία οι απογραφέντες δεν απαντούσαν καν γιατί δεν υπήρχε το σχετικό ερώτημα για την εθνική τους καταγωγή ή το θρήσκευμα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

  Λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας κράτησε μεν χαμηλούς τόνους για την διπλωματική διελκυστίνδα μεταξύ των δύο χωρών από την άλλη όμως «έδειξε» προς την επικείμενη υποψηφιότητα και λογικά την εκλογή του Θοδωρή Ρουσόπουλου στη θέση του Προέδρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

  Αυτό, όπως τόνισε θα προσθέσει μία επιπλέον θετική φωνή σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα έχει ως αποδέκτη την Αλβανία, το αίτημα της οποία για ένταξη ως ισότιμο μέλος της Ε.Ε. εκκρεμεί και δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί εάν δεν υπάρχει επαρκής απόδειξη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά εάν δεν απελευθερωθεί ο δήμαρχος Χειμάρας.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ