Παρασκευή 22.11.2024
More

    Εναέρια ρίψη δολωμάτων για τον εμβολιασμό κατά της λύσσας

    Ξεκινούν οι ρίψεις εμβολίων – δολωμάτων και σε περιοχές της Ηπείρου

    Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της «εναέριας ρίψης – διανομής εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας, για την από του στόματος ανοσοποίηση κόκκινων αλεπούδων έναντι του ιού της Λύσσας» από τις 14 έως και 17 Απριλίου, θα πραγματοποιούνται ρίψεις εμβολίων – δολωμάτων και σε περιοχές της Ηπείρου.

    Ο εμβολιασμός δε θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες. Ωστόσο υπάρχει περίπτωση εμβόλια να πέσουν, να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από ζώα στα όρια κατοικημένης περιοχής.

    Όταν βρεθεί εμβόλιο-δόλωμα

    Δεν πρέπει να το ακουμπήσει κανείς με γυμνά χέρια και να ενημερώσει άμεσα την Τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία. Αν χρειαστεί να απομακρυνθεί από το σημείο που βρέθηκε, αυτό πρέπει να γίνει με γάντι ή πλαστική σακούλα. Θα πρέπει επίσης να μεταφερθεί στις κτηνιατρικές υπηρεσίες ή να τοποθετηθεί σε μια λιγότερη πολυσύχναστη περιοχή ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους.

    Μετά από άμεση επαφή με εμβόλιο-δόλωμα

    Πιθανός κίνδυνος έκθεσης στον εξασθενημένο ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρχεται σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια , στόμα).

    Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να γίνεται πλύση με άφθονο νερό και σαπούνι της περιοχής του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορεί να χρησιμοποιείται αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο διάλυμα (ιώδιο) και θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια σε Μονάδα Υγείας.

    Εάν κάποιος σκύλος προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του

    ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ