Παρασκευή 04.12.2020
More

  Ενέργειες της Περιφέρειας για τους εργάτες γης στην Άρτα

  Από τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, Β. Ψαθά, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έγινε ενημέρωση για τους ενέργειες που έγιναν για τους εργάτες γης

  Όπως αναφέρει το σημείωμα του κ. Ψαθά:

  Μια από τις κύριες ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής στα πλαίσια της διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων της, από τον πρώτο καιρό της πανδημίας, ήταν ο έλεγχος σε χώρους διαβίωσης ατόμων αλλοδαπής υπηκοότητας, κυρίως εργατών γης. Κύριος σκοπός μας ήταν η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, έτσι ώστε οι χώροι που διέμεναν, να μην εξελιχθούν σε εστίες μόλυνσης και διάδοσης του ιού.

  Αυτό λοιπόν που πράξαμε σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία ήταν ο εντοπισμός αυτών των χώρων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα ύπαρξης αυτών των ατόμων, αλλά πολύ περισσότερο να αναλάβουν τις ευθύνες τους τόσο οι ιδιοκτήτες που εκμίσθωναν αυτούς τους απαράδεκτους χώρους σε ανθρώπους, οι μεσάζοντες που οδηγούσαν και στοίβαζαν τους εργάτες γης με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, όσο και οι ίδιοι οι εργάτες, για τη μετάδοση του ιού.

  Αποτέλεσμα της συνεργασίας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Άρτας και της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν να προβούμε σε σειρά ελέγχων στην περιοχή του κάμπου της Άρτας. Αρχικά διενεργήθηκαν δέκα αυτοψίες και επανέλεγχοι σε χώρους – οικόπεδα, όπου διαπιστώθηκαν οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των ατόμων αλλοδαπής υπηκοότητας, εντός αποθηκών ή οικημάτων, τα οποία δεν έφεραν καμιά προδιαγραφή για διαβίωση εντός αυτών.

  Οι αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα από 13-4-2020 έως 29-6-2020 ενώ πραγματοποιούνται και σήμερα.

  Αυτές οι κοινές αυτοψίες και η συνεργασία με την Αστυνομία, είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την χαρτογράφηση είκοσι περίπου σημείων – χώρων διαβίωσης απ’ όπου πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση των διαμενόντων, τη σφράγιση των αποθηκών – σπιτιών, τη διερεύνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κλήση σε απολογία των ιδιοκτητών και αποστολή εγγράφων στις αρμόδιες υπηρεσίες.

  Το διάστημα του καλοκαιριού, περίοδο κατά την οποία αρκετοί από τους εργάτες γης μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με όλους τους παραγωγικούς φορείς της Άρτας, που απασχολούνται με τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, έτσι ώστε να τους κάνουμε κοινωνούς στο πρόβλημα μετάδοσης του κορωνοϊού από τους εργάτες γης κι εμείς να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το όλο ζήτημα. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι για 4-5 μήνες περίπου η Άρτα χρειάζεται 2.500 – 3.000 εργάτες γης.

  Με την έλευση του Σεπτεμβρίου και των πρώτων εργατών γης, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, πραγματοποιήσαμε κοινές συσκέψεις με τους επιχειρηματίες του πρωτογενή τομέα, τους εμπόρους, τους αντιπροσώπους και τους μεσάζοντες των αγροτικών προϊόντων που απασχολούν εργάτες γης, έτσι ώστε να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος και να δώσουμε τις απαραίτητες οδηγίες. Από την Υπηρεσία μας στάλθηκαν οδηγίες προφύλαξης για την ατομική προστασία και υγιεινή, την καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων.

  Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία διενεργούν αυτοψίες σε περιοχές του κάμπου της Άρτας όπου διαμένουν εργάτες γης (στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί), διερευνούν την ύπαρξη ανθυγιεινής εστίας και προβαίνουν σε συστάσεις και μέτρα εξυγίανσης του χώρου, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η Δημόσια Υγεία των διαμενόντων και των περίοικων όσο και να μην καθίσταται υποβάθμιση περιβάλλοντος (σύμφωνα με τον Αναγκαστικό Νόμο 2540/40, ΦΕΚ 273/Α’).

  Θέματα που αφορούν την ύπαρξη λοιμωδών νοσημάτων, άπτονται της αρμοδιότητας του ΕΟΔΥ. Ειδικότερα για τον covid-19 αρμόδιες υπηρεσίες είναι ο ΕΟΔΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

  Η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και λαμβάνει όλα τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες, ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία και άπτονται της αρμοδιότητάς της με σκοπό την διαφύλαξη της υγείας των πολιτών της περιοχής μας και των εποχικών εργατών που απασχολούνται στον κρίσιμο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  1.667 νέα κρούσματα, 612 διασωληνωμένοι και 98 νεκροί

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

  Δωρεά οργάνων στο ΠΓΝΙ

  Λήψη οργάνων από αποβιώσασα δότρια πραγματοποιήθηκε στο ΠΓΝΙ

  Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων

   Οι εισηγήσεις των ειδικών, οι πιθανές ημερομηνίες

  Πέτσας: Χριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό

  Μπλόκο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό για τις γιορτές, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.