Δευτέρα 24.06.2024
More

  Ένα χρόνο πίσω τα έργα, που προχωρούν μετ’ εμποδίων

  Για το καλοκαίρι του 2025, πιθανώς, η ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας

  Με πολλά εμπόδια προχωρά το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων, ένα έργο για το οποίο έχουν ήδη περάσει περίπου 15 μήνες από την έναρξη των εργασιών.

  Τα πιο σοβαρά προβλήματα στην πορεία του έργου, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων, Κώστας Γκόγκος, έχουν να κάνουν με την αρχική μελέτη του έργου, στην οποία και πρέπει να γίνουν αλλαγές.

  Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες πολίτες, ακόμη και μέσω των social media, εκφράζουν εύλογες απορίες για την πορεία του έργου, καθώς η κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, παραμένει ένα ανοιχτό εργοτάξιο με το αρχικό χρονοδιάγραμμα να λήγει στο επόμενο δίμηνο.

  Έτσι, όλα δείχνουν πως θα χρειαστεί να περάσει τουλάχιστον ένας ακόμη χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, κάτι που πιθανώς θα φέρει την ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας, για το καλοκαίρι του 2025.

  Ο αντιδήμαρχος Έργων, Κώστας Γκόγκος, σε δηλώσεις του την Τρίτη, στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, τόνισε πως τα προβλήματα είναι πολλά και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με αλλαγές στην αρχική μελέτη. Υπενθυμίζουμε δε πως το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό 5,2 εκ. ευρώ, είχε δημοπρατηθεί τον Νοέμβριο του 2021, ενώ συμβασιοποιήθηκε το 2022.

  Την Τρίτη στις δηλώσεις του, ο κ. Γκόγκος υποστήριξε ότι το έργο ήταν προβληματικό εξ αρχής και τόνισε ότι κάνουν προσπάθεια σε συνεργασία με τους μελετητές και τον ανάδοχο για να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

  «Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και εμείς, και ο ανάδοχος, και οι μελετητές, προκειμένου να προχωράμε με γρήγορα βήματα και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Γκόγκος, κληθείς να απαντήσει πότε η πρωτεύουσα της Ηπείρου, θα έχουν ξανά την κεντρική τους πλατεία, με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αρκετές διαμαρτυρίες, εξαιτίας της ξεκάθαρης εικόνας στασιμότητας των έργων.

  «Υπήρξε ένα έργο από την αρχή προβληματικό, από τη μελέτη εφαρμογής θα έλεγα, απ’ όταν δημοπρατήθηκε. Δεν υπολογίστηκαν πολλά πράγματα. Καταρχάς το επίπεδο της πλατείας είναι διαφορετικό από τη σημερινή πλατεία, οπότε αναγκάστηκε ο ανάδοχος να σπάσει όλες τις πλάκες, εκτός από την τελευταία, να κάνουμε την υγρομόνωση, να προχωρήσουμε στη συνέχεια. Ο χώρος που καταλαμβάνει το πάρκινγκ, είναι ο μεγαλύτερος. Υπάρχει δεξιά χώρος που δουλεύεται, αλλά και αριστερά προς την Όαση. Είμαστε σε αυτό το σημείο τώρα. Καταρχάς, θέλω να πω ότι θα αρχίσουν οι επάνω πλάκες να πέφτουν. Αντιμετωπίστηκε το θέμα της υγρομόνωσης, αντιμετωπίστηκε στη συνέχεια το θέμα των κουβουκλίων. Έγιναν από την αρχή νέες μελέτες από εμάς. Έγινε μελέτη για τη στήριξη των τεσσάρων μεγάλων 18μετρών φωτιστικών, τα οποία δεν μπορούσαν φυσικά να στηριχθούν πάνω σε μία πλάκα, είναι κατανοητό. Λύθηκε και αυτό το θέμα», τόνισε, στις δηλώσεις του ο κ. Γκόγκος.

  Η δρομολόγηση των λύσεων

  Παράλληλα, όμως ο κ. Γκόγκος έκανε γνωστό πως τα προβλήματα έχουν συγκεκριμενοποιηθεί και οι λύσεις έχουν δρομολογηθεί.

  Ένα άλλο θέμα είναι η αφαίρεση της σιδεροκατασκευής και της εξέδρας και η τοποθέτηση νέου στεγάστρου, ενώ ανέφερε ότι θα χρειαστεί να κλείσει το πάρκινγκ για κάποιο διάστημα, όπως επίσης να υπάρξει συνεννόηση με την Πυροσβεστική για να αλλάξουν οι δύο έξοδοι που θα αποκτήσουν καλύτερη μορφή.

  «Υπάρχει και το πρόβλημα της επέκτασης με την εξέδρα. Η σιδηροκατασκευή θα πρέπει η κάτω να αφαιρεθεί, να γίνει προέκταση της εξέδρας και του νέου στεγάστρου. Θα πρέπει σε συνεννόηση με τον εκμεταλλευτή να κλείσει για κάποιο διάστημα το πάρκινγκ, όπως επίσης και σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική να αλλάξουν οι δύο έξοδοι οι σημερινές, οι οποίες θα έχουν πλέον μία καλύτερη μορφή. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Είμαστε σε μία συνεχή συνεννόηση και από εδώ και πέρα θα επιταχυνθούν πιστεύω οι εργασίες», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Έργων.

   

   

   

  ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΠΑΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ