Κυριακή 19.01.2025
More

    Ένας μετεωρολογικός σταθμός στο Αρσάκειο Γυμνάσιο

    Με σκοπό να μελετηθεί το μικροκλίμα της περιοχής

    Έναν σχολικό μετεωρολογικό σταθμό δημιούργησαν και εγκατέστησαν στο προαύλιο του σχολείου τους οι μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου, με σκοπό να μελετηθεί το μικροκλίμα της περιοχής.

    Μάλιστα, τα στάδια κατασκευής και λειτουργίας του, καθώς και οι πρώτες μετρήσεις θερμοκρασίας και υγρασίας τόσο με συμβατικά όργανα μέτρησης όσο και με χρήση διάταξης που περιλαμβάνει μικροεπεξεργαστή Microbit,  παρουσιάστηκαν στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», το Εργαστήριο Έρευνας για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν. Πατρών, το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, από τις 9-11 Απριλίου.

    Στην εργασία τους με τίτλο «Ερευνητές»… του καιρού και του κλίματος, παρουσιάζεται η κατασκευή του μετεωρολογικού κλωβού, ο εξοπλισμός του με μετεωρολογικά όργανα και η εγκατάστασή του σε ενδεδειγμένο χώρο, καθώς και οι μετρήσεις που ελήφθησαν από τα θερμόμετρα και το ψυχρόμετρο August, καθώς επίσης και από τους αισθητήρες του Microbit, τους οποίους οι ίδιοι οι μαθητές είχαν προγραμματίσει με οπτικό προγραμματισμό.

    Ο μετεωρολογικός σταθμός σταδιακά θα εξοπλιστεί πλήρως, ώστε να προστεθούν στη μελέτη και άλλες μετεωρολογικές παράμετροι. Σχεδιάζεται επίσης, κατά την επόμενη σχολική χρονιά η αναβάθμιση της διάταξης και η εγκατάσταση ψηφιακού μετεωρολογικού σταθμού, ο οποίος θα ενταχθεί στο δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών της πόλης καθώς και η προσθήκη σεισμογράφου.

    Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στον Καθ. Μετεωρολογίας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα και τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Χατζηαναστασίου για τις πολύτιμές συμβουλές τους κατά την υλοποίηση της εργασίας ενώ το σχολείο συγχαίρει τους μαθητές της Β’ τάξης Δαυϊδούλα Γεωργοπούλου, Σωτήριο Γιώτη, Ελευθερία Γκλίναβου, Μαρία Κοντή και Σταυρούλα Παπαδοπούλου, για την εξαιρετική παρουσία τους στο συνέδριο, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Φωτεινή Ντούρου (Φυσικός) και Νικόλαο Λαδιά (καθ. Πληροφορικής).

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ