ΕΛΑΣ Ιωαννίνων: Αίτημα για 50 μόνιμες προσλήψεις και ανανέωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Τις ελλείψεις προσωπικού, την παλαιότητα των ασθενοφόρων και τις προβληματικές κτιριακές υποδομές του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων φέρνει στο προσκήνιο η Συντονιστική Επιτροπή Ιωαννίνων της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.), μετά τις συναντήσεις αντιπροσωπείας της με τη διεύθυνση και τους εργαζομένους του Τομέα.

Οι επαφές πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ανάγκες στελέχωσης, ο εξοπλισμός των πληρωμάτων, η εκπαίδευση των διασωστών, η ανανέωση του στόλου και η αναζήτηση κατάλληλων εγκαταστάσεων.

Ζητούνται 50 επιπλέον μόνιμοι εργαζόμενοι

Τόσο η διεύθυνση όσο και οι εργαζόμενοι επισήμαναν την ανάγκη κάλυψης των κενών με 50 νέες μόνιμες προσλήψεις, όπως αναφέρει η ΕΛ.Α.Σ.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κάλυψη των αναγκών μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου και επικουρικού προσωπικού, τις οποίες χαρακτήρισαν προσωρινές λύσεις. Ζήτησαν μόνιμες προσλήψεις διασωστών και επαρκή στελέχωση τόσο των Κέντρων Υγείας όσο και των περιφερειακών βάσεων του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, έθεσαν την ανάγκη προμήθειας εξειδικευμένου εξοπλισμού για τη διευκόλυνση της εργασίας των πληρωμάτων. Στις προτάσεις περιλαμβάνονται καρέκλες μεταφοράς με ερπύστριες, ελαφριά υδραυλικά φορεία και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας.

Συζητήθηκε επίσης το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με τους εργαζομένους να επισημαίνουν ότι, παρά τις χαμηλές αποδοχές τους, επιβαρύνονται με επασφάλιστρο για τη σχετική ασφαλιστική κάλυψη.

Στο θέμα της εκπαίδευσης, υπογραμμίστηκε ότι η υποστελέχωση δυσχεραίνει τη συμμετοχή των διασωστών σε προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης εντός του ωραρίου τους, με αποτέλεσμα η ενίσχυση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων να πραγματοποιείται εκτός εργασίας. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε θεσμική αναβάθμιση και κατοχύρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ασθενοφόρα του 2017 με πάνω από 800.000 χιλιόμετρα

Την ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων θέτουν ως άμεση προτεραιότητα οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.Α.Σ., τα ασθενοφόρα είναι κατασκευής του 2017 και έχουν διανύσει περισσότερα από 800.000 χιλιόμετρα το καθένα.

Η παλαιότητα και οι διαφορές μεταξύ των οχημάτων αυξάνουν τις ανάγκες επισκευής και συντήρησης, με το σχετικό ετήσιο κόστος για τα Ιωάννινα να υπολογίζεται σε περίπου 50.000 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν τα νέα ασθενοφόρα να κατασκευάζονται εξαρχής σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και να μην προκύπτουν από μετατροπές συμβατικών οχημάτων.

Αναφορά έγινε και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων επικοινωνίας του ΕΚΑΒ. Η πρόταση περιλαμβάνει ηλεκτρονική κάρτα, σύστημα καταγραφής και διασύνδεση με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Για την εφαρμογή του νέου συστήματος, ωστόσο, απαιτούνται κατάρτιση του προσωπικού και ενίσχυση της στελέχωσης του Κέντρου του Τομέα.

Πρόταση για νέες εγκαταστάσεις και συνεργείο οχημάτων

Η καταλληλότητα των σημερινών κτιριακών εγκαταστάσεων αποτέλεσε ακόμη ένα βασικό θέμα των συναντήσεων. Όπως αναφέρει η ΕΛ.Α.Σ., διαπιστώθηκε ότι οι υφιστάμενοι χώροι δεν καλύπτουν τις ανάγκες της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να προτείνεται η εξεύρεση νέου χώρου εντός του αστικού ιστού για την ανέγερση σύγχρονων εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, ζητείται η δημιουργία συνεργείου οχημάτων του ΕΚΑΒ, το οποίο θα στελεχωθεί με το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό.

Στα αιτήματα των εργαζομένων περιλαμβάνονται ακόμη αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των διακομιδών. Ειδικότερα, ζητούν την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2023, που προβλέπει τη στελέχωση ασθενοφόρων με στρατιωτικούς και πυροσβέστες κατά τη θερινή περίοδο. Η ρύθμιση εφαρμόζεται, μεταξύ άλλων, στο Κέντρο Υγείας Πάργας και στη Βασιλική Λευκάδας.

Επιπλέον, ζητούν να καταργηθεί η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων νοσοκομείων με ιδιωτικά ασθενοφόρα, η οποία προβλέπεται στον νόμο 4999/2022, και να ενισχυθεί ουσιαστικά το τμήμα δευτερογενών μεταφορών του ΕΚΑΒ ως μόνιμος δημόσιος φορέας ασφαλών διακομιδών.

Οι προτάσεις της ΕΛ.Α.Σ. για τη δημόσια επείγουσα φροντίδα

Η Συντονιστική Επιτροπή Ιωαννίνων της ΕΛ.Α.Σ. επαναλαμβάνει τη θέση της υπέρ ενός δημόσιου και δωρεάν Εθνικού Συστήματος Υγείας, καταθέτοντας ένα ευρύτερο πλαίσιο προτάσεων για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ.

Μεταξύ των βασικών διεκδικήσεων περιλαμβάνονται:

  • Μεσοσταθμική οικονομική ενίσχυση όλων των υγειονομικών κατά 500 ευρώ.
  • Κάλυψη των κενών με μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποίηση εργαζομένων που απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Επαρκής στελέχωση των Κέντρων Υγείας και καλύτερος επιχειρησιακός συντονισμός των υπηρεσιών.
  • Τροποποίηση και επικαιροποίηση του Οργανισμού του ΕΚΑΒ.
  • Προμήθεια νέων ασθενοφόρων, σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.
  • Μεταφορά του Τομέα Ιωαννίνων σε σύγχρονες, λειτουργικές εγκαταστάσεις.
  • Δημιουργία συνεργείου οχημάτων με πρόσληψη τεχνικού προσωπικού.
  • Θεσμική κατοχύρωση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των διασωστών.
  • Διασφάλιση αξιοκρατίας και δικαιοσύνης στις μεταθέσεις, τις μετακινήσεις και τις αποσπάσεις.
  • Κατάργηση της ΠΝΠ για τη στελέχωση ασθενοφόρων με στρατιωτικούς και πυροσβέστες.
  • Κατάργηση της δυνατότητας συμβάσεων νοσοκομείων με ιδιωτικά ασθενοφόρα και ενίσχυση του τμήματος δευτερογενών μεταφορών του ΕΚΑΒ.

Η παράταξη υποστηρίζει ότι η κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, η ανανέωση του εξοπλισμού και η βελτίωση των υποδομών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της προνοσοκομειακής φροντίδας και την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις επείγουσες ανάγκες των πολιτών.

ΔΕΗ Banner

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ