Παρασκευή 07.05.2021
More

  Ενισχύει δράσεις και παρεμβάσεις για τους Ρομά

  Ενδιαφέρον για την ισότιμη πρόσβαση των Ρομά στο κοινωνικό γίγνεσθαι και την ανάπτυξη των δικαιωμάτων τους στην Υγεία ή την Παιδεία εκφράζει η δημοτική αρχή όπως προέκυψε από τη συμμετοχή της σε εκδήλωση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Inclusive Schools 4 Roma» το οποίο και παρουσιάστηκε στην διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας με θέμα τις προκλήσεις και τις προοπτικές στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά.

  Στην ημερίδα συμμετείχε ο Δήμος Ιωαννιτών με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.
  Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ισότιμη συμμετοχή των παιδιών Ρομά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, μέσω δράσεων ενημέρωσης, κατάρτισης και διαμεσολάβησης και συντονίζεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.

  Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η ένταξη των παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση, αλλά και η ολοκλήρωση του βασικού κύκλου της είναι άμεσα συνδεδεμένη με παράγοντες, όπως οι συνθήκες διαβίωσης, οι πεποιθήσεις της οικογένειας για την εκπαίδευση, η ισότιμη πρόσβαση στο αγαθό της εκπαίδευσης, καθώς και το επίπεδο κοινωνικής συνοχής της κοινότητας.
  Η επιτυχία της συνεκπαίδευσης των παιδιών Ρομά στις σχολικές μονάδες της κοινότητας προϋποθέτει παρεμβάσεις τόσο στην οικογένεια και στο σχολείο όσο και στο γενικό πληθυσμό.

  «Η δημοτική αρχή στηρίζει έμπρακτα την πληθυσμιακή ομάδα των Ρομά έχοντας υλοποιήσει μια σειρά δράσεων κατά την περίοδο της κοινωνικής απομόνωσης για την αποτροπή της διασποράς του ιού covid 19.Οι δράσεις αυτές εμπεριείχαν την ενημέρωση για τη νόσο και για τα ατομικά μέτρα προστασίας αλλά και τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε όλους τους οικισμούς των Ρομά» τόνισε. Υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου υλοποίησαν δράσεις προαγωγής υγείας των παιδιών Ρομά, όπως εκτίμηση της εμβολιαστικής κάλυψης, εμβολιασμούς και παιδιατρική εξέταση. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις των γονιών για το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση.

  Ανακοινώθηκε ακόμα ότι τους επόμενους μήνες θα δημιουργηθεί το Παράρτημα Ρομά. Μέσω αυτής της δομής, αφενός θα καταγραφούν οι ανάγκες τους και αφετέρου θα σχεδιαστούν οι παρεμβάσεις κοινωνικής ένταξής τους από κοινού με τους δικούς τους εκπροσώπους.
  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ