Παρασκευή 19.04.2024
More

    Εμπόδια και καθυστερήσεις που κρίνουν το πρόγραμμα έργων

    Η συζήτηση κάθε φορά για το τεχνικό πρόγραμμα έργων της επόμενης χρονιάς στο δημοτικό συμβούλιο έχει δύο βασικές παραμέτρους

    Την αμιγώς τεχνική που αφορά στον κατάλογο των έργων που σχεδιάζει να μελετήσει, να δημοπρατήσει και να υλοποιήσει η δημοτική αρχή και την αμιγώς πολιτική, που προφανώς έχει πάντα το δικό της ενδιαφέρον. Το ίδιο ακριβώς έγινε και την Τετάρτη το βράδυ στη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου που ενέκρινε το τεχνικό πρόγραμμα, με τις ψήφους και των παρατάξεων Μπέγκα, Καλογιάννη και Νάτση, αλλά και με σκληρή κριτική για ό,τι δεν έγινε μέχρι σήμερα από τη δημοτική αρχή, αλλά και για τις σημαντικές καθυστερήσεις που καταγράφονται σε μία σειρά προγραμματισμένων έργων και παρεμβάσεων.

    Λύση για την πλατεία

    Στον αντίποδα πέρα από τα στοιχεία που παρουσίασε η δημ. αρχή απαντώντας στις αιτιάσεις και την κριτική, είναι σίγουρα αξιοσημείωτες και οι παραδοχές για καθυστερήσεις, αλλά και η επιστροφή σε ένα καθεστώς ρεαλισμού, ειδικά σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του έργου αναμόρφωσης της κεντρικής πλατείας.

    Η δημ. αρχή έχει μεταβάλλει τη στάση και θέση της περί ενός αποτελέσματος στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και την αισθητική των πολιτών και πλέον επικαιροποιεί τη μελέτη, με βάση τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα, μετά τις παρεμβάσεις στην οδό Πυρσινέλλα και την περιοχή του κέντρου.

    Επίσης στην τελική μελέτη δεν θα περιλαμβάνεται το τμήμα που βρίσκεται μπροστά από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς έχει χρηματοδοτηθεί από κοινοτικό πρόγραμμα και δεν έχει παρέλθει η πενταετία ενώ θα δίνεται λύση για την σύνδεση της πλατείας με το πάρκο Μπέγκα, που θα περιλαμβάνει περισσότερο πράσινο και περισσότερο υδάτινο στοιχείο.

    Πηγή χρηματοδότησης για την εκτέλεση του έργου θα αποτελέσει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

    Από μία κλωστή ο δακτύλιος και ο ποδηλατόδρομος

    Επίσης όμως όπως προέκυψε κατά τη συζήτηση δύο μεγάλα έργα, αυτό του μεγάλου δακτυλίου με τον άξονα Βογιάννου – Πανηπειρωτικό και ο παραλίμνιος πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος από τον Μάτσικα ως το Πέραμα, κρέμονται από μία κλωστή.

    Όπως έκαναν γνωστό και ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ και ο αντιδήμαρχος Γ. Αρλέτος αντίστοιχα, η δημ. αρχή περιμένει νομοθετική ρύθμιση για τον μεγάλο δακτύλιο, αφού υπήρξαν τεράστιες καθυστερήσεις στην απαιτούμενη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια αναβλήθηκε δύο φορές το δικαστήριο για την άδεια εκτέλεσης εργασιών σε απαλλοτριωθείσα έκταση. Με αυτά τα δεδομένα, το ενδεχόμενο να χαθούν οι προθεσμίες επομένως και τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί από το ΠΕΠ Ηπείρου, είναι απολύτως ορατό. Μία πιθανή λύση είναι να ψηφιστεί κάποια ρύθμιση από το υπ. Υποδομών, ώστε να επιτρέπεται η δημοπράτηση έργων, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για τις απαλλοτριωθείσες εκτάσεις.

    Ούτε όμως για τον ποδηλατόδρομο – πεζόδρομο από το Μάτσικα μέχρι το Πέραμα υπάρχουν καλά νέα, γιατί έχει σταθεί αδύνατο να γίνει συνάντηση του δήμου με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ώστε να λυθεί το ζήτημα που εκκρεμεί με τις αποζημιώσεις εκτάσεων ιδιοκτητών, που έχουν δεσμευτεί.

    Παραδοχή των καθυστερήσεων

    Τις καθυστερήσεις που υπήρξαν σε διάφορα θέματα αποδίδοντας την ευθύνη όμως και στις συνθήκες της πολυεπίπεδης κρίσης και όχι μόνο στον δήμο Ιωαννιτών, παραδέχθηκε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, προσθέτοντας όμως, ότι έγινε μία μεγάλη προσπάθεια να δημοπρατηθούν έργα που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται το επόμενο διάστημα.

    Αντιπαράθεση για τα στοιχεία των έργων

    Η εκτίμηση της δημ. αρχής, ότι το τεχνικό πρόγραμμα υλοποιείται σε ποσοστό 95% για το τρέχον έτος προκάλεσε τις αντιδράσεις των εισηγητών της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Γ. Αρλέτος, στο τρέχον έτος ολοκληρώθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ.

    Μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί και εκτελούνται 30 έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ενώ είναι σε φάση δημοπράτησης 40 έργα προϋπολογισμού 14,2 εκατομμυρίων.

    Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και αναμένονται εγκρίσεις των τευχών δημοπράτησης για 25 έργα – υπηρεσίες προϋπολογισμού 36 εκ. ευρώ περίπου.

    Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η  «Δημιουργία Κέντρου για το Παιδί» στο Άσυλο Ανιάτων, η «Ολοκλήρωση του Μεγάλου Δακτυλίου της πόλης», η «Διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων, Οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδουρή στο Κάστρο Ιωαννίνων», η «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο περιοχής αστικών εξυπηρετήσεων» και η «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του δήμου Ιωαννιτών» (ο πίνακας των έργων χτες στην «Ε»),

    Η «Ενότητα Πολιτών»

    Ο Θ. Μπέγκας στην τοποθέτησή του τόνισε, ότι το τρέχον έτος η απορρόφηση κονδυλίων από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα ήταν ελάχιστη, προσθέτοντας, ότι το τεχνικό πρόγραμμα για το 2021 είναι μία έκθεση ιδεών και δεν υπακούει σε κάποιον ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

    Στάθηκε ακόμη στην προσπάθεια της δημ. αρχής, να απαξιώσει το έργο της προηγούμενης δημοτικής περιόδου, με παραδείγματα τον διαγωνισμό για την κεντρική πλατεία και το Άσυλο Ανιάτων.

    «Πριν τις εκλογές ο κ. Ελισάφ δήλωσε, ότι οι χρήσεις που επιλέξαμε εμείς για το παλιό Άσυλο Ανιάτων δε συνάδουν με το χώρο και γι’ αυτό θα αλλάξει την μελέτη. Τελικά έρχεται να υλοποιήσει τη δική μας μελέτη. Το ίδιο θα γίνει σύντομα και με την κεντρική πλατεία, υλοποιώντας το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλασή της, το οποίο προεκλογικά ακύρωνε ως μη αποδεκτό», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας.

    Σημείωσε ακόμη, ότι η συντριπτική πλειονότητα των έργων, είναι εξέλιξη του σχεδιασμού της προηγούμενης δημ. αρχής, κάτι που επανέλαβε και ο εισηγητής της παράταξης Γ. Λιόντος.

    «Η συνέχεια στον δήμο οφείλει να διασφαλίζεται ως κόρην οφθαλμού. Αυτό που τεκμαίρεται όμως είναι ότι ενώ η δημοτική σας αρχή τελικά συνεχίζει αυτά που της παραδώσαμε, οι δημοπρατήσεις των έργων, παλαιότερων και νεότερων έχουν καθυστερήσει πολύ με αποκλειστική σας ευθύνη», τόνισε ο κ. Λιόντος.

    «Ιωάννινα 2023»

    Για σημαντική υστέρηση σε όλους τους τομείς από τον σχεδιασμό και τη δημοπράτηση μέχρι την υλοποίηση έκανε λόγο η Τατ. Καλογιάννη. «Είναι εμφανής η έλλειψη ικανοτήτων. Υπάρχουν εργαλεία για να διευκολύνουν το σχεδιασμό κάθε δημοτικής αρχής, όμως δεν τα αξιοποιείτε», τόνισε μεταξύ άλλων η κα Καλογιάννη, καλώντας τη δημοτική αρχή να μην επικαλείται ως δικαιολογία για κάθε τι που πηγαίνει στραβά, την πανδημία.

    «Πέρυσι, το τότε υποβληθέν σχέδιο, έλαβε θετική εγκριτική απόφαση. Η δημοτική αρχή το εξέλαβε ανάλαφρα, ως ψήφο εμπιστοσύνης. Η δική μας παράταξη δεν παρείχε τέτοια ψήφο.

    Ο δήμος σήμερα διοικείται από μία διοίκηση που δεν έχει πρόγραμμα ούτε σχέδιο. Αγωνίζεται να πείσει ότι προσπαθεί και ότι μπορεί να κάνει κάτι. Τα αποτελέσματα της προσπάθειάς της αυτής, ο κάθε συνδημότης το βλέπει και το κρίνει.

    Η παράταξή μας, σε αντιδιαστολή με τη δημοτική αρχή, συγκροτήθηκε, συνέταξε πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα και διεκδίκησε την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας, με έναν και μόνο στόχο: Να αλλάξει ο δήμος λειτουργία και εικόνα και να προσεγγίσει το ευρωπαϊκό πρότυπο. Αυτό το υπηρετεί συστηματικά, συνεχώς και τεκμηριωμένα και από τη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Πέρυσι, η παράταξή μας έδωσε ψήφο ανοχής για την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος 2020, καθώς η δημοτική αρχή είχε, ήδη, δείξει ότι, 7 μήνες μετά την εκλογή της και 4 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν είχε ούτε σχέδιο, ούτε οργάνωση, ούτε είχε αντιληφθεί την αξία και την αναγκαιότητα ενός -άξιου λόγου και συζήτησης- προγράμματος έργων.

    Σήμερα ούτε ανοχή από πλευράς μας αιτιολογείται, ούτε δικαιολογίες υπάρχουν», ανέφερε η κα Καλογιάννη.

    Οι άλλες παρατάξεις

    Ο Λαζ. Νάτσης από τους «Πολίτες για την Ανατροπή» έκανε λόγο για ασύνδετα έργα μεταξύ τους, κάτι που μαρτυρά και έναν αντίστοιχο κακό ή ανεπαρκή σχεδιασμό. Όλυ Τσουμάνη και Χρ. Πατσούρας καταψήφισαν την εισήγηση με την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης να καταθέτει και συγκεκριμένες προτάσεις για έργα που πρέπει να συμπεριληφθούν στο τεχνικό πρόγραμμα, όπως είναι οι παρεμβάσεις στο Άλσος και την πλ. Χατζή.

    Ανέφερε επίσης την ανάγκη να συμπεριληφθούν έργα για την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών μονάδων, τη δημιουργία στεγάστρων στις σχολικές αυλές ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός των αιθουσών στα διαλλείματα,  έργα για τα εγκαταλειμμένα – ετοιμόρροπα κτίρια. Τέλος ζήτησε άμεσα να ξεκινήσουν ένα μεγάλο τεχνικό έργο σε συνεργασία με την περιφέρεια για την περιοχή γύρω από τον περιφερειακό των Ιωαννίνων που πλημμυρίζει.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ