Τετάρτη 24.04.2024
More

    Ένα σπίτι αυτονομίας για τα άτομα με αναπηρίες

    Εν μέσω πανδημίας οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ ξεκίνησαν τη λειτουργία τους

    Εκείνο που για χρόνια αποτελούσε όραμα, για την ΕΛΕΠΑΠ και όχι μόνο, έγινε πραγματικότητα, στις δυσκολότερες συνθήκες ίσως που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί.

    Εν μέσω της πανδημίας, οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, στα μέσα Ιουνίου και μέχρι σήμερα φιλοξενούν εννέα άτομα, με τη δυναμικότητα της δομής να φτάνει τα 28.

    Οι Στέγες, εκτός από έναν οραματικό στόχο της διοίκησης και των ανθρώπων του παραρτήματος Ιωαννίνων της ΕΛΕΠΑΠ αποτελούν και ένα σημαντικό βήμα πολιτισμού για τα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειές τους. Ένας αυτόνομος χώρος, με επτά συνολικά, σύγχρονα εξοπλισμένες κατοικίες, με δυνατότητα φιλοξενίας η κάθε μία μέχρι τέσσερα άτομα, παράλληλα με κοινόχρηστους χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσα φυσικοθεραπείας και υλικοτεχνική υποστήριξη δραστηριοτήτων με την παρουσία του ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού, έχει παραδοθεί προς χρήση με την υπεύθυνη λειτουργίας της δομής Μαρία Κύρκου να κάνει λόγο για ένα δύσκολο εγχείρημα, που έγινε ακόμη δυσκολότερο λόγω της πανδημίας.

    «Έχουμε ήδη εννέα άτομα από όλη την Ήπειρο, που τα ίδια και οι οικογένειές τους, μας έχουν επιλέξει και υπάρχει διαθεσιμότητα για άλλα 18 άτομα. Κάθε αρχή είναι δύσκολη, όπως έγινε και δυσκολότερη λόγω  της πανδημίας, όμως έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα και οι οικογένειες των ατόμων με αναπηρία βρίσκονται στο πλευρό μας», ανέφερε η κα Κύρκου.

    Η διαδικασία

    Στις ΣΥΔ εντάσσονται άτομα άνω των 18 ετών με κινητική, νοητική ή αισθητηριακή αναπηρία, επίκτητη ή εκ γενετής. Η αίτηση των ενδιαφερομένων εξετάζεται από Διεπιστημονική Επιτροπή, η οποία αξιολογεί εκ νέου την εικόνα του ωφελούμενου κάθε έξι μήνες.

    Τα άτομα διαμένουν σε κάθε κατοικία (Στέγη) στην οποία αυτενεργούν, έχοντας τη βοήθεια του προσωπικού φροντιστή, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει εκτός από την εκπαίδευση της υποστηριζόμενης διαβίωσης, μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων.

    Το επίσης πολύ σημαντικό, όπως ανέφερε η κα Κύρκου είναι ότι τα άτομα που μένουν στις Στέγες, αποκτούν τη δυνατότητα να αυτενεργήσουν μαζί με τους συγκάτοικους.

    «Προφανώς, η λειτουργία της Στέγης αποτελεί μία ολοκληρωμένη δομή για τα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειές τους, τις οποίες μπορεί να αποφορτίσει συναισθηματικά και ψυχολογικά. Μετά το δύσκολο πρώτο διάστημα της προσαρμογής όμως για τα άτομα με αναπηρίες, είδαμε ότι ενεργοποιούνται άλλοι μηχανισμοί, που σχετίζονται με τη διαβίωση, ο ένας βοηθά τον άλλο και αυτό βελτιώνει την ψυχολογία τους, ενώ παύουν να είναι προσκολλημένα στους εαυτούς τους και στις οικογένειές τους. Φυσικά, η δομή δεν είναι κλειστού τύπου και όποτε το επιθυμούν οι ωφελούμενοι ή οι οικογένειές τους, μπορούν να επισκεφθούν το σπίτι τους, να φύγουν για ένα Σαββατοκύριακο, αφού υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση της δομής», σημείωσε η κα Κύρκου.

    Πληροφορίες

    Για πληροφορίες σχετικά με την αίτηση και τη διαδικασία ένταξης στις ΣΥΔ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2651091658 ή στο e-mail syd.elpidazois@gmail.com

     

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ