Παρασκευή 14.05.2021
More

  Ένα άγαλμα πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση

  Αντιδράσεις μετά τη δήλωση του δημάρχου Κόνιτσας για την επανατοποθέτηση σε δημόσιο χώρο του αγάλματος της Φρειδερίκης

  Έντονη πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, αφού το θέμα έφτασε να απασχολεί και πανελλαδικά δίκτυα ενημέρωσης, η δήλωση του δημάρχου Κόνιτσας, με την οποία τόνισε ότι ο δήμος Κόνιτσας προτίθεται να επανατοποθετήσει σε δημόσιο χώρο το άγαλμα της τέως βασίλισσας Φρειδερίκης.

  Ο κ. Εξάρχου δέχθηκε σφοδρά πυρά από πολιτικούς παράγοντες, κόμματα και φορείς για την δήλωσή του αυτή, με τον ίδιο σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα να τονίζει, ότι «…δεν πρόκειται να υποκύψει στην τρομοκρατία ιδεολογικών χώρων ένθεν και ένθεν». Διέψευσε ωστόσο, πως είπε πως το άγαλμα πρέπει να τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας, όπως διαδόθηκε.

  «Μέριμνα του δημάρχου πάνω από όλα αποτελεί το καλό της τοπικής κοινωνίας. Κινείται με σεβασμό προς την ιδεολογία όλων των συνδημοτών, χωρίς αγκυλώσεις και πιέσεις. Η θέση για την αξιοποίηση – τοποθέτηση του εν λόγω αγάλματος (χωρίς να αναφερθεί ποτέ συγκεκριμένος χώρος, κάτι που προϋποθέτει συλλογική απόφαση),  είναι προσωπική και έχει διατυπωθεί πριν πολλά χρόνια, δεδομένης και της καλλιτεχνικής του αξίας.

  Με το δημοψήφισμα του 1974 επί πρωθυπουργίας Κων/νου Καραμανλή το πολιτειακό θέμα έχει λήξει. Ως ελεύθεροι πολίτες σε μια δημοκρατική κοινωνία έχουμε υποχρέωση να διατηρούμε την ιστορική μνήμη και να αναδεικνύουμε όλα τα ιστορικά δεδομένα της περιοχής (προϊστορικά, βυζαντινά, οθωμανικά, νεότερα), χωρίς να καλλιεργούνται μισαλλόδοξες απόψεις και πάθη», αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο κ. Εξάρχου.

  Επίθεση από το ΚΚΕ

  Η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της, αλλά και με συνέντευξη που παραχώρησε, η Ανθή Κωνσταντίνου επιτέθηκε με σφοδρότητα στον δήμαρχο Κόνιτσας, εκφράζοντας την άποψη, ότι δεν είναι περίεργο που δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων της περιοχής, που γιγαντώνονται μέρα με την ημέρα.

  «Δεν είναι παράλογο, να αναρωτηθούμε γιατί μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ο δήμαρχος Κόνιτσας επιλέγει να επιβάλλει να βλέπουν καθημερινά ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα της ιστορίας μας τα παιδιά, οι μαθητές, οι νέοι της Κόνιτσας, οι μεγαλύτεροι που έζησαν τη φρίκη και πολέμησαν ενάντια σε αυτή τη φρίκη, ακόμα και οι τουρίστες της Κόνιτσας, να αντικρίζουν αυτό σαν δήθεν αξιοθέατο.

  Η περιοχή της Κόνιτσας, των γύρω χωριών, των Μαστοροχωρίων, του Γράμμου και των βουνών της Πίνδου έχουν τη δική τους Ιστορία για να είναι περήφανοι και με το κεφάλι ψηλά.

  Κανένας τόπος με τέτοια αγάλματα δεν μπορεί να είναι περήφανος.

  Είναι αποτροπιαστικό, να θέλει κάποιος τα παιδιά της Κόνιτσας να μεγαλώνουν με το άγαλμα αυτής, που χωρίς να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στη Χιτλερική Νεολαία, πήγε εθελόντρια και μάλιστα βαθμοφόρος.

  Η Φρειδερίκη καταδικάστηκε στη συνείδηση όλου του ελληνικού λαού. Ο λαός της Κόνιτσας δεν έχει καμία ανάγκη από αυτό το άγαλμα. Δε θα δώσει καμία άφεση αμαρτιών με αγάλματα και τιμές που δεν αρμόζουν ούτε στην ηθική, ούτε στις αξίες των κατοίκων της Κόνιτσας», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Κωνσταντίνου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ