Σάββατο 18.01.2025
More

    Ένα πρώιμο «αντίο» με επίθεση στην κυβέρνηση για τους Φορείς

    Το τέλος εποχής των Φορέων Διαχείρισης της χώρας, τουλάχιστον με τη μορφή που μέχρι σήμερα λειτουργούν, σηματοδοτεί το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, προκαλώντας ωστόσο τεράστιες αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο.

    Οι αλλαγές σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη επικεντρώνονται αφενός στην ενίσχυση του πλέγματος διατήρησης και προστασίας των προστατευόμενων περιοχών αφετέρου δε στην αλλαγή του μοντέλου διοίκησης όπως αυτό ισχύει μέχρι σήμερα. Έτσι, οι Φορείς Διαχείρισης συγχωνεύονται σε μεγάλο βαθμό, ενώ αντικαθίστανται οι υφιστάμενες διοικήσεις τους. Στους νέους Φορείς που θα ονομάζονται «Μονάδες Προστατευόμενων Περιοχών» συγκροτούνται Επιτροπές Διαχείρισης. Η αλλαγή που προτείνεται για την Ήπειρο είναι τεράστια αφού στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση τριών Μονάδων. Οι Φορείς Παμβώτιδας, Τζουμέρκων και Καλαμά – Αχέροντα ενοποιούνται σε μία Μονάδα, που θα έχει ως έδρα τα Ιωάννινα και παράρτημα στην Ηγουμενίτσα. Η δεύτερη Μονάδα θα είναι αυτή του υφιστάμενου Φορέα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με έδρα τους Ασπράγγελους και η Μονάδα Αμβρακικού και Κοιλάδας Αχελώου με έδρα την Ανέζα Άρτας.

    «Οι επενδύσεις κερδίζουν το περιβάλλον»

    Έτσι, ο πρόεδρος του ΦΔ Παμβώτιδας Φιλ. Φίλιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εξέφρασε την αντίθεσή του αλλά και την αντίθεση του ΔΣ, για την επιχειρούμενη κατάργηση της υφιστάμενης δομής των Φορέων, κάνοντας λόγο για μία προσπάθεια διάλυσης, με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των επενδύσεων έναντι του περιβάλλοντος. Πρόσθεσε ακόμη, ότι το νέο μοντέλο διοίκησης είναι πασιφανές, ότι δε μπορεί να είναι λειτουργικό.

    «Το νέο νομοσχέδιο αφαιρεί την αρμοδιότητα της φύλαξης από τους Φορείς και την αναθέτει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δημιουργείται ένα κεντρικός Φορέας στην Αθήνα, στον οποίο θα βολέψουν κάποιους με μισθό. Το πιο σημαντικό είναι η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από τους Φορείς, που σήμερα ελέγχουν τις περιβαλλοντικές μελέτες. Χάνουν το πλεονέκτημα οι προστατευόμενες περιοχές, με το υπουργείο να χρησιμοποιεί ψευδή στοιχεία και παραποιημένα παραδείγματα», ανέφερε ο κ. Φίλιος.

    Το έργο που μένει πίσω

    Αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες προς τα μέλη του ΔΣ για την παραγωγική και ουσιαστική δουλειά που έγινε τους 14 μήνες θητείας, στάθηκε, στο ότι σε συνεργασία με τη ΜΟΔ και τους τοπικούς φορείς, περιφέρεια, δήμο Ιωαννιτών και πανεπιστήμιο συντάχθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ανάδειξης της προστατευόμενης περιοχής, με έργα και δράσεις, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και η νέα διοίκηση θα κληθεί να τα ολοκληρώσει.

    «Ό,τι θέλαμε και συζητούσαμε όλα τα χρόνια για όσο πρέπει να γίνουν και δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα, περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό αυτό», τόνισε, για να κλείσει με μία προσωπική αναφορά απέναντι σε εκείνους που «… προφανώς χαίρονται με τις εξελίξεις. Το ηθικό και το κοινωνικό μου τουλάχιστον καθήκον το επιτέλεσα».

     

     

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ